Μιχάλης Κατρίνης: "Το ΠΑΣΟΚ δεν θα γίνει συνιστώσα"

Newsroom
Newsroom

Ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ βουλευτής Ηλείας δίνει το πολιτικό του στίγμα

O Μιχάλης Κατρίνης, υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Νομού Ηλείας, δίνει το πολιτικό του στίγμα και ξεκαθαρίζει από τις πρώτες του κουβέντες ότι "κόμματα με ποσοστό του 13% και του 15% δεν είναι κόμματα εξουσίας" και καταθέτει το πλάνο του για το τί πρέπει να αλλάξει στο ΠΑΣΟΚ για να μπει σε τροχιά κυβερνησιμότητας. Απαντά ευθέως στο ερώτημα αν η εικόνα που παρουσιάζει το Κίνημα είναι θέμα προσώπων και πολιτικών ή απλώς αυτό το πολιτκό μείγμα δεν αρέσει. Είναι ξεκάθαρο όμως το μήνυμά του στο για ποιους είναι ανοιζτή η πόρτα επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ. Εμφανίζεται αισιόδοξος για την ενότητα του κόμματος την επόμενη μέρα, αλλά όπως λέει, "αυτό για το οπόιο νησυχώ είναι να συνηθίσουμε στην ιδέα ενός μικρομεσαίου κόμματος".

-Τι πρέπει να αλλάξει στο ΠΑΣΟΚ για να μπει σε τροχιά κυβερνησιμότητας;

Κόμματα με ποσοστά του 13 και του 15% δεν είναι κόμματα εξουσίας. Αυτό που μας πρέπει να μας απασχολεί είναι ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου μας παρέδωσε ένα κόμμα εξουσίας που πάντα έθετε υψηλούς στόχους και εξέφραζε υπαρκτές κοινωνικές δυνάμεις.

Και σήμερα το ΠΑΣΟΚ, με αυτά τα ποσοστά, δεν είναι κόμμα εξουσίας.

Δεν θα γίνουμε συνιστώσα ναι. Αλλά δεν θα παραμείνουμε και ένα μικρό κόμμα που δεν αποτελεί εναλλακτική λύση διακυβέρνησης στα μάτια των πολιτών. Αυτή είναι η ουσία.

Πρέπει επιτέλους να πούμε με ποιους είμαστε και κυρίως με ποιους δεν είμαστε.

Γιατί ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει αυτή την επιλογή. Στα καθημερινά προβλήματα για παράδειγμα, όπως η ακρίβεια, ο κ. Μητσοτάκης είναι με τους κερδοσκόπους, τους παρόχους και όχι με τους πολίτες.

Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συναντήσει και πάλι την πραγματική του ψυχή. Να χαράξει μια νέα, διαχωριστική γραμμή με τη συντήρηση και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

-Το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να ανεβάσει τα ποσοστά του  αλλά δεν πέτυχε τον στόχο που είχε τεθεί. Τελικώς είναι θέμα προσώπων, πολιτικών  ή απλώς αυτό το πολιτικό μείγμα δεν αρέσει; 

Η διαδικασία για την εκλογή νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ προσφέρεται για το άνοιγμα μιας μεγάλης συζήτησης.

Το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών από τη στιγμή που είχαμε κατάρρευση της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και παράλληλα το ΠΑΣΟΚ έχασε πάνω από 100.000 ψήφους, δεν μπορεί παρά να μας προβληματίσει.

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι ένα αποτέλεσμα απόρριψης, αποδοκιμασίας του πολιτικού συστήματος. Μέσα σε ένα χρόνο η Νέα Δημοκρατία έχασε 1.000.000 ψηφοφόρους, ο ΣΥΡΙΖΑ 400.000 και εμείς χάσαμε 100.000 και πλέον.

Όλα αυτά μέσα σε ένα χρόνο. Με μια κυβέρνηση να διατηρεί μια ψευδεπίγραφη αριθμητική κυριαρχία , να χάνει σχεδόν τους μισούς ψηφοφόρους της και τα δύο βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης όχι μόνο να μην κερδίζουν αλλά να χάνουν και αυτά ψηφοφόρους.

Υπάρχει κανείς που διαφωνεί με όλα αυτά; Υπάρχει κανείς που δεν βλέπει ότι η χώρα αλλά και ο πολιτικός μας χώρος  βρίσκεται σε ένα πολιτικό αδιέξοδο;

Υπάρχει κανείς που δεν αντιλαμβάνεται ότι ο αριθμός–ρεκόρ της αποχής δεν είναι αδιαφορία των πολιτών αλλά πράξη αποδοκιμασίας απέναντι στο πολιτικό σύστημα και τις επιλογές που αυτό προσφέρει στους πολίτες;

-Υπάρχει χώρος στο ΠΑΣΟΚ για τα στελέχη εκείνα που γύρισαν την πλάτη στο Κίνημα και πήραν θέσεις ευθύνης στον ΣΥΡΙΖΑ;

Όσοι αναζητούν ή αναζητούσαν ρόλους και καρέκλες δεν μας αφορούν. Υπήρχαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ που πήγαν στο ΣΥΡΙΖΑ , όπως υπήρχαν και στελέχη που πήγαν στη Νέα Δημοκρατία αλλά και στελέχη που δεν είχαν πρόβλημα με ότι αποπνέει πολιτικά ο κ. Μητσοτάκης.

Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ανάγκη ανθρώπους που διαπραγματεύονται καρέκλες και αξιώματα και είναι έτοιμα, ανά πάσα στιγμή, να σηκώσουν την οποιαδήποτε σημαία ευκαιρίας.

Η απαξίωση και η καθήλωση του ΠΑΣΟΚ στα χαμηλά ποσοστά ενός μικρομεσαίου κόμματος οφείλεται σε πρακτικές στελεχών μας, που τιμήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ, αλλά θεωρούν φυσιολογικό είτε να φλερτάρουν είτε να υπηρετούν επιλογές του κ. Μητσοτάκη.

Για μένα αυτό είναι αδιανόητο. Με αυτές τις πρακτικές απομακρύνθηκε ο κόσμος από το ΠΑΣΟΚ.

-Με τόσους πολλούς υποψήφιους αρχηγούς για το ΠΑΣΟΚ, θεωρείτε ότι θα είναι εύκολη η συμπόρευση για την επόμενη μέρα; 

Το ΠΑΣΟΚ διαχρονικά έχει αποδείξει ότι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που διαθέτει είναι η ικανότητα του να συνθέτει και να μετατρέπει ακόμα και τις διαφορετικές προσεγγίσεις σε μια συγκροτημένη και ενωτική πολιτική λειτουργία .

Δεν ανησυχώ για την ενότητα. Αυτό για το οποίο ανησυχώ είναι να συνηθίσουμε στην ιδέα ενός μικρομεσαίου κόμματος του 13 ή τυ 15% που θα αποτελεί κυβερνητικό δεκανίκι σε πολιτικές που δεν πιστεύουμε και βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από τις αρχές μας αλλά και από τις ανάγκες της κοινωνίας.

Στη δημοκρατία η συμμετοχή όλων είναι πλούτος. Οι πολίτες θα είναι αυτοί που θα κρίνουν κάθε υποψήφιο ή υποψήφια. Η δική μας ευθύνη, από τη στιγμή που συμμετέχουμε σε αυτή τη διαδικασία είναι να περιφρουρήσουμε το κύρος και τη σοβαρότητα της διαδικασίας, να σεβαστούμε τον κόσμο και την ιστορία του ΠΑΣΟΚ .

Να φέρουμε στην κάλπη πολίτες που δεν συμβιβάζονται με την ιδέα ότι ο κ. Μητσοτάκης θα κυβερνά μέχρι να σβήσει ο ήλιος. Να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους.

Σε ότι με αφορά μιλάω όπως είπα πολιτικά, δεν θα απαξιώσω, δεν θα προσβάλω κανένα, δεν θα τραυματίσω την ενότητα του ΠΑΣΟΚ.

Θα επιμείνω όμως να μιλάω με προτάσεις, να περιγράφω ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό πολιτικό σχέδιο που θα ενώσει, θα εμπνεύσει, θα συνθέσει και θα φέρει κοντά μας πολίτες που θέλουν και απαιτούν μια πρόταση ρήξης, ελπίδας και νίκης.

-Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε να λάβετε την απόφαση να διεκδικήσετε την ηγεσία της παράταξης; 

Είμαι υποψήφιος γιατί δεν συμβιβάζομαι με την εικόνα ενός μικρομεσαίου κόμματος του 13 και του 15% που θα έχει ως στόχο τη δεύτερη θέση.

Γεννήθηκα μέσα στο ΠΑΣΟΚ, όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν ένα μεγάλο κόμμα εξουσίας όταν δεν υπήρχε κυριαρχία της συντηρητικής παράταξης.

Ε λοιπόν, εγώ δεν βλέπω το ΠΑΣΟΚ ως ένα μικρό κόμμα που θα είναι φυσιολογικό να αποτελεί συμπλήρωμα του κ.Μητσοτάκη, μια και η αυτοδυναμία είναι πλέον ένα άπιαστο όνειρο.

Το άνοιγμα της συζήτησης για μια Μεγάλη Παράταξη μέσα από τις πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ , είναι βέβαιο ότι δεν αρέσει σε αυτούς που θέλουν να συντηρηθεί το πολιτικό σκηνικό του ενάμιση κόμματος και να διατηρηθεί η παραμονή του κ. Μητσοτάκη στην εξουσία. Σε αυτούς που θέλουν να συντηρούν ένα μικρόκοσμο κομματικής γραφειοκρατίας και εξουσίας σε ένα μικρομεσαίο κόμμα και κάπου- κάπου να λένε ότι θα κερδίσουν τον κ. Μητσοτάκη, στα λόγια . Σε αυτούς που φλερτάρουν με τον κ. Μητσοτάκη και ότι αυτός εκπροσωπεί και αποπνέει και θεωρούν φυσιολογική τη συνεργασία μαζί του.

-Είναι εφικτό να υπάρξουν συνεργασίες για κοινή κάθοδο κομμάτων στις εθνικές εκλογές και ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό;  

Είμαι ο μόνος που μιλάει για μια Μεγάλη Παράταξη.  Τη συζήτηση που πρέπει να ανοίξει για  μια Μεγάλη Παράταξη την περιμένει και θα συμμετέχει η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που συνέτριψε τον κ. Μητσοτάκη στις ευρωεκλογές. 

Η νέα αυτή δημοκρατική και κοινωνική πλειοψηφία θα χτιστεί στη βάση, χωρίς αθροίσματα και συνιστώσες. Και στις σημερινές συνθήκες, αυτό δεν μπορεί να το κάνει από μόνο του κανένα κόμμα.

Η Μεγάλη Παράταξη θα δημιουργηθεί με με ανοιχτές πρωτοβουλίες, μέσα στην κοινωνία και όχι μέσα σε κλειστά γραφεία. Πρέπει να απευθυνθούμε στους δημοκρατικούς πολίτες και κυρίως στα εκατομμύρια των πολιτών που δεν ψηφίζουν εδώ και καιρό γιατί δεν έχουν τι να ψηφίσουν.

Να τους καταθέσουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση αρχών και πολιτικών διακυβέρνησης για όλα. Αυτή η πρόταση πρέπει να τεθεί σε ανοιχτό δημόσιο διάλογο μέσα στην κοινωνία με πρωτοβουλία ΠΑΣΟΚ, να συνδεθεί με μαζικές και συμμετοχικές διαδικασίες με τη συμμετοχή των πολιτών που θα προτείνουν, θα εγκρίνουν ή θα απορρίπτουν.

Είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν δυνάμεις που θα αγκαλιάσουν αυτή την πρωτοβουλία και πολίτες που θα προσπεράσουν τις ηγεσίες κομμάτων που θα επιμείνουν στην άρνηση για να διατηρήσουν την κομματική τους εξουσία σε ένα μικρομεσαίο κόμμα.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ