ΕΛΛAΔΑ

Μετά από σχεδόν 100 ημέρες η φρεγάτα ΨΑΡΑ επιστρέφει από την Ερυθρά Θάλασσα

Δεκάδες εμπορικά πλοία ή πετρελαιοφόρα στο πλάι τους είχαν την φρεγάτα τύπου ΜΕΚΟ του ελληνικού στόλου, η οποία προστάτευε από οποιαδήποτε απειλή

Μετά από σχεδόν 100 ημέρες η φρεγάτα ΨΑΡΑ επιστρέφει από την Ερυθρά Θάλασσα

97 ημέρες πέρασαν όπου τα 190 και πλέον μέλη της φρεγάτας ΨΑΡΑ έζησαν σε πολεμικό περιβάλλον, ενταγμένα στην Ευρωπαϊκή Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ».

97 ημέρες όπου στο «ημερολόγιο καταστρώματος» έχει χυθεί αρκετό μελάνι αναφορών, για όλα όσα έπρεπε να γίνουν υπό την πίεση που χρόνου, της επιχειρησιακής ετοιμότητας, των αντανακλαστικών.

Ύστερα από αυτές τις 97 πιεστικές ημέρες τα 194 στελέχη του πολεμικού ναυτικού, πλήρωμα της φρεγάτας ΨΑΡΑ, θα πέσουν ξανά στην αγκαλιά των δικών τους ανθρώπων.

Ο Κυβερνήτης και το πλήρωμα της φρεγάτας ΨΑΡΑ από τις 19 Ιουνίου, πολλές φορές, αποτέλεσαν τον κύριο πρωταγωνιστή των εξελίξεων κατά τις συνοδείες εμπορικών πλοίων στον Κόλπο του Άντεν και την Ερυθρά Θάλασσα.

Δεκάδες εμπορικά πλοία ή πετρελαιοφόρα στο πλάι τους είχαν την φρεγάτα τύπου ΜΕΚΟ του ελληνικού στόλου, η οποία προστάτευε από οποιαδήποτε απειλή.

Ο «Κένταυρος» & τα Drone-Καμικάζι

Τα πρώτα «kill marks» φορέθηκαν στην ελληνική φρεγάτα στις 7 Ιουλίου, όταν με διπλό χτύπημα κατέρριψε Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη- καμικάζι των Ανταρτών της Υεμένης.

Τότε έγινε ευρέως γνωστό και το anti-drone σύστημα «Κένταυρος» που κατασκεύασε το τμήμα έρευνας και τεχνολογίας της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας κι έχει τοποθετηθεί στην φρεγάτα ΨΑΡΑ, ακριβώς πάνω από την γέφυρα του πλοίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας θα κατασκευαστούν κι άλλοι «Κένταυροι» για να τοποθετηθούν στις τέσσερις φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ για τις οποίες έχει ληφθεί η απόφαση εκσυγχρονισμού σε ορισμένα συστήματα που φέρουν.

Η φρεγάτα ΨΑΡΑ όμως δεν βρέθηκε μόνον στον Κόλπο του Άντεν. Παρά τα πιο παλαιάς τεχνολογίας συστήματα που διαθέτει, σε σχέση με άλλες μονάδες της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ», εισήλθε και στις δύσκολες περιοχές της Ερυθράς Θέλασσας. Κοντά στην λεγόμενη «Πύλη των Δακρύων», όπου η εγγύτητα με τις ακτές της Υεμένης αύξανε ραγδαία τον κίνδυνο, το έμπειρο πλήρωμα της ΨΑΡΑ έφερε εις πέρας όποια αποστολή κι αν του ανατέθηκε από τον εν πλω διοικητή της Ευρωπαϊκής επιχείρησης.

Η ΕΕ στη ρυμούλκηση του SOUNION

Το ΨΑΡΑ ήταν δίπλα και στο δεξαμενόπλοιο SOUNION, ελληνικών συμφερόντων πλοίο, που είχε χτυπηθεί από τους αντάρτες Χούθι.

Όταν ο καπετάνιος και η εταιρεία ζήτησαν τη συνδρομή από τις «ΑΣΠΙΔΕΣ», το Ελληνικό πολεμικό πλοίο έσπευσε.

Και κατά τη διάρκεια της ρυμούλκησης του φλεγόμενου επί σχεδόν έναν μήνα SOUNION, το ΨΑΡΑ ήταν εκεί.

Η ρυμούλκηση και μεταφορά του φλεγόμενου τάνκερ με τους 150.000 τόνους αργού πετρελαίου, ήταν ένα στοίχημα για την Ευρωπαϊκή επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ». Και για τις Βρυξέλλες το ίδιο ήταν, καθώς τόσο σε Πολιτικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο ευρωπαϊκού στρατηγείου στη Λάρισα, υπήρξαν πολλές διαπραγματεύσεις με αξιωματούχους περιφερειακών κρατών ώστε να απομακρυνθεί ο κίνδυνος μιας οικολογικής καταστροφής.

Η διαρροή 150.000 πετρελαίου θα σήμαινε μια τεράστια καταστροφή για την βιοποικιλότητα του βυθού στην Ερυθρά θάλασσα και τους κοραλλιογενείς υφάλους.

Σκυτάλη στο ΣΠΕΤΣΑΙ…

Σε λίγες ημέρες η φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ θα είναι αυτή που θα αποπλεύσει από το Ναύσταθμο Σαλαμίνας με προορισμό την Ερυθρά Θάλασσα.

Πρώτα θα ολοκληρωθούν εργασίες στο πλοίο και εν πλω δοκιμές για το anti drone σύστημα «Κένταυρος» που θα βγει από το ΨΑΡΑ για να τοποθετηθεί στο ΣΠΕΤΣΑΙ.

Οι εργασίες με τις καλωδιώσεις για την υποδοχή του anti drone συστήματος έχουν ολοκληρωθεί και αναμένεται απλά η μεταφορά.

Και πάλι η ελληνική μονάδα για τρεις μήνες θα βρίσκεται σε αυτή την δύσκολη και πρωτόγνωρη για τα πληρώματα των ελληνικών μονάδων επιφάνειας αποστολή.

Την πρώτη αποστολή στην καυτή ζώνη είχε κάνει η φρεγάτα ΥΔΡΑ όπου πάνω σε εκείνη την εμπειρία και τα συμπεράσματα, στηρίχθηκε η δεύτερη αποστολή της φρεγάτας ΨΑΡΑ. Τα διδάγματα που έχουν εξαχθεί από το μέτωπο της Υεμένης είναι πολλά για τα πληρώματα των κύριων μονάδων κρούσης του πολεμικού ναυτικού, τα οποία σε επίπεδο Συμμαχίας θεωρούνται από τα πιο έμπειρα και εκπαιδευμένα στελέχη.
 

Πηγή:ertnews.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση