ΕΛΛAΔΑ
Μετάλλαξη Δέλτα: Συναγερμός για τους νέους – Στα 23 έτη ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων
Τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων μειώνεται διαρκώς
SHARE:
Η υψηλή μεταδοτικότητα στις νέες ηλικίες είναι το σημαντικότερο στοιχείο στην εν εξελίξει επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού.
Τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων μειώνεται διαρκώς. Κομβικό ρόλο σε αυτό παίζει ο τρόπος ζωής των νεότερων πολιτών (π.χ. συγχρωτίζονται σε μεγάλους αριθμούς) αλλά και γεγονός ότι σε μεγάλο βαθμό αψηφούν τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό.
Έπεσε κατά μια δεκαετία ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων
Όπως δείχνουν τα στοιχεία τις τελευταίες 10 ημέρες ο μέσος όρος ηλικίας των νέων περιστατικών μειώθηκε κατά μία 10ετία: από τα 33 χρόνια που ήταν ο μέσος όρος των νέων κρουσμάτων στο τέλος Ιουνίου πλέον έχει φτάσει τα 23 έτη.
Το 75% των κρουσμάτων αυτής της εβδομάδας είναι ηλικίας κάτω των 34 χρόνων, με την πλειονότητα αυτών να περιορίζεται ακόμη περισσότερο στην ομάδα των εφήβων και των νέων, ηλικίας 15 έως 24 χρόνων. Στην Αττική όπου καταγράφονται 4.000 ενεργά κρούσματα -τα μισά από το σύνολο των ενεργών κρουσμάτων της χώρας- η διάμεση ηλικία είναι τα 24 έτη.
Σε ημερήσια βάση τουλάχιστον 15 άτομα ηλικίας 25-55 χρόνων εισάγονται σε νοσοκομείο, καθώς χρειάζονται νοσηλεία για την αντιμετώπιση της λοίμωξης covid-19 που έχουν εμφανίσει. Και 1 στις 10 εισαγωγές αφορά ασθενή ηλικίας κάτω των 24 χρόνων.
«Κανένας δεν είναι άτρωτος» δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολίασμών Βάνα Παπαευαγγέλου, αναφερόμενη στις εισαγωγές και νέων ατόμων σε νοσοκομεία, και απηύθυνε για μια ακόμη φορά έκκληση στους νέους «να εμβολιαστείτε πριν πάτε διακοπές, να ελέγχεστε με self test, να τηρείτε τα μέτρα προστασίας για σας και να προστατεύετε τους αγαπημένους σας».
Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου η χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας στους νέους σε συνδιασμό με την μετάλλαξη Δέλτα, ενώ σημείωσε ότι ο συνωστιμός σε νυχτερινά κέντρα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εικόνα της πανδημίας.
Η ίδια έδωσε έμφαση στην ανάγκη να αυξηθούν οι έλεγχοι μέσω self test, ώστε να απομονωθούν τα όποια νέα θετικά κρούσματα, υπό το πρίσμα της ιδιαίτερα αυξητικής τάσης που καταγράφονται.
Πού βρίσκεται ο εμβολιασμός στην Ελλάδα
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για την πορεία του εμβολιασμού στην Ευρώπη από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).
Δυστυχώς τα ποσοστά δεν είναι τόσο θετικά για την Ελλάδα η οποία βρίσκεται στην 9η από το τέλος, δηλαδή στην 18η θέση μεταξύ των 27 ευρωπαίων κρατών μελών όσον αφορά το ποσοστό των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC το Βέλγιο είναι πρώτο μεταξύ των 27 της ΕΕ έχοντας 80,6%. Στη δεύτερη δόση μάλιστα το ποσοστό φτάνει στο 46,2%. Από την άλλη πλευρά η Ελλάδα όσον αφορά την 1η δόση βρίσκεται με 56,1% στην 18η θέση και όσον αφορά τη 2η δόση με 44,7% στη 13 θέση.
Τα παραπάνω ποσοστά αποδεικνύουν πως τα πηγαίνουμε ως χώρα πολύ καλύτερα στους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες, καθώς βρισκόμαστε στην 13η θέση, αλλά στο ποσοστό των πολιτών με την πρώτη δόση υπάρχει πρόβλημα.
Συγκεκριμένα το πρόβλημα εντοπίζεται σε δύο ηλικιακές κατηγορίες πολιτών. Όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα, το ποσοστό των 80 και άνω ετών που έχουν κάνει έστω την 1η δόση δεν έχει ξεπεράσει καν το 70%, συγκεκριμένα 69,8%, την ώρα που παραδείγματος χάριν στην Μάλτα έχει φτάσει στο 100%.
Να σημειωθεί μάλιστα πως το συγκεκριμένο ηλικιακό γκρουπ ήταν το πρώτο που άνοιξε στη χώρα μας τον χειμώνα, ωστόσο φαίνεται πως υπάρχουν ακόμη αρκετοί δύσπιστοι. Χαμηλά είναι τα ποσοστά και στο ηλικιακό γκρουπ 50-59 ετών, καθώς ούτε και εκεί το ποσοστό είναι χαμηλό σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη.
Συγκεκριμένα οι 50αρηδες στη χώρα μας που έχουν κάνει έστω την 1η δόση αγγίζουν το 63,8%. Την ίδια ώρα μάλιστα οι ηλικίες 25-49 έχουν ποσοστό πάνω από 40% παρόλο που η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό άνοιξε αρκετά πιο μετά από αυτή των πενηντάρηδων.
Πού εντοπίστηκαν τα τελευταία κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα
Τα 58 από τα 121 στελέχη της μετάλλαξης Δέλτα εντοπίστηκαν στο Ηράκλεο της Κρήτης όπου η επιδημιολογική κατάσταση παραμένει φορτισμένη. Άλλα 39 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική, 5 στη Θεσσαλονίκη, από 1 στη Λάρισα, την Εύβοια, την Αχαϊα, την Κορινθία, τη Χαλκιδική και την Αργολίδα, 4 στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», 4 στη Λέσβο, 2 στην Πάρο και 3 στο Ρέθυμνο.
Η συγκεκριμένη μετάλλαξη έχει εντοπιστεί στο 0,67% των δειγμάτων που έχουν αναλυθεί συνολικά. Στο 80,35 % έχει εντοπιστεί η βρετανική μετάλλαξη Άλφα, στο 17,57% η νιγηριανή μετάλλαξη Β.1.1.318 και στο 0,64% η νοτιοαφρικανική Β.1.351.
Στην εξαιρετικά υψηλή μεταδοτικότητα του στελέχους Δέλτα αναφέρθηκε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζοντας ότι «το συγκεκριμένο στέλεχος έχει σαφές πλεονέκτημα διεισδυτικότητας, αλλά φαίνεται ξεκάθαρα πια ότι ο εμβολιασμός προστατεύει σημαντικά και από αυτό».
Στον νότιο τομέα Αθήνας όπου η θετικότητα των τεστ βρίσκεται στο κόκκινο λόγω των κορονοπάρτι σε κλαμπ και παραλίες, παρότι το 66% των κρουσμάτων αφορούσε άτομα ηλικίας 15-24 χρόνων, οι νέες μολύνσεις δεν επεκτάθηκαν σε ηλικιωμένους. «Στις περιοχές αυτές το ποσοστό των εμβολιασμένων φθάνει το 60%, οπότε δεν υπήρχε ευρύς χώρος για τον ιό. Δεν καταγράφηκαν μεταδόσεις σε γονείς και παππούδες» επεσήμανε η κ. Παπαευαγγέλου.
Αντίθετα, η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού στη Δυτική Αττική επέτρεψε στον κορωνοϊό μέσω των κρουσμάτων νέων ατόμων να επεκταθεί και σε άλλες ηλικιακές ομάδες. «Στις περιοχές αυτές τα νέα κρούσματα αφορούν κυρίως άτομα ηλικίας 55-65 χρόνων που είναι ανεμβολίαστοι και κολλάνε πολύ εύκολα από τους νέους. Σε όσες περιοχές έχουν χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού, η επιδημία θα φουντώσει» είπε η καθηγήτρια, εκτιμώντας πως τις επόμενες ημέρες θα φανεί αν αυξηθούν και οι νοσηλείες λόγω της αύξησης των κρουσμάτων.
Δείτε επίσης: