ΕΛΛAΔΑ
Μαρινάκης για υποκλοπές: Η Δικαιοσύνη μίλησε – Άκυρο το αίτημα της αντιπολίτευσης
Αρνητική η ΝΔ στο αίτημα για σύγκληση της επιτροπής Θεσμών της Βουλής
Στη γραμμή “η Δικαιοσύνη μίλησε” κινείται η κυβέρνηση μετά το πόρισμα του Αρείου Πάγου για τις υποκλοπές, που “βγάζει λάδι” την ΕΥΠ. Και λέει “όχι” στο αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης για σύγκληση της επιτροπής Θεσμών της Βουλής.
Ειδικότερα, ερωτηθείς σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως στο ΠΑΣΟΚ και επικαλέστηκε το διαχωρισμό των εξουσιών για να απορρίψει κάθε κριτική στη δικαστική απόφαση.
“Αυτά που βλέπουμε τις τελευταίες δυο ημέρες δεν τιμούν τη Δημοκρατία στα 50 χρόνια απο την αποκατάσταση. Δεν μπορώ να θυμηθώ προηγούμενο, να συμβαίνει κάτι αντίστοιχο σε άλλη δημοκρατία εντός Ευρώπης”, υποστήριξε ο κ. Μαρινάκης.
“Τα κόμματα αυτά μας λένε ότι κάθε φορά που δεν μας αρέσει η απόφαση της Δικαιοσύνης θα πηγαίνουμε στη Βουλή να ζητάμε το λόγο”, συνέχισε και πρόσθεσε: “Να τους πει κάποιος ότι αυτό δεν προβλέπεται στη Δημοκρατία. Δε συμβαδίζει με τη Δημοκρατία. Δεν έχει σχέση με τη διάκριση των εξουσιών. Αυτά φοιτητής νομικής τα μαθαίνει στο πρώτο έτος”.
Ο κ. Μαρινάκης δήλωση ότι δεν του κάνει τόσο εντύπωση να τα ακούει αυτά από τον ΣΥΡΙΖΑ λόγω – όπως υποστήριξε- βεβαρημένου παρελθόντος όσον αφορά σε παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, “αλλά το να βλέπεις το ΠΑΣΟΚ, που έχει μία παράδοση σεβασμού στους θεσμούς, να σέρνεται πίσω από τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ και της Ζωής Κωνσταντοπούλου, επιβεβαιώνει πλήρως ότι δεν θέλει να γίνει αξιόπιστη αντιπολίτευση, αλλά πράσινος ΣΥΡΙΖΑ”.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε επίσης ότι το πόρισμα του Αρείου Πάγου έκτασης 300 σελίδων δεν το έχει διαβάσει κανένα κόμμα. “Όλες αυτές οι ανακοινώσεις, χωρίς να ξέρουν γιατί μιλάνε. Απλά επειδή δεν τους άρεσε το σκέλος που απαλλάσσει κρατικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες. Στοχοποιούν και την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που είχε εκλεγεί με τα τέσσερα πέμπτα της Βουλής”, σχολίασε ο κ. Μαρινάκης.
“Παράνομο να κληθούν εκπρόσωποι της ανεξάρτητης δικαστικής εξουσίας στη Βουλή για εξηγήσεις”
Υπενθυμίζεται ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν να κληθούν στην επιτροπή Θεσμών της Βουλής η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γεωργία Αδειλίνη, καθώς και ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Αχιλλέας Ζήσης, αλλά και για να δοθεί στα μέλη της Επιτροπής το σύνολο της δικογραφίας του σκανδάλου των υποκλοπών.
Ο κ. Μαρινάκης υποστήριξε πάντως ότι αυτό αποτελεί “σοβαρό δείγμα ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν τσακωθεί με τους στοιχειώδεις κανόνες της λειτουργίας των θεσμών και της Δημοκρατίας”. Κατηγόρησε επίσης τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι: “Επιτίθενται στη δικαιοσύνη επειδή δεν τους αρέσει μία απόφαση και λένε να έρθει εκπρόσωπος της ανεξάρτητης δικαστικής εξουσίας στη Βουλή για εξηγήσεις”.
Τυπικώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν μπορεί να προδικάσει τι θα απαντήσει η Βουλή στο αίτημα αυτό, αλλά φρόντισε να το απορρίψει εκ των προτέρων. “Επειδή κάποια πράγματα είναι ρητώς διατυπωμένα στο Σύνταγμα και τους νόμους, υπάρχει δυνατότητα σύγκλησης της επιτροπής Θεσμών και κλήσης εκπροσώπων δικαστικής εξουσίας, όχι όμως για να απολογηθούν. Αυτό είναι παράνομο. Αυτό το αίτημα είναι άκυρο. Προβλέπεται να έρθει εκπρόσωπος δικαστικής εξουσίας για ζητήματα διαδικαστικά της δικαιοσύνης”, είπε ο κ. Μαρινάκης.
“Η Δικαιοσύνη μίλησε”
Δήλωσε ότι ο ίδιος ως εκπρόσωπος και όλα τα μέλη της κυβέρνησης εδώ και δύο χρόνια απαντούσαν για το θέμα αυτό με σεβασμό στη Δικαιοσύνη αναμένοντας τις αποφάσεις της. “Βγήκε ένα πόρισμα που περιμένουμε να διαβάσουμε. Οι απαντήσεις είναι ξεκάθαρες. Η Δικαιοσύνη μίλησε. Δε χωρεί αμφιβολία σε αυτά που είπε”, είπε ο κ.Μαρινάκης.
Υποστήριξε δε ότι το γεγονός ότι είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα οι κατηγορίες για εκπροσώπους ιδιωτικών εταιρειών για χρήση του Predator, “ φέρει φαρδιά- πλατιά την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ με τον Ποινικό Κώδικα. Αλλά για αυτό δεν είπανε λέξη. Τι να πούνε”.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι όταν το πόρισμα δοθεί στους εμπλεκόμενους, θα μαθευτεί και το περιεχόμενο του. Δηλαδή παρέπεμψε εμμέσως πχ στον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη για να δημοσιοποιήσει το περιεχόμενο του πορίσματος, εφόσον δεν συγκληθεί η επιτροπή Θεσμών και δεν δοθεί στα μέλη της επισήμως.