ΕΛΛAΔΑ
Μετωπική κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για τις παρακολουθήσεις
Πρόκειται για ένα θέμα που θα κυριαρχήσει στις συζητήσεις σε αυτή την μακρόσυρτη προεκλογική περίοδο
Σε μια σφοδρή πολιτική σύγκρουση έχουν οδηγηθεί η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για τις παρακολουθήσεις. Το "σκληρό ροκ" επικρατεί στην πολιτική σκηνή, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να κλείνει πάντως την συζήτηση για έναν εκλογικό αιφνιδιασμό και να μιλά εκ νέου για κάλπες το τέλος της τετραετίας.
Μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας Documento για άλλα πρόσωπα που παρακολουθούνται – γίνεται αναφορά και σε υπουργούς της κυβέρνησης – έχει φουντώσει η πολιτική αντιπαράθεση.
Είναι δεδομένο πως πρόκειται για ένα θέμα που θα κυριαρχήσει στις συζητήσεις σε αυτή την μακρόσυρτη προεκλογική περίοδο, καθώς μια σειρά ερωτημάτων παραμένουν αναπάντητα. Άλλωστε ακόμα και τώρα δεν είναι γνωστοί οι λόγοι της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη.
Στη συνέντευξη του στον Ant1 o Κυριάκος Μητσοτάκης εξεπέλυσε πυρά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «πίσω από τον κ. Βαξεβάνη κρύβεται ο κ. Τσίπρας» και έκανε λόγο για μια στρατηγική «να βουλιάξει τον τόπο στη λάσπη». Όπως είπε- με αφορμή και το σχετικό δημοσίευμα – είναι ντροπή και αίσχος να εννοεί κάποιος, δίχως απολύτως κανένα στοιχείο, ότι ο Πρωθυπουργός παρακολουθεί τους υπουργούς του.
Στην κυβέρνηση δεν αρνούνται πως υπάρχουν παράνομα λογισμικά στην αγορά, ωστόσο αυτό που επισημαίνεται είναι πως δεν τα χρησιμοποιούν κρατικές αρχές. Και σημειώνεται πως θα υπάρξει πρωτοβουλία για την απαγόρευση δια νόμου των κακόβουλων λογισμικών παρακολούθησης.
Σφοδρά πυρά εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως «την ώρα που η κοινωνία βουλιάζει στην ακρίβεια, ο κ. Μητσοτάκης βουλιάζει στα ψέματά του για να καλύψει τον παρακρατικό μηχανισμό υποκλοπών που ο ίδιος έστησε». Από την Κουμουνδούρου επισημαίνεται πως όλη η συνέντευξη που έδωσε ο πρωθυπουργός «άρον άρον μετά τις αποκαλύψεις για παρακολούθηση των υπουργών του και επιχειρηματιών με το Predator, ήταν ένα παραλήρημα ενοχής, πανικού και ύβρεων».
H στρατηγική των κομμάτων στη Βουλή
Να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας αν πιστεύει ότι η κυβέρνηση δεν απολαμβάνει της κοινοβουλευτικής εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση ο Κ. Μητσοτάκης. «Αν ο κ. Τσίπρας θέλει πραγματικά να πάμε στη Βουλή και να αναμετρηθούμε, έχει την ευκαιρία να το κάνει» σημείωσε μεταξύ άλλων.
«Αξιοθρήνητο να εκλιπαρεί για πρόταση μομφής ο κ. Μητσοτάκης για να εκβιάσει τους υπουργούς που παρακολουθούσε να τον στηρίξουν, μήπως μπορέσει και διασωθεί» αναφέρει από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ. Από την Κουμουνδούρου επισημαίνεται πως αν ο πρωθυπουργός «ψάχνει σωσίβιο, δεν θα το βρει στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Εάν φοβάται ότι έχει χαθεί η εμπιστοσύνη βουλευτών και υπουργών του, δεν έχει παρά να ζητήσει από μόνος του ψήφο εμπιστοσύνης».
Τέλος να σημειωθεί πως χθες νέα επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, θέτοντας το ερώτημα αν ήταν σε επίσημη επισύνδεση της ΕΥΠ οι 33 της λίστας (σημείωση: δημοσιεύτηκε στο Documento) που φέρονται ως στόχοι του κακόβουλου λογισμικού predator.
Παράλληλα ερωτάται ο πρωθυπουργός αν θα δοθεί η θεσμική δυνατότητα στα πρόσωπα της εν λόγω λίστας να απευθυνθούν στην ΑΔΑΕ «προκειμένου να μπορέσουν να διαπιστώσουν εάν είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση και από την ΕΥΠ με τη «νόμιμη» διαδικασία της επισύνδεσης κατόπιν εισαγγελικής διάταξης;»