ΕΛΛAΔΑ
Μνημείο των Αθανάτων: 121.692 «άγνωστοι στρατιώτες» γίνονται «γνωστοί»
Αναψε η φλόγα του «Μνημείου των Αθανάτων του Εθνους»
Η τελετή εγκαινίων του «Μνημείου των Αθανάτων του Εθνους» πραγματοποιήθηκε σήμερα από το απόγευμα στο στρατόπεδο «Παπάγου», στο Πεντάγωνο.
Στον χαιρετισμό του ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός, Κωνσταντίνος Φλώρος, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «το Μνημείο συνιστά την ελάχιστη έκφραση της ευγνωμοσύνης μας προς τις γενιές των Ηρώων της Πατρίδος που πότισαν το δένδρο της Ελευθερίας, της Ελευθερίας όλων ημών».
«Η μοναδικότητα αυτού του μνημείου έγκειται στο γεγονός ότι, εκτός από αυτό καθ’ αυτό το μνημείο με την Αιώνια Φλόγα να καίει στη μνήμη και προς τιμήν όλων αυτών των υπέροχων Ελλήνων, για πρώτη φορά σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται σε χώρο μνημείου καταγεγραμμένα όλα τα ονόματα των πεσόντων στους Αγώνες του Eθνους από ιδρύσεως του Ελληνικού Κράτους. Δεξιά κι αριστερά μας στις επιβλητικές επιτύμβιες πλάκες βρίσκονται χαραγμένα για πάντα τα ονοματεπώνυμα όλων αυτών των υπέροχων Ελλήνων. Χωρίς βαθμούς, χωρίς Κλάδους προελεύσεως, χωρίς ειδικότητες, χωρίς τόπους που έπεσε ο καθένας», είπε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ και συνέχισε: «121.692 ονόματα. 121.692 χιλιάδες Έλληνες. 121.692 ψυχές που έφυγαν για πάντα για την Ελλάδα πολεμώντας στα πεδία των Μαχών, για την προστασία και το μεγαλείο της».
«Ολοι αυτοί που τα ονόματά τους είναι από σήμερα εδώ και για πάντα, θα μας θυμίζουν ότι η θυσία για την Πατρίδα δεν είναι ποτέ μάταιη, στον διαρκή και αταλάντευτο υπαρξιακό αγώνα της για τα ιδεώδη της Ελευθερίας και το πανάρχαιο χρέος της να αντιμετωπίζει σ’ αυτήν εδώ την μικρή αλλά τόσο σημαντική γωνιά του Πλανήτη με σθένος και αυταπάρνηση κάθε αντιξοότητα και κάθε επιβουλή, όπως επίσης να απαντά με αποφασιστικότητα και σθένος στις κατά καιρούς προκλήσεις και απειλές, απ’ όπου κι αν προέρχονται» πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Ιωάννης Κεφαλογιάννης, στον χαιρετισμό του κατά την τελετή δήλωσε: «Με αισθήματα βαθιάς συγκίνησης τελούμε σήμερα τα αποκαλυπτήρια του “Μνημείου Ηρώων των Ενόπλων Δυνάμεων”, προκειμένου να αποδώσουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής στους νεκρούς μας ήρωες. Σε εκείνους που δεν δίστασαν να θυσιάσουν τη ζωή τους στον βωμό των ευγενών ιδανικών, δηλαδή της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας».
«Η Ελλάδα, η πατρίδα μας, είναι μια χώρα με μεγάλη ιστορία. Μια χώρα που δοξάστηκε όσο λίγες στο διάβα των αιώνων. Δημιούργησε έναν μοναδικό πολιτισμό, τον οποίον διέδωσε στα πέρατα της οικουμένης. Συνέλαβε την ιδέα της Δημοκρατίας, η οποία κυριαρχεί σήμερα σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο. Η φιλοσοφία, οι επιστήμες, οι τέχνες, όλα έχουν τις απαρχές τους στην πατρίδα μας», είπε και πρόσθεσε:
«Σήμερα αποτίουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής στους αθάνατους νεκρούς που λάμπρυναν με τη θυσία τους την ιστορία μας και μάς χάρισαν την ελευθερία. Το χρέος μας απέναντί τους είναι μεγάλο και κάθε στιγμή πρέπει να αποδεικνύουμε ότι είμαστε αντάξιοι απόγονοί τους. Χρέος πρώτα ηθικό, χρέος εθνικό, χρέος πατριωτικό, χρέος όλων μας. Γιατί, όπως λέει και ο μεγάλος μας ποιητής, Κωστής Παλαμάς, “χρωστάμε σ’ αυτούς που ήρθαν, πέρασαν, θα ερθούνε, θα περάσουν. Κριτές θα μας δικάσουν, οι αγέννητοι, οι νεκροί”».
Οπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, η πρωτοβουλία της κατασκευής του Μνημείου ανήκει στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, και υλοποιείται με χρηματοδότηση του αειμνήστου υποστρατήγου Επί Τιμή Ιάκωβου Τσούνη, ο οποίος με επιστολή του, διέθεσε το ποσό των 500.000 ευρώ για την ανακαίνιση του γραφείου του αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Aμυνας.
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ δεν διέθεσε τα χρήματα για την ανακαίνιση του γραφείου του, αλλά πρότεινε προς την κόρη του εκλιπόντος υποστρατήγου Επί Τιμή Ιάκωβου Τσούνη κ. Αθηνά Τσούνη, να αλλάξει την δωρεά και να διαθέσει το παραπάνω ποσό για την ανέγερση του Μνημείου των Αθανάτων του Έθνους στο στρατόπεδο «Παπάγου». Η κ. Αθηνά Τσούνη επέδωσε επιστολή με την οποία αποδέχτηκε την πρότασή του για την αλλαγή της δωρεάς.