ΕΛΛAΔΑ
Μέτρα “φρένο” στη διασπορά: Περιορισμοί για ανεμβολίαστους
Το μεσημέρι οι ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας.
SHARE:
Επί ποδός βρίσκονται κυβέρνηση και ειδικοί, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται ραγδαία σε όλη τη χώρα και πλέον αρχίζει να ασκεί σοβαρές πιέσεις στο σύστημα υγείας.
Μετά την «έκρηξη» κρουσμάτων και την αύξηση νοσηλειών, ακόμη και οι «σκληροί» δείκτες -όπως ο αριθμός των θανάτων και των διασωληνωμένων- παρουσιάζουν σταθερή επιδείνωση, κάτι που δεν αφήνει χώρο για αμφιβολία σχετικά με τις εξελίξεις όταν ο καιρός θα ψυχράνει και οι πολίτες θα στραφούν στους κλειστούς χώρους.
Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση προωθεί στρατηγική ενίσχυσης των εμβολιασμών, μέσω κινήτρων και αντικινήτρων, η οποία έχει ήδη αρχίσει να ξεδιπλώνεται.
Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, θα προβεί στις 12 το μεσημέρι σε ανακοινώσεις για τα μέτρα δημόσιας υγείας που αφορούν σε ανεμβολίαστους πολίτες. Στις ανακοινώσεις θα συμμετέχει και η Διευθύντρια της ΜΕΘ του ΓΝ «Ευαγγελισμός», πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου.
Τα μέτρα που έρχονται
Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, τόνισε πως «με δεδομένη τη δυνατότητα ασφαλούς, γρήγορου και αποτελεσματικού εμβολιασμού και με δεδομένη την αναβάθμιση του ΕΣΥ, είμαστε έτοιμοι να περάσουμε με τολμηρότερο και ασφαλέστερο βηματισμό στην προσπάθεια περαιτέρω αποκατάστασης της ζωής».
Όπως ανέφεραν το Σάββατο κυβερνητικές πηγές, το επιτελείο της κυβέρνησης δεν προτίθεται να αλλάξει τη θέση του σχετικά με την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους εστιατορίων, καφέ, μπαρ, θέατρα και κινηματογράφους, οι οποίοι θα παραμείνουν αμιγείς. Το ίδιο ισχύει και για τα γήπεδα.
Αυτό σημαίνει ότι, καθώς οι καιρικές συνθήκες θα επιδεινώνονται, οι ανεμβολίαστοι δεν θα έχουν δυνατότητα να εισέλθουν σε χώρους ψυχαγωγίας, ενώ αντίθετα, οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μπουν απρόσκοπτα, επιδεικνύοντας απλώς το σχετικό ψηφιακό πιστοποιητικό και την ταυτότητά τους.
Με ανάλογο τρόπο θα λειτουργήσουν και άλλοι τομείς δραστηριότητας, όπως η εκπαίδευση με την έναρξη του νέου σχολικού και ακαδημαϊκού έτους.
Δάσκαλοι, καθηγητές και μέλη του διδακτικού προσωπικού των πανεπιστημίων που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης από Covid-19 θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές ανά εβδομάδα σε εργαστηριακό τεστ (PCR ή Rapid), με ευθύνη του εργαζομένου.
Οι μαθητές θα πρέπει να προσκομίζουν το αποτέλεσμα αυτοδιαγνωστικού τεστ, το οποίο επίσης παρέχεται δωρεάν (μαθητές 12 ετών και άνω μπορούν επίσης να εμβολιαστούν και να φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού).
Επίσης, πιθανώς να αλλάξουν και οι κανόνες για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, καθώς νέα ρύθμιση που εξετάζει την κατάργηση του δωρεάν self test και κάνει υποχρεωτικό το rapid test με επιβάρυνση του εκάστοτε εργαζόμενου. Το σχέδιο προβλέπει υποχρέωση για τουλάχιστον ένα rapid test την εβδομάδα ως προϋπόθεση για να προσέλθουν στον φυσικό χώρο δουλειάς τους οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι.
Δηλαδή, το δωρεάν self test αντικαθίσταται από rapid, κάτι που σημαίνει πως οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δίνουν τουλάχιστον 80 ευρώ τον μήνα για τεστ, δεδομένου πως η μέση τιμή των rapid τεστ είναι στα 20 ευρώ.
Τέλος, στο πλέγμα μέτρων που θα ενεργοποιηθεί για το φετινό χειμώνα περιλαμβάνεται αρχικά η επιστροφή της μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, μέτρο το οποίο έχουν ήδη υιοθετήσει πολλές χώρες της Δύσης.
Γεραπετρίτης: Όσοι εμβολιάστηκαν θα πρέπει να επιστρέψουν στην κανονική τους ζωή
Ενόψει των μέτρων που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση, ο ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, δήλωσε στο MEGA πως η εφετινή χρονιά είναι διαφορετική από την περσινή. Υπενθύμισε ότι πέρσι δεν ξέραμε αν και πότε θα έχουμε εμβόλια τα οποία εφέτος είναι διαθέσιμα για όλο τον πληθυσμό και μπορεί ο οποιοσδήποτε να κλείσει ραντεβού για τον εμβολιασμό του ακόμα και αύριο με όποιο εμβόλιο επιθυμεί.
«Όσοι εμβολιάστηκαν θα πρέπει να επιστρέψουν στην κανονική τους ζωή, είναι θέμα ηθικής και θέμα μέτρου» σημείωσε, επισημαίνοντας ότι «όσον αφορά τους συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν πολύ αυστηρά υγειονομικά μέτρα, να τεστάρονται και να τηρούν τους υγειονομικούς κανόνες».
Επ’ αυτού διευκρίνισε πως όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο θα συναντήσουν και μια σειρά από περιορισμούς σε υπηρεσίες όπως η ψυχαγωγία και η διασκέδαση.
«Είναι διαφορετικό να έχεις πρόσβαση σε μία αναγκαία υπηρεσία σε σχέση με δραστηριότητα ψυχαγωγίας. Άλλη η περίπτωση χώρων όπου υπάρχει υποχρεωτική η μάσκα όπως το θέατρο και ο κινηματογράφος και διαφορετικοί οι χώροι που εκ των πραγμάτων δεν είναι δυνατόν να φοράμε διαρκώς μάσκα όπως είναι η εστίαση» πρόσθεσε.
Επιπλέον, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο της επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε μεταγενέστερη φάση. «Παραμένει πάντοτε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει επέκταση του μέτρου αυτού σε μεταγενέστερο χρόνο, αναλόγως με την εξέλιξη του ιού και των δεδομένων».
Δείτε επίσης:
Από τον Β. Κικίλια οι ανακοινώσεις για τους ανεμβολίαστους
Τρίτη δόση εμβολίου: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Στα 227 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Κρήτη