ΕΛΛAΔΑ
Lockdown: Εκατομμύρια SMS σε 48 ώρες - Τι μπορεί να φέρει νέα μέτρα
Σημειώθηκε ρεκόρ γραπτών μηνυμάτων στο 13033 - Έφτασαν τα 8,6 εκατ. μέσα σε δύο ημέρες
SHARE:
Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση, που βλέπει ότι οι πολίτες στέλνουν εκατομμύρια SMS στο 13033 για να βγουν έξω κατά την περίοδο του lockdown λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο μέσα στο Σαββατοκύριακο, 7 και 8 Νοεμβρίου, εστάλησαν 8,6 εκατομμύρια μηνύματα στο 13033. Πιο συγκεκριμένα, το Σάββατο, 7 Νοεμβρίου, στο 13033 στάλθηκαν 4,7 εκατομμύρια γραπτά μηνύματα και την Κυριακή, 8 Νοεμβρίου, στάλθηκαν 3,9 εκατομμύρια μηνύματα στο 13033. Πρόκειται, μάλιστα, για αριθμούς ρεκόρ αν λάβει κανείς υπόψη ότι στο πρώτο lockdown του Μαρτίου ο μέσος όρος των μηνυμάτων που έστελναν οι πολίτες στο 13033 ήταν περίπου 2,9 εκατομμύρια.
Δεν είναι τυχαίο ότι στους δρόμους - κυρίως της Αττικής - επικρατεί κίνηση, αυξημένη κατά 35% σε σχέση με το πρώτο lockdown. Κι αυτό γιατί είναι ανοιχτά δημοτικά σχολεία και παιδικοί σταθμοί, η τηλεργασία εφαρμόζεται στο 50%
Τι ισχύει τελικά με τα νέα μέτρα και τα μηνύματα στο 13033
Μετά το σάλο για «κόφτη» στα μηνύματα μέσω sms στο 13033 εν μέσω lockdown ήρθαν διευκρινίσεις από επίσημα χείλη. «Δεν υπάρχει θέμα “κόφτη” στα μηνύματα sms στο 13033 που στέλνει ο κάθε πολίτης», ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, και πρόσθεσε ότι όπως και η μάσκα όλα είναι θέμα ατομικής ευθύνης.
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ο κ. Ζαριφόπουλος είπε ότι όσον αφορά στα sms ισχύουν όσα ίσχυαν και στο πρώτο lockdown για τον κορωνοϊό. Όπως εξήγησε το sms είναι σαν ένα κομμάτι, όπως ακριβώς η έγγραφη βεβαίωση που μπορεί να κάνει κανείς για να μπορέσει να κυκλοφορήσει και μετά καταστρέφεται.
«Δεν αποθηκεύονται τα μηνύματα. Δεν τα κρατάμε τα μηνύματα αυτά. Δεν ήταν ποτέ ο στόχος του 13033 αυτός», εξήγησε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος. Ο ίδιος επανέλαβε ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει χρέωση στο 13033. Οι πολίτες στέλνουν το sms για να δηλώνουν τον σκοπό της μετακίνησής τους και μόνο αυτό, πρόσθεσε. Ο Γρηγόρης Ζαριφόπουλος είπε επίσης ότι σίγουρα υπάρχει προβληματισμός για το θέμα του ενός εκατομμυρίου sms που εστάλησαν μόνο το βράδυ της Κυριακής.
Πέτσας για τα μηνύματα στο 13033
Αυτά τα στοιχεία είναι που εξετάζει η κυβέρνηση και δεν αποκλείεται να πέσουν στο τραπέζι νέα μέτρα για την αποφυγή του φαινομένου των άσκοπων μετακινήσεων, καθώς όπως δήλωσε στον Alpha 98,9, ο Στέλιος Πέτσας, στην περίπτωση που τα sms στο 13033 ξεπεράσουν τα 4 εκατομμύρια τότε θα σημαίνει χαλάρωση και εφησυχασμός.
«Η περίοδος αυτή δεν είναι ίδια με τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Ο μέσος όρος των μηνυμάτων στην πρώτη φάση ήταν 2,6 εκατ.. Νούμερα πάνω από αυτά αναμένουμε να δούμε. Αρκετοί από τους μεγάλους έχουν εξοικειωθεί με τα μηνύματα, όμως είναι και οι μετακινήσεις για τα σχολεία. Περιμένουμε νούμερα πάνω από 3 αλλά θέλουμε να δούμε κάτω από 4, γιατί αυτό σημαίνει κάποια υπερβολική χαλάρωση και μετακίνηση. Υπάρχει δυνατότητα ελέγχων. Το Σαββατοκύριακο με τα στοιχεία που έχουμε, είχαμε 181.000 ελέγχους και 3.000 παραβάσεις. Είναι πολλά τα συνεργεία και τα μπλόκα που έχουν γίνει», τόνισε ο κ. Πέτσας.
Την ίδια στιγμή, παραμένει διάχυτη η ανησυχία για την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια να ανακοινώνει πρόγραμμα ενίσχυσης για τις ΜΕΘ και τα νοσοκομεία. «Η Θεσσαλονίκη είναι η πρώτη πηγή ανησυχίας και κινδύνου. Εδώ και πολλές μέρες, εβδομάδες, ξέραμε ότι θα είχαμε το ζήτημα της διασποράς στους όμορους δήμους και δυστυχώς δεν το αποφύγαμε. Υπάρχει μεγάλη πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας εκεί, οι ΜΕΘ πιέζονται και σήμερα το απόγευμα ο κ. Κικίλιας θα δώσει στη δημοσιότητα το πρόγραμμα ενίσχυσης των νοσοκομείων για τις εντατικές, έτσι ώστε να έχουμε ομαλή πρόσβαση στην κορύφωση της πανδημίας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.