ΕΛΛAΔΑ
Μ. Σχοινάς: «Η Ευρώπη σήμερα είναι μία δημοκρατική όαση»
«Η Ευρώπη σήμερα είναι μία δημοκρατική όαση σε έναν κόσμο που συχνά είναι αυταρχικός, στον οποίο οι ελευθερίες δοκιμάζονται. Όσα πετύχαμε οι Ευρωπαίοι μαζί αυτά τα 73 χρόνια είναι μία μεγάλη συλλογική κατάκτηση» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος ήταν κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή μαθητών γυμνασίων και λυκείων, στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης, με αφορμή τον εορτασμό της 9ης Μαΐου ως «Ημέρας της Ευρώπης».
«Γιορτάζουμε την Ευρώπη, όχι μουσειακά όχι διθυραμβικά, όχι επιδερμικά. Γιορτάζουμε την Ευρώπη με μετριοπάθεια, με ξεκάθαρο μυαλό και πολύ ξεκάθαρες επιδιώξεις για το τι θέλουμε να πετύχουμε. Από την ανατολική Θεσσαλονίκη, μέσα και από τη δική μου πορεία, βλέπω πως η πόλη μας, η χώρα μας, μπόρεσε να επωφεληθεί από τη μαγευτική, ωραία περιπέτεια, από την ευρωπαϊκή περιπέτεια» επισήμανε ο κ. Σχοινάς στην εκδήλωση με θέμα «Οι μαθητές της Θεσσαλονίκης, για μια δημιουργική Ευρώπη».
«Οι εορτασμοί για την Ημέρα της Ευρώπης ξεκίνησαν από τη Θεσσαλονίκη, γιατί η Θεσσαλονίκη ήταν πάντοτε όχι απλώς η πιο ευρωπαϊκή μητρόπολη της χώρας, ήταν μία "βιτρίνα εξωστρέφειας" χάρη στο πανεπιστήμιο, την πολυπολιτισμική της παράδοση, την ικανότητά της να έχει μία ζωντανή και συνεκτική κοινωνία, ήταν πάντοτε το μέτωπο της χώρας προς την Ευρώπη» υπογράμμισε ο κ. Σχοινάς.
Αναφερόμενος στις τρεις σημαντικότερες κατακτήσεις της 73χρονης πορείας της Ε.Ε. ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι αυτές είναι η κατοχύρωση της ειρήνης, όπως ακριβώς τη φαντάστηκαν οι πατέρες της ευρωπαϊκής ενοποίησης, η ευημερία (κατά μέσο όρο οι χώρες της Ε.Ε. πολλαπλασίασαν οκτώ φορές το επίπεδο ευημερίας τους από τη στιγμή που εντάχθηκαν στην Ε.Ε.) και το ότι η Ευρώπη έχει γίνει το παγκόσμιο επίκεντρο της ήπιας ισχύος.
«Είμαστε μία πανίσχυρη Ένωση 450 εκατομμυρίων πολιτών, 27 δημοκρατίες προστατεύουμε τα δικαιώματα των μειονοτήτων συνταγματικά, η θέση της γυναίκας είναι κατοχυρωμένη στην οικογένεια, στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας. Είμαστε οι παγκόσμιοι πρωταθλητές της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Έχουμε καθολικά και δωρεάν συστήματα υγείας και εκπαίδευσης για όλους. Προσέχουμε τους ηλικιωμένους και δεν έχουμε τη θανατική ποινή. Είμαστε σήμερα η μεγαλύτερη και πιο καλά ρυθμισμένη εσωτερική αγορά στον κόσμο. Είμαστε το επίκεντρο της ελευθερίας και της δημοκρατίας σε όλο τον πλανήτη. Είμαστε μία άγκυρα σταθερότητας οι Ευρωπαίοι σε έναν κόσμο που πολύ συχνά γίνεται πιο σκοτεινός και πιο ανασφαλής» επισήμανε ο κ. Σχοινάς.
Απευθυνόμενος σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της Ανατολικής Θεσσαλονίκης που παρακολούθησαν την εκδήλωση, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι η νέα γενιά ζει σε μία Ευρώπη ανοιχτών συνόρων. «Τι ευκαιρίες και τι προοπτικές δίνει αυτό, αλλά και τι μεγάλη ευθύνη δημιουργεί για τη γενιά σας! Θα ζήσετε σε μία Ευρώπη ανοιχτή με κοινοτικές χρηματοδοτήσεις για εκπαίδευση. Το Erasmus αυξήθηκε από 9 δισ. ευρώ σε 27 δισ. ευρώ μέχρι το 2027. Θα έχετε ευκαιρίες ευρωπαϊκές για ο,τιδήποτε ασχοληθείτε στη ζωή» είπε και κάλεσε τους εκπροσώπους της νέας γενιάς «να μην ξεχάσουν ποτέ ότι αυτές οι κατακτήσεις, από τις οποίες θα επωφεληθούν δεν είναι δεδομένες, ότι κάποιοι αγωνίστηκαν πολύ για να τις απολαμβάνουν, για να ζήσουν σε αυτή την Ευρώπη των ανοιχτών συνόρων.
«Να έχετε τη βεβαιότητα ότι θα μπορέσετε να κυνηγήσετε τα όνειρά σάς μέσα σε αυτή την Ευρώπη. Η ευθύνη σας είναι να κρατήσετε όσα σας παραδίδουμε ως κεκτημένα, για να μπορέσετε να τα παραδώσετε στις επόμενες γενιές. Δεν θα είναι τόσο εύκολο όσο ήταν για μας» είπε σημειώνοντας ότι μεταξύ των πολλών δυσκολιών βρίσκονται η μετάβαση σε μία πιο πράσινη και ψηφιακή Ευρώπη και το δημογραφικό πρόβλημα (στις αρχές του περασμένου αιώνα οι Ευρωπαίοι ήταν το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού, στις αρχές αυτού του αιώνα είναι το 10% και το 2050 θα είναι το 5%)» πρόσθεσε.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε, ακόμη, ότι μεγάλωσε σε ένα οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον όπου η δημόσια παιδεία ήταν μία από τις πιο βασικές συνιστώσες που καθόριζε τη μετέπειτα πορεία του και ότι αποφοίτησε από ένα σχολείο που ανήκει στην εκπαιδευτική ενότητα της ανατολικής Θεσσαλονίκης, το 5ο Γυμνάσιο και το 5ο Λύκειο. Ο ίδιος χαρακτήρισε τη δημόσια παιδεία «βασικό πυλώνα της ελληνικής δημοκρατίας, στοιχείο ισονομίας και αξιοκρατίας, που βοηθά πιο πολύ τους νέους που δεν έχουν τις ευκαιρίες να πληρώσουν τα ακριβά σχολεία καθώς και ιμάντα εξέλιξης για όλους». «Θα πρέπει όλοι όσοι έχουμε ευθύνες πολιτικές σε ευρωπαϊκό, σε θεσμικό, σε περιφερειακό επίπεδο να κρατήσουμε τη δημόσια παιδεία σαν το "διαμάντι" στο στέμμα της ελληνικής δημοκρατίας» τόνισε.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δέχθηκε ερωτήσεις από μαθητές και συζήτησε μαζί τους για το κατά πόσο η Ευρώπη μπορεί να μείνει ενωμένη σε θέματα ασφαλείας, εξωτερικής και ενεργειακής πολιτικής, για το ζήτημα της Τεχνητής Νοημοσύνης, για την ενημέρωση των νέων όσον αφορά τη σημασία της συμμετοχής στις εκλογικές διαδικασίες.
Στο χαιρετισμό του, ο υφυπουργός Εσωτερικών (τομέα Μακεδονίας - Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, επισήμανε ότι ο εορτασμός της Ημέρας της Ευρώπης αναδεικνύει πως η μοίρα της Ελλάδας είναι συνδεδεμένη με τη μοίρα της Ευρώπης και ότι η Ευρώπη εμπνέεται και δυναμώνει πάνω σε κοινές αρχές και αξίες και κάνει τη φωνή των ανθρώπων της εκπαίδευσης και των νέων να ακουστεί δυνατά στη νέα εποχή που οικοδομείται.
Όπως είπε, ο εορτασμός, «αναδεικνύει, επίσης, τη συμβολή της ευρωπαϊκής νεολαίας στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος πιο πράσινου, πιο συμπεριληπτικού, πιο ψηφιακού με κοινές δράσεις, πρωτοβουλίες και συνέργειες που ακουμπούν στο κοινό όραμα, στον κοινό μας ευρωπαϊκό πολιτισμό».
Χαιρετισμό απηύθυναν ο τ. πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου, ο αναπληρωτής Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Θωμάς Μπαχαράκης και η διευθύντρια της Δ.Δ.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Ζωή Βαζούρα.