ΕΛΛAΔΑ
Μητσοτάκης: Ελλάδα και Ευρώπη δεν εκβιάζονται από κανέναν - Το μήνυμα στον Ερντογάν
«Το ενδιαφέρον σας για επενδύσεις είναι ισχυρότερο από τον φόβο για τον κορωνοϊό», τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος βρίσκεται στο Βερολίνο στο πλαίσιο του Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ, που φέρει τίτλο «Όραμα και ευκαιρίες επενδύσεων»
SHARE:
Στο Βερολίνο βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο του Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ, που φέρει τίτλο «Όραμα και ευκαιρίες επενδύσεων» και φιλοξενείται στο «Μέγαρο της Γερμανικής Οικονομίας – Haus der Deutschen Wirtschaft».
Το προσφυγικό/μεταναστευτικό, με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα, αλλά και η εξάπλωση του κορωνοϊού αποτέλεσαν τα κεντρικά σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού.
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «πολύ σημαντική τη συμμετοχή σε αυτό το φόρουμ, σε δύσκολους καιρούς». Και σημείωσε: «Αντιλαμβάνομαι ότι το ενδιαφέρον σας για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι ισχυρότερο από τον φόβο σας για τον κορωνοϊό. Δίπλα στα μέτωπο της οικονομίας αντιμετωπίζουμε και δύο προσκλήσεις: Την Τουρκία, που παραβιάζει με ωμό τρόπο τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης, αλλά και τον κορωνοϊό».
Στη συνέχεια ο κ. Μητστάκης, ανέφερε: «Μεταφέροντας την εικόνα από την πατρίδα μου, θέλω να είμαι ρεαλιστής. Η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης. Η ασύμμετρη απειλή εξ ανατολών αναδιατάσσει τις προτεραιότητές μας. Θέλω να είμαι αισιόδοξος. Η Ευρώπη ξέρει να ξεπερνά εμπόδια, όπως και η χώρα μου. Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν εκβιάζεται από κανέναν. Έχουμε τόσο τη βούληση όσο και την αποτελεσματικότητα να φυλάξουμε τα κοινά μας σύνορα».
Με τον πρωθυπουργό να συμπληρώνει: «Τα λόγια της προέδρου της Κομισιόν, ότι η Ελλάδα αποτελεί την ασπίδα της Ευρώπης, αποτελεί την πυξίδα μας. Η βοήθεια που μας παρείχαν πολλές ευρωπαϊκής χώρες, αποτελεί έμπρακτη συμπαράσταση. Όταν χρειαστήκαμε τη βοήθεια, αυτοί μας στήριξαν. Όχι μόνο υλικά, αλλά και ηθικά».
Μήνυμα σε Ερντογάν
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε, σύμφωνα με το iefimerida.gr πως αν ο Τούρκος Πρόεδρος επιθυμεί να αναθεωρηθεί η κοινή δήλωση ΕΕ- Τουρκίας για το μεταναστευτικό «που ο ίδιος κατεδάφισε στην πράξη», τότε να προβεί σε κινήσεις:
«Να αποσύρει τους απελπισμένους στον Έβρο και να πάψει να διασπείρει fake news και προπαγάνδα.
Να εξετάσει και άλλες πιθανές βελτιώσεις, όπως πχ κοινές περιπολίες για τον έλεγχο των ροών, και στα τουρκικά σύνορα. Οι επιστροφές όσων παρανόμως περνούν στην Ελλάδα να γίνονται όχι μόνο από τα νησιά αλλά και από την ενδοχώρα. Η Ελλάδα πάντοτε αναγνώριζε και αναγνωρίζει ότι η Τουρκία έχει να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη διαχείριση του προσφυγικού, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει υπό συνθήκες απειλών και εκβιασμών», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε να υπάρξει σύμφωνο εθελοντικής μετεγκατάστασδης παιδιών και εφήβων από την Ελλάδα στην Ευρώπη. «Καλώ τις χώρες να συμμετάσχουν σε αυτή την έμπρακτη απόδειξη αλληλεγγύης τόνισε.