ΕΛΛAΔΑ

Μαμουλάκης: Να περιοριστούν άμεσα οι χρεώσεις των τραπεζικών συναλλαγών

No profile pic

Τις χρεώσεις των τραπεζών που επιβαρύνουν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και τις συναλλαγές των πολιτών μέσω ATM άλλης τράπεζας, καθώς επίσης και τις χρεώσεις για επανέκδοση καρτών, αναδεικνύουν με Ερώτησή τους προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων 42 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Πρέπει να περιοριστούν άμεσα οι χρεώσεις των τραπεζικών συναλλαγών των πολιτών», αναφέρει σε δήλωσή του ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, επισημαίνοντας: «Την ώρα που όλοι καλούμαστε να χρησιμοποιούμε τη μέθοδο των ηλεκτρονικών συναλλαγών, οι τράπεζες αρνούνται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του Covid 19. Η Κυβέρνηση οφείλει να προστατέψει τους πολίτες, ειδικά τη στιγμή που 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενοι καλούνται να επιβιώσουν με ένα έκτακτο μηνιαίο βοήθημα των 533 €, 800 χιλιάδες επιχειρήσεις πλήττονται και 700 χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες αντιμετωπίζουν ήδη δυσυπέρβλητες δυσκολίες».

Οι Βουλευτές ζητούν ενημέρωση σχετικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό των παραπάνω χρεώσεων (και ειδικά για την περίοδο κατά την οποία η χώρα λειτουργεί υπό τις έκτακτες συνθήκες), εάν αυτά θεωρούνται επαρκή, καθώς και για το εάν προτίθενται να προχωρήσουν σε άμεσες ενέργειες για τον περιορισμό ή ακόμα και την εξάλειψη των εν λόγω χρεώσεων κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο.

 

Αναλυτικά η σχετική ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο Χάρης Μαμουλάκης

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 Προς τους :

 κ. Υπουργό Οικονομικών

 κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων

 

Θέμα: «Χρεώσεις τραπεζικών και διατραπεζικών εργασιών κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού COVID-19»

Μετά τα πρώτα κρούσματα του κορωνοϊού COVID-19 στη χώρα μας, πάρθηκαν από την κυβέρνηση περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας των πολιτών για την ανακοπή της διασποράς του ιού σε μεγαλύτερα τμήματα της κοινωνίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μεγάλο μέρος των καθημερινών υποχρεώσεων και συναλλαγών των πολιτών να περιοριστούν ή να αλλάξουν ως προς τον τρόπο διεκπεραίωσής τους. 

Στην κατεύθυνση του περιορισμού της επιδημίας και της προστασίας του πληθυσμού, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (Ε.Ε.Τ.) εξέδωσε σχετικές ανακοινώσεις, προτρέποντας το συναλλακτικό κοινό να επιλέξει τον άυλο τρόπο πληρωμής και γενικότερα συνδιαλλαγής του με τις τράπεζες. Ειδικότερα, η Ένωση:

  • Με την από 13/3/2020 ανακοίνωσή της καλεί το συναλλακτικό κοινό να περιορίσει τη διενέργεια συναλλαγών με φυσικό τρόπο, όπως επίσης και τη χρήση μετρητών, επιλέγοντας ένα από τα σύγχρονα μέσα της τεχνολογίας, ιδίως δε τις ανέπαφες συναλλαγές με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες.
  • Με την από 18/3/2020 ανακοίνωσή της ενημερώνει το κοινό για τις συναλλαγές που μπορεί να διενεργεί χωρίς φυσική παρουσία στα τραπεζικά καταστήματα.
  • Με την από 24/3/2020 ανακοίνωσή της ενημερώνει για συναλλαγές που δεν θα μπορούν να διενεργούν στα τραπεζικά καταστήματα μετά την επιβολή του μέτρου του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας. Ειδικά δε ότι οι πληρωμές λογαριασμών τρίτων (δημόσιο, ενέργεια, ύδρευση, τηλεφωνία, συνδρομητική τηλεόραση, ασφάλειες, κ.λπ.) θα εξοφλούνται μέσω internet/mobile banking ή στα ΑΤΜ και στα Κέντρα Αυτόματων Συναλλαγών (APS).

 

 

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι περισσότερες συστημικές τράπεζες συνεχίζουν να χρεώνουν τους πολίτες:

  • Για την επανέκδοση χρεωστικής κάρτας, λόγω απώλειας, φθοράς ή κλοπής.
  • Για την πληρωμή πάγιων οικογενειακών δαπανών που αφορούν λογαριασμούς ενέργειας, ύδρευσης, δημοσίου, συνδρομητικής τηλεόρασης, ασφαλειών και τηλεπικοινωνιών. Σημειωτέον δε ότι υπάρχει χρέωση και όταν η εξόφληση γίνεται μέσω Internet ή mobile banking.
  • Επίσης, όσοι είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιήσουν μηχανήματα (ΑΤΜ) άλλου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, διαφορετικό αυτού στο οποίο διατηρούν λογαριασμό, συνεχίζουν να επιβαρύνονται με υπέρμετρες χρεώσεις.

Όπως γίνεται αντιληπτό, οι τράπεζες δεν έχουν προσαρμοστεί στις ανάγκες και στις ιδιαίτερες συνθήκες που βιώνουν πολίτες και επιχειρήσεις, ειδικά όταν 1,7 εκατ. εργαζόμενοι θα λάβουν αντί του μισθού τους ένα έκτακτο μηνιαίο βοήθημα 533 ευρώ, 800 χιλιάδες επιχειρήσεις πλήττονται και 700 χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες αντιμετωπίζουν ήδη μεγάλες δυσκολίες.

 

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί :

  1. Ποια ακριβώς μέτρα έχετε λάβει ως τώρα για τον περιορισμό των παραπάνω χρεώσεων και ειδικά για την περίοδο κατά την οποία η χώρα λειτουργεί υπό τις έκτακτες συνθήκες αντιμετώπισης εξάπλωσης του κορωνοϊού; Θεωρείτε ότι επαρκούν αυτά;

2.    Προτίθεστε να προχωρήσετε σε άμεσες ενέργειες για τον περιορισμό ή ακόμα και την εξάλειψη των εν λόγω χρεώσεων κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο ; 

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Παππάς Νικόλαος 

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αθανασίου Αθανάσιος

Αμανατίδης Ιωάννης

Αραχωβίτης Σταύρος  

Αυλωνίτης Αλέξανδρος - Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Δρίτσας Θεόδωρος

​Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη

Κασιμάτη Νίνα

Κάτσης Μάριος

 Καφαντάρη Χαρά

Κόκκαλης Βασίλειος

Λάππας Σπυρίδων

Μάλαμα Κυριακή     

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Ιωάννης

Μωραΐτης Θάνος

Νοτοπούλου Κατερίνα

Παπαηλιού Γεώργιος

Πέρκα Θεοπίστη

Ραγκούσης Γιάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σκουρλέτης Παναγιώτης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Σκούφα Μπέττυ

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσίπρας Γεώργιος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτσης Αλέξης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση