ΕΛΛAΔΑ

Μητσοτάκης: Δεν νοείται η Κύπρος, κράτος-μέλος της ΕΕ να παραμένει διαιρεμένη 50 χρόνια

Τι ανέφερε ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του

Μητσοτάκης: Δεν νοείται η Κύπρος, κράτος-μέλος της ΕΕ να παραμένει διαιρεμένη 50 χρόνια
«Δεν νοείται η Κύπρος, κράτος-μέλος της ΕΕ, πενήντα χρόνια μετά την τραγωδία του ‘74 να παραμένει διαιρεμένη» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας στην εβδομαδιαία του ανασκόπηση που δημοσιεύει στο Facebook ότι αυτές τις ημέρες και ώρες, ο Ελληνισμός θυμάται την κυπριακή πληγή που παραμένει ανοιχτή και επώδυνη επί μισό αιώνα.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ευχή και την ελπίδα να καθίσουν στο τραπέζι οι δύο κοινότητες και να βρεθεί λύση για το Κυπριακό στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Απαράβατος όρος είναι ότι «ενδεχόμενη συμφωνία θα αναγνωρίζει μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα».
 
 
 

Για τα τιμολόγια ρεύματος
 
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην κυβερνητική παρέμβαση για την ελάφρυνση των λογαριασμών ρεύματος. «Αποφασίσαμε να επιβάλουμε για τους επόμενους δύο μήνες ένα έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο -το ύψος του θα καθοριστεί τέλος Ιουλίου- και να χρησιμοποιήσουμε τα έσοδα αυτά για να επιδοτηθούν όσοι είναι συμβεβλημένοι σε πράσινα και κίτρινα τιμολόγια, χωρίς εξαίρεση πρώτης και δεύτερης κατοικίας, σε πρώτη φάση για τον μήνα Αύγουστο», έγραψε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να γίνει πιο δίκαιη και ανταγωνιστική η ενιαία αγορά ενέργειας. Παράλληλα, θα φορολογηθούν τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων του 2023 και το ποσό των 300 εκατ. ευρώ που θα προκύψει θα δοθεί για τη στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων. 

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην κυβερνητική παρέμβαση για την ελάφρυνση των λογαριασμών ρεύματος. «Αποφασίσαμε να επιβάλουμε για τους επόμενους δύο μήνες ένα έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο -το ύψος του θα καθοριστεί τέλος Ιουλίου- και να χρησιμοποιήσουμε τα έσοδα αυτά για να επιδοτηθούν όσοι είναι συμβεβλημένοι σε πράσινα και κίτρινα τιμολόγια, χωρίς εξαίρεση πρώτης και δεύτερης κατοικίας, σε πρώτη φάση για τον μήνα Αύγουστο», έγραψε.
 
Στο ίδιο πλαίσιο διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να γίνει πιο δίκαιη και ανταγωνιστική η ενιαία αγορά ενέργειας. Παράλληλα, θα φορολογηθούν τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων του 2023 και το ποσό των 300 εκατ. ευρώ που θα προκύψει θα δοθεί για τη στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων.

Για τον 5ο τραπεζικό πυλώνα

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη συγκρότηση του 5ου τραπεζικού πυλώνα, μετά τη συγχώνευση της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας.

«Τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν τα δύο πιστωτικά ιδρύματα ήταν πολλά και απειλητικά για τη συνέχιση της ύπαρξής τους. Η λύση που επιτεύχθηκε ήταν η βέλτιστη, καθώς εξουδετερώνει τον κίνδυνο τυχόν κατάρρευσής τους, διασφαλίζει καταθέτες και επιχειρήσεις προστατεύοντας την αξία της συμμετοχής του δημόσιου στη μία εξ αυτών. Ακόμη, η συγκρότηση του νέου ισχυρού τραπεζικού πυλώνα, όπως επισημαίνει ο διοικητής της ΤτΕ, θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό με θετική επίδραση στο κόστος και την ποιότητα των τραπεζικών υπηρεσιών και θα συμβάλει στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η συμφωνία για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank και τη συγχώνευσή της με την Παγκρήτια Τράπεζα θα κατατεθεί στη Βουλή προς κύρωση», αναφέρει.

Για την αγορά εργασίας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη θετική πορεία των μεγεθών της ελληνικής αγοράς εργασίας. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ, στην Ελλάδα μετά το 2019 καταγράφηκε η μεγαλύτερη μείωση στην εργασιακή ανασφάλεια. «Οφείλεται στη σημαντική υποχώρηση της ανεργίας (από το 18% το 2019 κοντά στο 10% τον Απρίλιο του 2024), ενώ η συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό κατέγραψε αύξηση πάνω από το 2% μεταξύ του 2019 και τον Απρίλιο φέτος. Τα τελευταία 5 χρόνια δημιουργήθηκαν πάνω από 400.000 νέες θέσεις εργασίας, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 28%, ο μέσος μισθός κατά 20%, ενώ το χαμηλότερο ωρομίσθιο αυξήθηκε κατά 21%, περισσότερο απ' ό,τι στις άλλες χώρες του ΟΟΣΑ», έγραψε.
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση