ΕΛΛAΔΑ
Μια αισιόδοξη είδηση για το λευκό τιγράκι στο Αττικό Πάρκο: Οι τελευταίες εξελίξεις
Το ζωάκι που υιοθέτησε, κατά κάποιον τρόπο, όλη η Ελλάδα.
Η ιστορία του έχει συγκινήσει ακόμα και όσους δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με θέματα φιλοζωίας. Το λευκό τιγράκι που βρέθηκε παρατημένο στα σκουπίδια έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στα Σπάτα παραμένει σε δύσκολη κατάσταση (δεν μπορεί να κουνήσει τα πίσω πόδια του, και γι’ αυτό έχει υποβληθεί σε μαγνητική και αξονική τομογραφία) όμως με κάθε μέρα που περνάει, κερδίζει και μια μάχη για τη ζωή του.
Οι τελευταίες εξελίξεις, όπως ανακοίνωσε η οργάνωση «Νέμεσις», είναι ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε στην απόφαση της συγκρότησης μιας ειδικής ομάδας εργασίας, η οποία αποτελείται από 12 κτηνιάτρους.
Στόχος είναι να αυξηθούν οι πιθανότητες επιβίωσής του αλλά και η ποιότητα ζωής του. Η ομάδα εργασίας θα αξιολογήσει τις εξετάσεις που έχουν γίνει ήδη στο ζώο και θα προχωρήσει σε περαιτέρω, εφόσον κριθούν απαραίτητες. Θα διερευνήσει, επιπλέον, τη δυνατότητα μόνιμης φιλοξενίας του σε εξειδικευμένο κέντρο ή φυσικό χώρο/πάρκο στο εξωτερικό προκειμένου να εξασφαλιστεί η πλέον ενδεδειγμένη φροντίδα και περίθαλψή του.
Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τον Jean – Jacques Lesueur του Αττικού Πάρκου, το λευκό τιγράκι αποτελεί προϊόν μετάλλαξης, γεγονός που εγείρει ακόμα πιο έντονους προβληματισμούς για τις συνθήκες εκτροφής άγριων, και όχι μόνο, ζώων.
Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε:
«Συγκροτούμε Ομάδα Εργασίας (Ο.Ε.) για την αξιολόγηση της κατάστασης της υγείας μικρής τίγρεως που εγκαταλείφθηκε στις εγκαταστάσεις του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου στην Αθήνα και την υποβολή πρότασης για τον περαιτέρω κτηνιατρικό χειρισμό και την εξειδικευμένη φροντίδα του ζώου, ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες επιβίωσής του και να διασφαλιστεί κατά το δυνατόν η ευζωία του.
»Ως μέλη της ορίζονται οι κάτωθι κτηνίατροι:
»Αναστασία Κομνηνού, καθηγήτρια Χειρουργικής – Συγκριτικής Οφθαλμολογίας – Ιατρικής Εξωτικών και Άγριων Ζώων, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τμήμα Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και Εθνικό Εστιακό Σημείο Επαφής για την Άγρια Πανίδα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας Ζώων.
»Δημήτρης Δούκας, επίκουρος καθηγητής Κτηνιατροδικαστικής και Διαγνωστικής Ανατομικής των Ζώων, Τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
»Γεώργιος Καζάκος, καθηγητής στη Σχολή Επιστημών Υγείας, Τμήμα Κτηνιατρικής, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) με ειδικότητα Κτηνιατρικής Χειρουργικής & Αναισθησιολογία – Εντατική θεραπεία.
»Στέλλα Μπέλη, κτηνίατρος στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Ανατολικής Αττικής (Αγροτικό Κτηνιατρείο Κερατέας).
»Δημήτρης Ποσάντζης, κτηνίατρος DVM, στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο.
»Αρσινόη Ψαρουδάκη, κτηνίατρος BSc BVSc MRCVS, στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο.
»Stamos Tahas, Zoo Veterinarian-DVM MSc PGCert Dipl. ACZM Dipl. ECZM(ZHM) MRCVS.
»Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης, κτηνίατρος DVM, ορθοπεδικός, Κτηνιατρικό Κέντρο Περιστερίου.
»Γρηγόρης Μαρκάκης, κτηνίατρος DVM, υποψήφιος διδάκτωρ Τμήματος Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.).
»Αχιλλέας Ακρίβος, κτηνίατρος DVM, Κτηνιατρικό Κέντρο Περιστερίου.
»Φιλήμονας Διαμαντής, κτηνίατρος (DVM).
»Χριστόφορος Νικολαΐδης, κτηνίατρος νευροχειρουργός, κάτοχος του Certificate of Advanced Veterinary Practice (CertAVP) του Royal College of Veterinary Surgeons (RCVS) του Ηνωμένου Βασιλείου.
»Καθήκοντα συντονιστή στη λειτουργία της Ομάδας Εργασίας θα ασκεί ο κ. Δημήτρης Ποσάντζης, κτηνίατρος του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, το οποίο έχει οριστεί ως μεσεγγυούχος για τη φιλοξενία και την περίθαλψη του ζώου».
Δείτε επίσης:
Τα νεότερα για το λευκό τιγράκι που βρέθηκε σε κάδο σκουπιδιών