ΕΛΛAΔΑ
Με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» έχουν γίνει 80.000 μαστογραφίες
Για την πρόληψη, τη διάγνωση, τη θεραπεία κατά του καρκίνου αλλά και την ισότητα στην πρόσβαση της περίθαλψης στην Ελλάδα μίλησε η Ειρήνη Αγαπηδάκη.
Για το ποια είναι η εικόνα της Ελλάδας για την έρευνα, την πρόληψη, τη διάγνωση, τη θεραπεία κατά του καρκίνου αλλά και την ισότητα στην πρόσβαση της περίθαλψης μίλησε η Ειρήνη Αγαπηδάκη, γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, στην εκπομπή «Συμβαίνει στην Ευρώπη» στην ΕΡΤ.
Η κα Αγαπηδάκη αποκάλυψε: «Στην Ελλάδα έχουμε ένα πολύ μεγάλο έλλειμμα σε σχέση με την πρόληψη. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να έχουμε ένα διογκωμένο νοσοκομείο κεντρικό τομέα και να στηρίζονται όλα γύρω από αυτό».
Ενώ επισήμανε: «Οι Έλληνες ασθενείς έχουν πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα αρκετά γρήγορα. Μπορεί το τελευταίο διάστημα να έχουμε κάποιες δυσκολίες, αλλά στο θέμα των ογκολογικών θεραπειών δεν παρατηρούνται ιδιαίτερα προβλήματα. Στα νοσοκομεία μας υπάρχει πρόσβαση έγκαιρα και στις διαγνωστικές μεθόδους και στα θεραπευτικά μέσα».
Αναφορικά με τη πανδημία ανέφερε: «Μετά την πανδημία πρέπει και εμείς να κάνουμε βελτιώσεις ειδικότερα σε ό, τι αφορά την ενίσχυση του ΕΣΥ στα περιφερειακά νοσοκομεία και να έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε πιο εξειδικευμένα κέντρα με πιο ολιστική φροντίδα στα θέματα του καρκίνου».
«Με τους πόρους του Ταμείου ανάκαμψη έχουν γίνε αλματώδη βήματα προς τα εμπρός για να καλύψουμε το κενό που έχουμε. Γίνεται μια επένδυση άνω των 400 εκατομμυρίων στα θέματα της πρόληψης» ανέφερε για τα προγράμματα κατά του καρκίνου στην Ελλάδα.
«Με το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά έχουν διενεργηθεί πάνω από 80.000 μαστογραφίες και έχουν εντοπιστεί έγκαιρα με ευρήματα, που σημαίνει ότι δεν θα χρειαστούν βαριές θεραπευτικές τεχνικές περίπου 5.000 γυναίκες. Ακολουθεί ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τον καρκίνο του παχέος εντέρου και τον καρκίνο του πνεύμονα που θα γίνει πιο στοχευμένα», συμπλήρωσε.
Για τα ποσοστά πρόληψης των Ελλήνων πολιτών έκανε γνωστό: «Κατά την διετία 2018-2020 μία στις τέσσερις γυναίκες αναφέρεται από σχετικές έρευνες ότι δεν είχε κάνει τεστ ΠΑΠ. Μία στις δύο άνω των 40 ετών δεν είχε κάνει μαστογραφία και μόνο ένα στα δέκα άτομα άνω των 50 ετών είχε κάνει την αιματολογική εξέταση για την ανίχνευση του αίματος στα κόπρανα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Καταλαβαίνουμε ειδικά στο τελευταίο κομμάτι είμαστε στο χαμηλότερο ποσοστό για τη διενέργεια κολονοσκόπησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Για την πανευρωπαϊκή συνεργασία μέσω της ανταλλαγής στοιχείων από περιστατικά καρκινοπαθών και τροφοδοσία της κοινής βάσης δεδομένων με απεικονίσεις και κατά πόσο η Ελλάδα θα συμβάλλει σε αυτό δήλωσε: «Δεν είχαμε από την πλευρά της πολιτείας συστηματική συλλογή δεδομένων για τις τιμές που αφορούν στον καρκίνο. Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Μιλάμε για ένα ολόκληρο φάσμα πληθυσμιακών δεδομένων τα οποία δεν διαθέτει η χώρα μας και τα επόμενα τρία με πέντε έτη θα είναι σε θέση να έχει και να μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά σε αυτή την προσπάθεια την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Photo by Angiola Harry on Unsplash