ΕΛΛAΔΑ

Ανδρουλάκης από ΔΕΘ: Ζητώ ισχυρή εντολή για δημοκρατική ανατροπή

Ξεκίνησε τη συνέντευξη, όπως ήταν αναμενόμενο, με το ζήτημα των παρακολουθήσεων

Ανδρουλάκης από ΔΕΘ: Ζητώ ισχυρή εντολή για δημοκρατική ανατροπή

Περισσότερες από 3 ώρες διήρκησε η συνέντευξη Τύπου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη στην 86η ΔΕΘ.

Ο κ. Ανδρουλάκης επανέλαβε την ανάγκη να πέσει άπλετο φως στο ζήτημα της παρακολούθησής του για να μάθει ο ελληνικός λαός «τι έχει συμβεί σε αυτή τη νοσηρή υπόθεση», ενώ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον κ. Μητσοτάκη, τον οποίο κατηγόρησε ότι βρίσκεται «σε πανικό». Απαντώντας στην κυβέρνηση που τον εγκαλεί οτι δεν πηγαίνει να ενημερώθει ο ίδιος για τον λόγο της παραολούθησης, σημείωσε: «Όλα τα βήματα που ακολουθώ είναι βήματα νομιμότητας. Πρέπει ο κ. Κοντολέων να να αποκαλύψει τους λόγους. Αλλιώς θα συνεχιστεί η προσπάθεια συγκάλυψης». 

Δεν φοβόμαστε τις εκλογές - Θέλουμε δημοκρατική ανατροπή

«Ένας πρωθυπουργός σε πανικό, ένας πρωθυπουργός σε αδιέξοδα που ο ίδιος δημιούργησε, κάνει αγωνιώδεις προσπάθειες να διατηρηθεί στην εξουσία χρησιμοποιώντας εκφράσεις που δεν ταιριάζουν στα σύγχρονα πολιτική ήθη» είπε απαντώντας στη φράση του πρωθυπουργού περί «πολιτικής τερατογένεσης». «Η δική μας παράταξη ήταν θεματοφύλακας των θεσμών, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου και είναι υποτιμητικό να μιλά έτσι για κοινοβουλευτικά κόμματα» πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι για τις μετεκλογικές συνεργασίες δεν χρειάζεται να γίνονται σενάρια. «Ο καθένας παρουσιάζει το πρόγραμμά του και ο λαός κρίνει τις θέσεις και το πολιτικό προσωπικό του. Δεν φοβόμαστε τις εκλογές. Αυτοί που τις φοβούνται θέτουν διλήμματα εκβιασμού. Εμείς θέλουμε ισχυρή κυβέρνηση. Ή πάμε σε δημοκρατική ανατροπή ή δείχνουμε τεράστια ανοχή στα φαινόμενα αυταρχισμού και καθεστωτισμού» υπογράμμισε. «Ζητώ ισχυρή εντολή από την πρώτη Κυριακή» συμπλήρωσε. 

Δείτε όλη την συνέντευξη Τύπου του Νίκου Ανδρουλάκη:


 

«Εκτός από την τερατογένεση των υποκλοπών θα δούμε και άλλη;» 

Ο κ. Ανδρουλάκης κλήθηκε να σχολιάσει την αναφορά του πρωθυπουργού πως αυτοδύναμη κυβέρνηση δεν σημαίνει κατ' ανάγκη μονοκομματική κυβέρνηση, αλλά αξιοποίηση και στελεχων που δεν προέρχονται από τον ίδιο χώρο, η οποία ερμηνεύθηκε από την αντιπολίτευση ως προσπάθεια «υποκλοπής στελεχών». 

«Δεν κατάλαβαινω τη θεωρία ότι μπορει ο κάθενας να υπηρετεί το οτιδήποτε με μόνο στόχο να έχει μια καρέκλα εξουσίας αν και πολλοι μας έχουν συνηθίσει σε αυτό το πολιτικό ήθος τα τελευταία χρόνια. Δεν θέλω να συνωμοσιολογώ. Δυστυχως η ιστορία πολλές δεκαετίες πριν μας είχε μάθει τον όρο της αποστασία» είπε.  «Δεν θέλω να πιστεύω ότι θα δούμε τέτοια φαινόμενα, αυτό θα ηταν μία τεράστια οπισθοδρόμηση στην ποιότητα της δημοκρτίας μας, είναι ένα θέμα ευαίσθητο που το έχουμε αφήσει πίσω πάρα πολλά χρόνια» πρόσθεσε και τόνισε: 

«Ήδη υπάρχει η τερατογένεση των παρακολουθήσεων, αν δούμε και αυτή την τερατογένεση μιλάμε για πλήρη επαναφορά της συντηρητικής παράταξης, βγαλμένη από τις χειρότερες στιγμές της ιστορίας της». 

Χρειάζονται πρωτοβουλίες της Ελλάδας στην ΕΕ κατά της επιθετικότητας της Τουρκίας 

Κληθείς να σχολιάσει την κλιμακούμενη, επιθετική στρατηγική της Τουρκίας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, είπε: «Το προβλημα είναι πια πολύ μεγάλο. Υπάρχει μία στρατηγική διαπαιδαγώγηση των Τούρκων πολιτών στην ένταση. Η Τουρκία σε κάθε μέτωπο, απο τον Νότιο Καύκασο, τη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο έως το Αιγαίο και την Κύπρο προκαλεί εντάσεις. Δεν μπορεί η ΕΕ να κάνει κριτική στον Όρμπαν πχ και να κανει τον Πόντιο Πιλάτο στο θέμα της Τουρκίας».

Τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πιέσει για άμεσο εμπάργκο όπλων στην Τουρκία από τα ευρωπαίκά κράτη. «Είναι ανήθικο. Δεν μπορούν να εξοπλίζουν οι ευρωπαϊκές χώρες ένα καθεστώς που τρομοκρατεί τους γείτονές του» τόνισε, προσθέτοντας: «Για αυτό και ζητάω άρση της ομοφωνίας στο Συμβούλιο. Για να μην έχεις τον Όρμπαν για παράδειγμα να σε εκβιάζει κάθε φορά που θέτεις ένα ζήτημα για την Τουρκία». Η Ελλάδα, είπε, «πρέπει να είναι πρωταγωνιστής και όχι απλά να παρακολουθεί την ευρωπαϊκή πολιτική σε αυτό το θέμα».   

Είναι προτεραιότητα και η υπόθεση του Predator

Ερωτηθείς για την προσπάθεια παγίδευσης του κινητού του με το λογισμικό κατασκοπείας Predator, ο κ. Ανδρουλάκης υπενθύμισε πως έλαβε το ίδιο link "ψαρέματος" με τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη. Εξήγησε πως ρώτησε τους ειδικούς τι θα γινόταν αν το πατούσε και εάν θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν τις συνομιλίες του. «Για να σας στέλνουν αυτό, μπορεί ήδη αυτό να συμβαίνει, αλλα δεν μπορούμε να το ξέρουμε σίγουρα» ήταν η απάντηση που έλαβαν. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής σχολίασε πως δεν είναι δυνατόν πολιτικοί, δικαστές, απλοί πολίτες να φοβούνται ότι κάποιος θα τους παγιδεύσει με το Predator για να τους εκβιάζει.  «Είναι προτεραιότητα και το Predator. Πρέπει η χρήση τέτοιου είδους λογισμικών να απαγορευθεί» υπογράμμισε.  

Σημείωσε επίσης αν δεν δεχθεί η Ν.Δ. να καλέσει τα αρμόδια πρόσωπα να μιλήσουν στην Εξεταστική Επιτροπή για το Predator, θα αναλάβει εκείνος όλες τις πρωτοβουλίες «για να τους καλέσει η PEGA και να μάθουμε από εκεί αλήθειες». 

Έγιναν συνειδητά λάθη στην ενεργειακή μετάβαση 

Η χώρα θα μπορούσε να μην περνάει αυτά που περνάει σήμερα, είπε ο κ. Ανδρουλάκης αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση. «Η χώρα είχε τον λιγνίτη. Δεν κάνει όμως απανθρακοποίηση όπως γίνεται στην Ιβηρική, αλλά απολιγνιτοποίηση. Κάναμε μία πολιτική ενίσχυσης των δικτύων; όχι. Γιατί κάναμε τόσα λάθη; Έγιναν συνειδητά για να ενισχυθεί το λόμπι του φυσικού αερίου» ανέφερε χαρακτηριστικά.   

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αύξησε την εξάρτηση από το φυσικό αέριο και τώρα λέει να αποσυνδέσουμε την οικονομία από το συγκεκριμένο καύσιμο τον χειμώνα. «Δηλαδή ρίχνεις βενζίνη στη φωτιά και ζητάς από τους πολίτες να τη σβήσουν» σχολίασε. «Μιλάμε για στρατηγικά λάθος επιλογές. Λέμε έστω και τώρα η χώρα να πάει στην κατεύθυνση των ανανεώσιμων πηγών - όχι όμως σαν επιχειρηματικό εργαλείο στα χέρια 5 μεγάλων ομίλων» τόνισε. 

Τι θα γίνει με τη ΔΕΗ

Το μέλλον της ΔΕΗ αφορούσε η ερώτηση που έθεσε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ η Ναυτεμπορική. Με αφορμή τα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης για εθνικοποίηση της Uniper, ο Ανδρουλάκης ρωτήθηκε εάν είναι υπέρ της επιστροφής της ΔΕΗ σε πλήρη δημόσιο έλεγχο. 

«Κάθε χώρα έχει τα δικά της προβλήματα. Άλλα προβλήματα έχει η Ελλάδα, η Γαλλία, η Γερμανία. Γνωρίζουμε πολύ καλά το πρόβλημα που έχει η ΔΕΗ. Γνωρίζουμε τι έκανε η ΔΕΗ με τη βίαιη απολιγνιτοποίηση» είπε ο κ. Ανδρουλάκης  και υπογράμμισε πως «χρειαζόμαστε έναν ισχυρό δημόσιο πυλώνα, που δεν θα λειτουργεί όμως όπως τα προηγούμενα χρόνια, συσσωρεύοντας χρέη».

«Το ενεργειακό είναι κρίσιμο θέμα, θέλει μακροπρόθεσμη στρατηγική, δεν επιλύεται με ατάκες» σημείωσε και πρόσθεσε πως απαιτείται στρατηγική για την ενεργειακή ασφάλεια και την ενεργειακή αυτονομία της Ελλάδας, την ανάδειξη της χώρας σε κόμβο για τα Βαλκάνια. 



Φωτογραφία από Βασίλη Βερβερίδη via eurokinissi

Διαβάστε επίσης:

Ανδρουλάκης: Δημοκρατική ανατροπή ή ανοχή στον καθεστωτισμό το δίλημμα των επόμενων εκλογών

Πηγή:naftemporiki.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση