ΕΛΛAΔΑ
Lockdown: Πότε και πώς θα χαλαρώσουν τα μέτρα για τα καταστήματα
Με click in shop και click away η επανεκκίνηση του λιανεμπορίου, πιθανώς από Δευτέρα - Τι θα γίνει με κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία και εμπορικά κέντρα - Στην αυριανή συνεδρίαση των ειδικών οι αποφάσεις
SHARE:
Στον αντίποδα, με ορόσημο την ερχόμενη Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου προτείνεται:
· ένδυσης
· υπόδησης
· αργυροχρυσοχοΐας,
όπου ο πελάτης θα προσέρχεται στο κατάστημα κατόπιν ραντεβού, για το οποίο θα ενημερώνεται τηλεφωνικά ή με γραπτό μήνυμα ως προς την ημέρα και την ώρα προσέλευσης. Επιπλέον, η λίστα των ημερήσιων ραντεβού θα είναι αναρτημένη στην είσοδο του καταστήματος.
Κανονικά, δηλαδή με την τήρηση των υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων και κατόπιν ραντεβού, θα λειτουργήσουν την ερχόμενη Δευτέρα:
· κομμωτήρια
· κέντρα περιποίησης νυχιών,
ενώ με την γνωστή πλέον μέθοδο του click away (παραλαβή εκτός) θα λειτουργήσουν:
· όλα τα υπόλοιπα εμπορικά καταστήματα, όπως συνέβαινε μέχρι και τις 2 Ιανουαρίου, με εξαίρεση τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και τα κοσμηματοπωλεία.
Στην νέα, εμπορική πραγματικότητα προστίθεται και η λειτουργία των εμπορικών κέντρων, όπου θα υπάρχει δυνατότητα αφενός για παραλαβή εντός στα στεγασμένα καταστήματα, όσο και παραλαβή εκτός για όλους τους υπόλοιπους κωδικούς, πλην ένδυσης, υπόδησης και κοσμηματοπωλείων.
Ερωτηματικό προς στιγμήν παραμένει πως θα λειτουργήσουν τα βιβλιοπωλεία, δηλαδή αν θα επιστρέψουν στο καθεστώς «ελευθερίας» που ίσχυε μέχρι τις 2 Ιανουαρίου, αλλά και τι ακριβώς θα συμβεί με την πώληση προϊόντων -πέραν των αναλώσιμων- στα σούπερ μάρκετ, με δεδομένη την επαναλειτουργία σχεδόν του συνόλου του λιανεμπορίου.
Σε κάθε περίπτωση, η επικράτηση του λιανεμπορίου έναντι της εκπαίδευσης στη συνεδρίαση της Παρασκευής από πλευράς των λοιμωξιολόγων κορυφώνει τις προετοιμασίες των ανθρώπων της αγοράς, καθώς μια τέτοια εξέλιξη υποστηρίζεται και από τα τρέχοντα, επιδημιολογικά δεδομένα. «Δεν είμαι εγώ αυτός ο οποίος θα υποδείξει στην Επιτροπή τελικά τι θα αποφασίσει. Θα πω μόνο ένα πράγμα: Ότι αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι πολύ καλύτερα από αυτά τα οποία ήταν στις 15 Δεκεμβρίου, όταν αποφασίσαμε να ανοίξουμε μέσω του click away» ανέφερε στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι η απόφαση έγκειται στους ειδικούς. Από πλευράς του, ο Αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης εξήγησε χθες πως «στο υπουργείο Ανάπτυξης έχουμε κατ' ουσίαν τα μέτρα και τους κανόνες που προτείνουμε στην επιτροπή, προκειμένου η επιτροπή να λάβει την απόφασή της, καθότι έχει το μοντέλο. Στο μοντέλο αυτό βάζει την κινητικότητα που δημιουργεί το καθετί», με τους ειδικούς να κρίνουν κάθε φορά με βάση την κρίσιμη μεταβλητή της κινητικότητας.
Στην κατεύθυνση αυτή, «είτε ανοίγουμε λιανεμπόριο, είτε υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης (...) Ό,τι και να κάνουμε έχει ρίσκο, και οποιαδήποτε εισήγηση κάνουμε μπορεί να ανακληθεί αν επιδεινωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα» τόνισε ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας. Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο Καθηγητής προειδοποίησε πως «ο κεντρικός τομέας Αθήνας είναι επιδημιολογικά στο «πορτοκαλί», άλλα πλησιάζει στο κόκκινο», εξέλιξη που ενδέχεται να σημάνει τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων.
Σχολεία ή λιανεμπόριο
Ως προς το επόμενο βήμα από πλευράς των ειδικών, ο κ. Σύψας εξήγησε πως η Επιτροπή θα αποφανθεί θετικά είτε για τη λειτουργία του λιανεμπορίου, είτε της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά σε καμία περίπτωση και των δύο ταυτόχρονα. «Υπάρχει πιθανότητα να επηρεάσει το άνοιγμα του λιανεμπορίου τη σχολική δραστηριότητα. Γνωρίζουμε ότι η κίνηση της επιδημίας στα σχολεία επηρεάζεται άμεσα από την κίνηση εκτός σχολείου. Όλα είναι αλληλένδετα. Κανένας δεν είναι σε γυάλα ή φούσκα», κατέληξε.
Ταυτόχρονα, τους επιστήμονες απασχολεί έντονα η επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας σε ορισμένες περιοχές της χώρας, οι οποίες έχουν τεθεί σε «κόκκινο» συναγερμό. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, τις τελευταίες επτά ημέρες παρατηρούνται συγκεντρώσεις υψηλού ιικού φορτίου:
· στη Δυτική Αττική,
· στη Βοιωτία,
· στη Λέσβο,
· στην Κάλυμνο,
· στη Ροδόπη,
· στην Αργολίδα και
· στη Χαλκιδική
Με αυτά τα δεδομένα, «οι κόκκινες περιοχές θα παραμείνουν εκτός ανοίγματος, σε περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο δεν μπορούμε να έχουμε κινητικότητα πληθυσμού, που σημαίνει διασπορά, δηλαδή πίεση στο ΕΣΥ» επισήμανε ο Καθηγητής Σύψας με εξαίρεση τα σχολεία. Στα ανησυχητικά στοιχεία, ωστόσο, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας περιέλαβε χθες το γεγονός ότι η μέση ηλικία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα τα 46 έτη και υπογράμμισε ακόμη πως «εδώ και 15 μέρες έχουμε αύξηση των κρουσμάτων στις ηλικιακές ομάδες από 35 έως 54 έτη», κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την τήρηση των μέτρων κοινωνικής απόστασης.
«Καταιγίδα» μέτρων
Παρότι οι ειδικοί φέρονται μια ανάσα πριν την άμβλυνση των περιοριστικών μέτρων ενόψει της Παρασκευής -τουλάχιστον για την αγορά- σε καθεστώς ολοκληρωτικού lockdown τέθηκαν από σήμερα τα ξημερώματα η Αργολίδα και η Σπάρτη, μέχρι τις 6 το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας. Μέχρι τότε, ισχύουν:
· Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων της Π.Ε. Αργολίδας και του Δήμου Σπάρτης, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας.
· Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός της Π.Ε. Αργολίδας και του Δήμου Σπάρτης, εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.
· Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών.
· Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου κ.λπ.).
Επιπλέον, την παράταση των περιοριστικών μέτρων ανακοίνωσε χθες το βράδυ η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την Κοινότητα Σπερχειάδας, του Δήμου Μακρακώμης Φθιώτιδας. Η παράταση ισχύει από σήμερα στις 6 το πρωί μέχρι την ίδια ώρα, τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, ενώ προβλέπονται:
· Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων της Κοινότητας Σπερχειάδας, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας
· Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός της Κοινότητας, εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.
· Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών
· Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου, κλπ).
Φωτογραφία: EUROKINISSI