Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Οι εκλογές, οι υποκλοπές και η τουρκική προκλητικότητα

Newsroom
Newsroom

"Θα εξαντλήσουμε την τετραετία" είπε ο πρωθυπουργός χωρίς να αναφερθεί στον ακριβή χρόνο διεξαγωγής των εκλογών

Με την έναρξη κιόλας της συνέντευξης τύπου στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης "έκοψε" κάθε συζήτηση για νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου.  Είπε συνολικά τρία εκλογικά "όχι": "Όχι σε αλλαγή του εκλογικού νόμου, όχι πρόωρες εκλογές, όχι ανασχηματισμός". Ταυτόχρονα, κινήθηκε σε μια λογική ρήξης με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και τον Νίκο Ανδρουλάκη ενώ δήλωσε ότι δεν νιώθει καθόλου κοντά με τον Κυριάκο Βελόπουλου. Ωστόσο, δεν απέκλεισε ρητά το ενδεχόμενο συνεργασίας σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας. 

Ο πρωθυπουργός όταν ερωτήθηκε εάν θα προσφύγει σε τρίτες κάλπες στην περίπτωση που δεν βγει κυβέρνηση σε δεύτερες εκλογές, επέσεισε την απειλή οι πρώτες κάλπες με την απλή αναλογική να βγάλουν  μία "πολιτική τερατογένεση", όπως τη χαρακτήρισε. Αναφέρθηκε ειδικότερα στο ενδεχόμενο ακόμη και εάν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα, λόγω απλής αναλογικής ο ΣΥΡΙΖΑ ως δεύτερο κόμμα να μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση με τη στήριξη Ανδρουλάκη, τη συμμετοχή Βαρουφάκη και την ανοχή του ΚΚΕ. Με τον τρόπο αυτό θέλησε να καταπολεμήσει τον κίνδυνο της χαλαρής ψήφου ή της αποχής στις πρώτες κάλπες. 

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε άλλωστε τον κ. Ανδρουλάκη ότι εξαρχής ήθελε να συνεργαστεί με το ΣΥΡΙΖΑ και ότι χρησιμοποιεί ως άλλοθι τις υποκλοπές. "Αυτό το πραγματικό σφάλμα ήταν βούτυρο στο ψωμί του κ. Ανδρουλάκη, τον βοήθησε να πορευθεί σε μία γραμμή προαποφασισμένη, μία γραμμή ρήξης με τη ΝΔ", υποστήριξε ο κ.Μητσοτάκης. Σχολίασε μάλιστα ότι: "Εχουμε ενηλικιωθεί πολιτικά τη δεκαετία του ‘80, είναι σαν να βλέπω deja vu ως προς την έντααση του πολιτικού λόγου", σχολίασε. 

Ο κ. Μητσοτάκης δεν απάντησε για τον λόγο παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία πρόθεση άρσης του απορρήτου για τη συγκεκριμένη υπόθεση, διαφωνώντας με την άποψη του Κώστα Καραμανλή ότι η διαφάνεια είναι πιο σημαντική.

"Όχι σε πρόωρες, εκλογές όχι σε αλλαγή εκλογικού νόμου, όχι σε ανασχηματισμό"

«Η αλήθεια ότι εχω δεχθεί εισηγήσεις (για αλλαγή του εκλογικού νόμου) Δεν είμαι κωλοτούμπας. Έχω πει ότι κανόνες παιχνιδιού είναι σταθεροί και δεν νοείται να αλλάξουν λίγους μήνες πριν τις εκλογές. Θα πορευτούμε στις εκλογές με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο. Ο νόμος αυτός δίνει bonus με πιο κλιμακωτό τρόπο και θέτει τον πήχη στο 37 με 38%. Θα ήταν ανεύθυνο να πω ότι αλλάζω τον νόμο και κατεβάζω τον πήχη. Προτιμώ να αναλώσω το χρόνο μου να πείσω τους πολίτες γιατί στις μεθεπόμενες εκλογές πρέπει να πετύχει μια ισχυρή κυβέρνηση μέσα από αυτοδύναμη ΝΔ» είπε αρχικά ο πρωθυπουργός.

Ξεκαθάρισε δε: «Δεν τίθεται κανένα ζήτημα αλλαγής του εκλογικού νόμου, εκτός αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεχθεί ότι η απλή αναλογική είναι "βόμβα" και συμφωνήσει να αλλάξουμε από κοινού τον εκλογικό νόμο. Επειδή αυτό δεν θα συμβεί όμως, είμαι περίπου βέβαιος ότι θα πορευθούμε στις επόμενες εκλογές με τον υφιστάμενο νόμο. Έχω χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης που έχω με τους πολίτες δεν θα την υποθηκεύσω για κανέναν.»

Επανερχόμενος στο θέμα της απλής αναλογικής, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Η απλή αναλογική είναι καταστροφικό σύστημα, οδηγεί σε ασταθείς κυβερνήσεις και ετερόκλητες συμμαχίες σε μια εποχή που η χώρα πρέπει να παίρνει γρήγορα αποφάσεις. Εκτιμώ ότι θα οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές λόγω απλών μαθηματικών».

«Αριθμητικά, αν επιχειρούσαμε να προβάλλουμε στον κοινοβουλευτικό συσχετισμό που δίνουν οι δημοσκοπήσεις. Θεωρητικά μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα. Υπάρχει περίπτωση το πρώτο κόμμα να κερδίσει τις εκλογές, αλλά κυβέρνηση να σχηματιστεί από τον κ. Τσίπρα, τον κ. Ανδρουλάκη, τον κ. Βαρουφάκη και τον κ. Κουτσούμπα... Αυτό θα είναι μια πολιτική τερατογένεση και γι' αυτό οφείλω να ενημερώσω και να προειδοποιήσω τους πολίτες για το ενδεχόμενο αυτό αυτό. Η πρώτη κάλπη έχει σημασία. Γιατί θα είναι το σκαλοπάτι για την αυτοδυναμία. Η αυτοδύναμη κυβέρνηση είναι απαραίτητη.»

Για κυβερνήσεις συνεργασίας

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια απέρριψε τα σενάρια για συνεργασία με την Ελληνική λύση: «Δεν είμαστε κοντά στον κ. Βελόπουλο. Καθόλου κοντά. Γι' αυτό θέλουμε αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη. Αυτό δεν σημαίνει μονοκομματική κυβέρνηση. Θα συνεχίσω να κάνω το ίδιο. Ο ελληνικός λαός θα επιλέξει. Ίσως αναγκαστούμε να διερευνήσουμε συνεργασίες μετά τη δεύτερη κάλπη.

Εξηγώ όμως ποιο είναι το επίδικο. Θέλουμε μία δεύτερη εντολή προόδου. Μας ξέρει ο κόσμος. Αν όχι εμείς, ποιοι; Κανείς άλλος δεν έχει εκφραστεί για πρόταση διακυβέρνησης. Δεν είναι αλαζονικό. Το δίλημμα Μητσοτάκης-Τσίπρας είναι δίλημμα που καταλαβαίνει κανείς. Πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος.»

Λίγο αργότερα,ο πρωθυπουργός είπε τρία "όχι": «Λέω όχι σε (πρόωρες) εκλογές, ανασχηματισμό και αλλαγή εκλογικού νόμου. Το επιτελικό κράτος είναι παρεξηγημένη έννοια. Βάζει απλά τους κανόνες, κανόνες που δεν υπήρχαν. Αναρωτιόμουν πώς κυβερνιόταν η χώρα. Η αξιοποίηση επιτελικών στελεχών στη διοίκηση επίσης, την καθιερώσαμε. Ολα αυτά είναι πτυχές του επιτελικού κράτους. Δεν αντικαθιστά τους υπουργούς, τους διευκολύνει. Μαθαίνουμε από τα λάθη μας αλλά η προσήλωσή μου στο επιτελικό κράτος είναι αδιαπραγμάτευτη.»

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε αρνητικά: «Θεωρώ ότι υπάρχει μια δυσαρμονία μεταξύ του τρόπου, με τον οποίο βλέπουν την κυβέρνηση συμπολίτες μας, οι οποίοι στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ και της απόλυτα κατηγορηματικής έντονης κριτικής της οποίας ασκεί ο κ. Ανδρουλάκης, μερικές φορές αισθάνομαι ότι οι ψηφοφόροι του είναι πιο μπροστά από τον ίδιο.» Έκανε μάλιστα λόγο για «εντάσεις, φραστικές υπερβολές και αναζήτηση φαντασμάτων» που ταιριάζουν καλύτερα στο παρελθόν και τη δεκαετία του '80 παρά σε έναν νέο πολιτικό».

Σε άλλο σημείο, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Ο κ. Ανδρουλάκης έχει αποφύγει κάθε συνάντηση μαζί μου. Δύο φορές του έχω ζητήσει. Τι πιο φυσιολογικό να βρεθούμε και να συζητήσουμε. Το απέφυγε επιμελώς. Έχει πει ότι δεν δέχεται να είμαι πρωθυπουργός σε κυβέρνηση συνεργασίας. Τον πρωθυπουργό τον διαλέγει ο λαός, και όχι ο Ανδρουλάκης. Κινείται σε μια γραμμή ρήξης με τη ΝΔ που ήταν προαποφασισμένη. Με το ΚΙΝΑΛ έχουμε συγκυβερνήσει. Πολλοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ βλέπουν θετικά τις μεταρρυθμίσεις μας. Είναι δικό του θέμα.»

Για τις υποκλοπές

««Με πολύ μεγάλη ταχύτητα κινήθηκαν οι θεσμικές διαδικασίες. Είναι σοβαρή υπόθεση και λογικά εγείρει ερωτηματικά. Ανέλαβε πολιτική ευθύνη και δέχθηκα τις παραιτήσεις. Ανοίξαμε τη Βουλή νωρίτερα και συζητούσαμε έξι ώρες. Κινήθηκαν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Έχει ήδη εκκινήσει η διαδικασία της εξεταστικής επιτροπής και αναμένεται να ολοκληρωθεί και ελπίζω να καταλήξει σε χρήσιμα συμπεράσματα. Θα έρθει προς κύρωση η ΠΝΠ που θα προσθέτει δικλείδα ασφαλείας για να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που εντοπίστηκε και έχει να κάνει ότι σε μια νόμιμη επισύνδεση ειδικά σε ένα πολιτικό πρόσωπο χρειάζονται πρόσθετα φίλτρα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν υπήρξε ποτέ καμία διάθεση για καμία συγκάλυψη. Δεν πρόκειται, όμως, να κάνω τις μυστικές μας υπηρεσίες "φύλλο και φτερό". Θα εξυπηρετούσε συμφέροντα εκτός Ελλάδας», είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε πως «πρέπει να υπάρχει πάντα ισχυρή λογοδοσία».

«Αντιλαμβάνομαι το θυμό και την οργή του κ. Ανδρουλάκη, αλλά πιστεύω ότι πλέον επιδίδεται σε μια εργαλειοποίηση του όλου ζητήματος», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς θα αντιδρούσε έαν η ΕΥΠ της κυβέρνησης Τσίπρα τον είχε θέσει υπό παρακολούθηση καθώς και για το εάν το σκάνδαλο αποτελεί τορπίλη στις σχέσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, απάντησε: «Προφανώς και δεν είναι κανονικό να παρακολουθείται ένας πολιτικός αρχηγός. Τότε βέβαια ήταν απλά ευρωβουλευτής. Όμως κανείς δεν πρέπει να εξαιρείται δια νόμου από παρακολούθηση. Αν το Σύνταγμα το ήθελε, θα το είχε προβλέψει. Τα όποια ρήγματα στην εθνική ασφάλεια θα έρθουν από προβεβλημμένα πρόσωπα. Όμως πρέπει να υπάρχουν εξαιρετικά αυστηρά φίλτρα για να μπορεί να διαταχθεί μια τέτοια νόμιμη επισύνδεση. Η παρακολούθηση ήταν νόμιμη και τεκμηριωμένη», είπε ο πρωθυπουργός.

Επανερχόμενος στο θέμα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι διαφωνεί με τις απόψεις περί απορρήτου: «Πρέπει να διαφυλάττεται. Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι η προστασία του απορρήτου πρέπει να αρθεί σ' αυτήν την περίπτωση. Υπήρξε σφάλμα. Αλλά από το σφάλμα μέχρι να καλλιεργείται ότι η πολιτική ζωή στρέφεται γύρω από τις υποκλοπές, υπάρχει απόσταση.»

Για παρακολούθηση Σπίρτζη και Predator

«Έχω απαντήσει εξαντλητικά αλλά θα επανέλθω: Η τεκμηρίωση για Ανδρουλάκη ορίζεται από τη σύμφωνη γνώμη της Εισαγγελέως. Το Predator δεν είναι το μοναδικό παράνομο λογισμικό. Δεν χρησιμοποιείται από τις κρατικές υπηρεσίες. Δεν υπάρχει εύκολη γραμμή άμυνας. Ομόλογοί μου έχουν πέσει θύματα παρακολούθησεων. H τεχνολογία τρέχει πιο γρήγορα» είπε ο πρωθυπουργός.

Διαφωνία με Καραμανλή - Βενιζέλο για το θέμα των υποκλοπών

Σχετικά με την τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στο σκάνδαλο των υποκλοπών, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Διαφωνώ με τις απόψεις αυτές. Έχουμε επιχειρηματολογήσει σχετικά με το απόρρητο. Δεν θεωρώ ότι αυτή η προστασία του απορρήτου, πρέπει να αρθεί στη συγκεκριμένη περίπτωση. Καταλαβαίνω την εργαλειοποίηση από την αντιπολίτευση. Λογικό και επόμενο είναι. Το να καλλιεργείται η εικόνα ότι όλη η πολιτική ζωή περιστρέφεται γύρω από τις παρακολουθήσεις υπάρχει απόσταση. Πρέπει να διερευνηθεί αλλά δεν είναι το μόνο θέμα που απασχολεί», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος άσκησε σκληρή και τεκμηριωμένη κριτική στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση για τις παρακολουθήσεις, ο Κ. Μητσοτάκης σχολίασε: «Τον σέβομαι σαν πολιτική και επιστημονική οντότητα. Δεν συμφωνώ πάντα μαζί του, όπως στην περίπτωση των παρακολουθήσεων. Για το ζήτημα του επιτελικού κράτους έχω συγκεκριμένες απόψεις αλλά τελικά να σας πω ότι με τον κ. Βενιζέλο και άλλους που προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ μάλλον αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν. Άλλωστε κι εκείνος κρεμάστηκε στα μανταλάκια από τον ΣΥΡΙΖΑ στη σκευωρία Novartis. Και βέβαια θεωρώ ότι η επιλογή που έκανα για την Επιτροπή Σοφών ήταν σωστή. Μπορεί να φέρει εις πέρας αυτή την αποστολή.»

"Δεν μπορώ να διαννοηθώ σύρραξη Ελλάδας - Τουρκίας"

«Θεωρώ απαράδεκτες τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου. Εξαιρετικά προβληματική η διαρκής προκλητικότητα από το τουρκικό κατεστημένο. Πριν τις εκλογές τα κόμματα στην Τουρκία υπερθεματίζουν σε εθνικισμό αλλά υπονομεύουν τις σχέσεις καλής γειτονίας. Δεν πρόκειται να τους ακολουθήσουμε σε μπαράζ σκληρών δηλώσεων. Θα ήταν ανεύθυνο και δεν ταιριάζει στον χαρακτήρα μου», δήλωσε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα εθνικά θέματα.

Πρόσθεσε δε: «Θα δίνουμε όμως σαφείς απαντήσεις. Η Τουρκία προκαλεί την ένταση και παρουσιάζει την Ελλάδα ως δήθεν επιτιθέμενη. Δεν υπάρχει κανείς στο εξωτερικό που να πιστεύει ότι τα ελληνικά νησιά είναι απειλή για την Τουρκία. Θα χτίζουμε με ακόμα μεγαλύτερη συνέπεια τις συμμαχίες μας. Θα εξοπλίζουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας αλλά θα έχουμε και ανοιχτούς διαύλους με την Τουρκία. Δεν ανατίναξα εγώ τις γέφυρες με την Τουρκία».

«Επιδιώκουμε πάντα ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας. Είμαι πάντοτε ανοικτός σε οποιαδήποτε επικοινωνία με τον κ. Ερντογάν, έστω κι αν εκείνος δεν το θέλει αυτό. Ωστόσο, όπως έχω επαναλάβει πολλές φορές, τα έχω ξανακούσει αυτά και στο παρελθόν και πάλι ξανασυναντηθήκαμε με τον πρόεδρο της Τουρκίας», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός σε πολλές πρωτεύουσες για τη στάση της Τουρκίας, η οποία είναι τυπικά μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά την ίδια ώρα διατηρεί στρατηγικές σχέσεις με τη Ρωσία και είναι η μόνη χώρα που δεν έχει επιβάλει κυρώσεις εναντίον της. Προμηθεύεται αμυντικό εξοπλισμό, πολύ κρίσιμο. Υιοθετεί ρητορική νεοαυτοκρατορική, που φαντάζει ξένη με τις αξίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Το ΝΑΤΟ επιδιώκει το ρόλο του επιτήδειου ουδέτερου. Αλλά πολλές χώρες αλλάζουν στάση. Οι αμερικανικές κυρώσεις στην Τουρκία επιβλήθηκαν από τη στιγμή που πήρε τους S-400. Η Ελλάδα δεν απεμπολεί τη δύναμη των συμμάχων της παντού, ακόμα και στον αραβικό κόσμο. Αποτελεί χρέος μου να ασφαλίσω τη χώρα με αποτρεπτική ικανότητα, αλλά και να οικοδομώ στέρεες συμμαχίες για να καταλάβει η Τουρκία ότι ο δρόμος που ακολουθεί είναι αδιέξοδος».

«Θα ήθελα να έχουμε σχέσεις που αρμόζουν σε δύο γείτονες που συνδέονται από μακρά ιστορική διαδρομή. Να μην σκαλίζουμε συνέχεια το παρελθόν αλλά το πώς θα πορευθούμε στο μέλλον. Δυστυχώς δεν βλέπω αυτή την προσέγγιση από πλευράς Τουρκίας. Θα ήταν καλό κάποια στιγμή να αντιληφθούν ότι η στρατηγική τους είναι αδιέξοδη», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

"Δεν θα πω ποτέ όχι σε συνάντηση με Ερντογάν"

«Τον Ερντογάν δεν μπορώ να τον πιάσω από το λαιμό και να τον πείσω. Αλλά είμαι πάντα ανοιχτός, το έχω πει και το ξαναλέω. Δεν θα πω ποτέ όχι σε συνάντηση με Ερντογάν. Αν την κάνουμε, θα μιλήσουμε ανοιχτά: Θα αναλύσω γιατί η στάση της Τουρκίας είναι προκλητική» απάντησε σε ερώτηση για το εάν σκοπεύει να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο.

«Δεν μπορώ να διανοηθώ μία σύρραξη Ελλάδας Τουρκίας. Ότι η Τουρκία θα επιτεθεί. Αν γίνει, η Τουρκία θα πάρει καταλυτική απάντηση. Η επάρκεια του στρατού είναι δεδομένη. Η στάση μας στην Ουκρανία δεν αποσκοπεί μόνο στη στήριξή μας, είναι στάση που θέτει διαχωριστική γραμμη μεταξύ των χωρών που σέβονται τα σύνορα και σ' αυτές που βάζουν μπροστά το νόμο του ισχυρού. Έχει μεγάλη σημασία για την Ελλάδα η στήριξη. Ο βήχας άρα πρέπει να κοπεί σε όσους έχουν τέτοια σχέδια» υπογράμμισε σε άλλο σημείο. 

 

Διαβάστε επίσης:

Κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: "Όχι αλλαγή εκλογικού νόμου, όχι πρόωρες εκλογές, όχι ανασχηματισμός"

Πηγή: news247.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ