ΕΛΛAΔΑ
Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης: Κοινοτικά προγράμματα για την υποστήριξη της Τεχνητής Νοημοσύνης στις μικρές αγροτικές οικογενειακές εκμεταλλεύσεις
Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, ζητώντας πληροφορίες για τα προγράμματα που σχεδιάζει η Επιτροπή με στόχο την υποστήριξη της εφαρμογής συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης ειδικά στις μικρές οικογενειακές αγροτικές εκμεταλλεύσεις..
Παρά τα υπάρχοντα παραδείγματα επιτυχούς εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης στον αγροτικό τομέα, πολλές αγροτικές περιοχές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν περιορισμούς στη διαθεσιμότητα αυτής της τεχνολογίας. Οι τεχνολογίες αιχμής, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, μπορούν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στη βελτίωση της παραγωγικότητας και της βιωσιμότητας των οικογενειακών φαρμών, συμβάλλοντας παράλληλα στη μείωση του κόστους και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζήτησε, επίσης, από την Επιτροπή να αξιολογήσει τον αντίκτυπο των νέων τεχνολογιών στην αγροτική ανάπτυξη, υπό το πρίσμα της κλιματικής κρίσης. Η κλιματική κρίση φέρνει νέες προκλήσεις για τους αγρότες, καθιστώντας ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις που θα βοηθούν στην αντιμετώπιση τους.
Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να καθορίσει τις επόμενες κινήσεις στον κρίσιμο αυτό τομέα, με στόχο την ενίσχυση της ψηφιακής μετάβασης και την περαιτέρω υποστήριξη των αγροτικών περιοχών και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
Αναλυτικά η ερώτηση:
«Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) μπορεί να προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες στη Γεωργία και ειδικότερα στις μικρές οικογενειακές εκμεταλλεύσεις, βελτιώνοντας την αποδοτικότητα και τη βιωσιμότητα των καλλιεργειών. Μέσω τεχνικών όπως η ανάλυση μεγάλων δεδομένων, οι αγρότες μπορούν να προβλέπουν καλύτερα τις κλιματικές συνθήκες, να παρακολουθούν την υγεία των φυτών και να βελτιστοποιούν τη χρήση πόρων όπως το νερό και τα λιπάσματα. Η αυτοματοποίηση στη συγκομιδή και η χρήση ρομπότ σε αγροτικές εργασίες μειώνουν το κόστος και αυξάνουν την παραγωγικότητα, ενώ παράλληλα ενισχύονται οι πρακτικές ακριβείας, συμβάλλοντας στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Ωστόσο, αν και υπάρχουν καλά παραδείγματα εφαρμογής, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί περιορισμοί στη διαθεσιμότητα αυτών των νέων τεχνολογιών στις αγροτικές περιοχές.
Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
1.Πως σχεδιάζει να υποστηρίξει την εφαρμογή συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης ειδικά στις μικρές οικογενειακές εκμεταλλεύσεις και στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ;
2.Πώς αξιολογεί τον αντίκτυπο των νέων τεχνολογιών στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης;»