ΕΛΛAΔΑ

Μητσοτάκης για πυρκαγιές: Αύξηση προστίμων, άμεση φυλάκιση και για απλή αμέλεια - Ανθρωπογενής η αιτία της φωτιάς στον Έβρο

"Να συνειδητοποιήσουμε ότι οι κλιματικές απειλές βρίσκονται συχνά ένα βήμα μπροστά από την άμυνα του ανθρώπου", επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής

Μητσοτάκης για πυρκαγιές: Αύξηση προστίμων, άμεση φυλάκιση και για απλή αμέλεια - Ανθρωπογενής η αιτία της φωτιάς στον Έβρο

Με σφοδρή πολιτική σύγκρουση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τις πρόσφατες πυρκαγιές, ξεκίνησε σήμερα τις εργασίες της η Βουλή μετά την ανάπαυλα των θερινών διακοπών.

mits

«Οι φωτιές δεν έχουν κομματικό χρώμα (…) Όλοι μας είμαστε πληγωμένοι από όσα προηγήθηκαν. Να συμφωνήσουμε σε μια παραδοχή. Να συνειδητοποιήσουμε ότι οι κλιματικές απειλές βρίσκονται συχνά ένα βήμα μπροστά από την άμυνα του ανθρώπου», επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, κατά την τοποθέτησή του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη διαχείριση των πύρινων μετώπων.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε, ακόμη: «Δυστυχώς η κλιματική κρίση είναι εδώ ολοένα πιο επικίνδυνη για όλους. Η απάντηση πρέπει να δοθεί από όλους. Οι πολίτες δεν περιμένουν κοινοβουλευτική κοκορομαχία, αλλά ωριμότητα, σοβαρότητα».



Θα προσπαθήσω να προσεγγίσω κάποια από αυτά χωρίς διάθεση να δικαιολογήσω ενέργειες και χωρίς διάθεση να επιτρέψω  καταστοφολογία.

Γιατί κάηκαν τόσα στρέμματα; Οι ζημιές είναι τεράστιες με κυρίαρχη της Δαδιάς που χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη φωτιά της Ευρώπης. Οι φετινές συνθήκες ήταν πρωτόγνωρες. Είχαμε και μια απρόβλεπτη συγκυρία. Οι πολλές βροχές Μαΐου και Ιουνίου δεν ήταν ευχή μάλλον κατάρα ήταν γιατί συνέτεινε στην ανάφλεξη ξερών χόρτων. Αυτό που μετράμε αυτή τη στιγμή και εμφανίζεται από τους επιστήμονες ως καμένη έκταση αφορά την περίμετρο της φωτιάς που έχει ξεπεράσει 800.000 στρέμματα και μάλλον θα αυξηθεί. Όταν θα κάνουμε συνολική αποτίμηση ελπίζουμε ότι θα υπάρχουν αρκετά κομμάτια που δεν έχουν καεί και θα κάνουν πιο εύκολη την φυσική αναγέννηση.

Όλες οι φωτιές δεν έχουν την ίδια οικολογική σημασία ούτε όλες έχουν την ίδια επίπτωση στο περιβάλλον. Θυμάστε την φωτιά στην Ρόδο την οποία θα επισκεφτώ αύριο.
Η περίμετρος της φωτιάς που έδινε ο Κοπέρνικος στην αρχή ήταν 160ν χιλ. στρέμματα. Σήμερα η τελική ανάλυση δίνει λίγο πάνω από το 10% από την αρχική εκτίμηση. Όταν στον κάμπο καίγεται θερισμένο χωράφι αυτό δεν έχει επίπτωση αν και προσμετράται στις καμένες εκτάσεις. Όταν καίγεται ‘όμως ένα δάσος όπως της Δαδιάς η ζημιά είναι μεγάλη και ίσως σε πολλές περιπτώσεις μη αναστρέψιμη.  Στην Πάρνηθα προστατεύτηκε ο πυρήνας του δάσους και δεν πέρασε στα έλατα όπως έγινε το 2007 και προστατεύτηκε χάρη στις προσπάθειες των ανθρώπων μας.

Το 95% των πυρκαγιών σβήνονται στην αρχή , όχι από μόνες τους αλλά γιατί κάποιοι έτρεξαν και την ‘έσβησαν. Τέτοιες φωτιές ήταν στον Αυλώνα που μπήκαν από εμπρηστή και αν δεν είχαν σβηστεί αμέσως η ζημιά θα ήταν πολύ μεγάλη.

Μόνο η Ελλάδα έχει προβλήματα στην διαχείριση πυρκαγιών;

Αυτό που αποκαλούμε μεγάλες φωτιές απασχολεί πολλές χώρες όχι μόνο Μεσογειακές.

Η Πορτογαλία έχει κάνει μεγάλη και αξιόλογη προσπάθεια μετά από το καλοκαίρι του 2017 που κάηκαν 5,5 εκατ στρέμματα και αρκετούς ανθρώπους.

Υπάρχουν καλές χρονιές και μετά κάποιες πολύ κακές χρονιές. Το κακό είναι ότι οι κακές χρονιές γίνονται με μεγαλύτερη συχνότητα.

Ο εμπρησμός είναι μια από τις πιο αντικοινωνικές πράξεις που απειλούν ευημερία και σταθερότητα της χώρας. Ειδικά σε περιοχές όπως ο Εβρος. Είναι περίπου βέβαιο ότι η αιτία ήταν ανθρωπογενής και άναψε σε περιοχή που αποτελεί διαδρομή μετακίνησης μεταναστών. Δεν ξέρουμε αν είναι από αμέλεια ή από πρόθεση. Ερευνάται. Εφόσον υπάρχουν ένοχοι θα τους εντοπίσουμε και αυτό είναι δουλειά των αρχών. Φαινόμενα αυτόκλητων σερίφηδων δεν θα γίνουν ανεκτά.

Ο κίνδυνος καραδοκεί παντού, από τον αγρότη που καίει ξερά χόρτα, τον μελισσοκόμο ή ένα πικ νικ στο δάσος.

Θα αυστηροποιήσετε τον Ποινικό Κώδικα για εμπρηστές;

Οι ποινές για εμπρηστές είναι πολύ αυστηρές. Θα προστεθούν νέες για άμεση φυλάκιση»
Η διαδικασία διεξάγεται κατόπιν αιτήματος που κατέθεσε ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής.

Πριν ξεκινήσει η συζήτηση, ο Νίκος Ανδουράκης ζήτησε και κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους νεκρούς από τις πυρκαγιές.
 

Φωτογραφίες: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση