Το επιδημιολογικό φορτίο είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο στην Ελλάδα όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, τόνισε στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης της Παρασκευής η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Κρήτη, τονίζοντας την επιδημιολογική επιβάρυνση που παρουσιάζει η περιοχή και την πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία του νησιού.
Ωστόσο, όπως είπε, σε κάποιες περιοχές της χώρας παρατηρείται σχετική σταθεροποίηση, όχι όμως στην Αττική όπου παρατηρούνται αυξητικές τάσεις του επιδημιολογικού φορτίου.
Το σύστημα υγείας συνεχίζει να πιέζεται και όπως είπε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση. Πρόσθεσε ότι ο κυλιόμενος μέσος όρος εισαγωγών το 7ημερο ήταν 450 εισαγωγές και ο μέσος όρος των κρουσμάτων 2.250.
Ο δείκτης θετικότητας έφτασε στο 6%, τα ενεργά κρούσματα παραμένουν σταθερά στα 20.000 στην επικράτεια. Στην επικράτεια σε απλές κλίνες covid νοσηλεύονται 4.600 ασθενείς εκ των οποίων 2.500 στην Αττική. Προσπάθησε να εξηγήσει τι συνέβη στην Αττική και τα μέτρα δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Όπως είπε η Αττική διαφέρει από άλλες αστικές περιοχές καθώς είναι πυκνοκατοικημένη. «Πιστεύουμε ότι τα μέτρα είναι αποτελεσματικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ακόμη, η κ. Παπαευαγγέλου μίλησε για τη σημασία του μαζικού εμβολιασμού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι παρατηρείται μείωση κρουσμάτων άνω των 75 ετών, λόγω του εμβολιασμού τους.
Αναφέρθηκε τέλος στην ψυχική κόπωση, που -όπως είπε- απασχόλησε τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής και οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν την χρυσή τομή για μερική "χαλάρωση" καθώς για άνοιγμα δραστηριοτήτων δεν μπορούμε να συζητάμε.
Διαβάστε επίσης:
Ποιες περιοχές της Κρήτης παραμένουν στο "βαθύ κόκκινο"
Δωρεάν τεστ κορωνοϊού με το ΑΜΚΑ και στο φαρμακείο της γειτονιάς
Lockdown: Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εφαρμόζονται από αύριο