ΕΛΛAΔΑ

Γκάγκα: "Η μελέτη Τσιόδρα έχει αδυναμίες"

Ανησυχία για την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ - Τι ειπώθηκε στην ενημέρωση για την εξέλιξη του κορωνοϊού

No profile pic

Η μελέτη Τσιόδρα βρέθηκε στο επίκεντρο της αποψινής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό στο Υπουργείο Υγείας. Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις σημείωσε ότι η επίμαχη μελέτη έχει αδυναμίες.

«Κάθε εβδομάδα έχουμε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, που ελέγχει τα δεδομένα. Ο ίδιος έχει ζητήσει να τα βλέπει κάθε μέρα και το φθινόπωρο του ’20 έστειλε πολλούς γιατρούς στη Θεσσαλονίκη και τα περιφερειακά νοσοκομεία για να βοηθήσουν. Τα δεδομένα παρατηρούνται καθημερινά. Δεν θέλω να σχολιάσω ένα επιστημονικό άρθρο που έχει αδυναμίες στα δεδομένα και στον τρόπο που εξηγούνται. Έχουμε ανθρώπους που οδηγούνται αργά στα ΤΕΠ, αυτοί θεωρούνται θάνατοι εκτός ΜΕΘ. Πρέπει να σκεφτόμαστε τη βαρύτητα του κάθε περιστατικού» είπε αρχικά η κ. Γκάγκα.

«Πρέπει να έχουμε στοιχεία της βαρύτητας, της ηλικίας και των υποκείμενων νοσημάτων. Ο μέσος όρος αναμονής εισόδου στις ΜΕΘ είναι μικρός, λιγότερος από μια μέρα. Υπάρχουν περιστατικά που είναι αδύνατο να διακινηθούν. Η μελέτη μπορεί να αναφέρεται σε οτιδήποτε, δεν είναι σαφής. Έχουμε ανθρώπους που μπήκαν στη ΜΕΘ και πέθαναν μετά από μισή ώρα, αυτοί θεωρούνται θάνατοι εκτός ΜΕΘ…» συμπλήρωσε.

Θετική εξέλιξη η αύξηση των εμβολιασμών

«Καλώ και πάλι όσους φοβούνται και δεν έχουν εμβολιαστεί να το ξανασκεφτούν και να καταλάβουν ότι δεν κινδυνεύουν από το εμβόλιο αλλά από τον ιό», ανέφερε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα προσθέτοντας ότι οι «έφηβοί μας έδειξαν το δρόμο».

«Μέχρι σήμερα 1 στους 2 εφήβους στη χώρα ηλικίας 15-17 ετών έχει εμβολιαστεί, ενώ σε πολλές Περιφερειακές Ενότητες της χώρας ο εμβολιασμός παιδιών που φοιτούν στο Λύκειο ξεπερνά το 70% και στη Γ’Λυκείου σε κάποιες περιοχές, κυρίως στην Αττική αγγίζει το 100%», τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου σημειώνοντας ότι το όφελος του εμβολιασμού είναι ήδη εμφανές στην ομάδα αυτή.

Όσον αφορά την πορεία της πανδημίας, η κ. Παπαευαγγέλου επεσήμανε ότι συνεχίζεται η αποκλιμάκωση που ξεκίνησε πριν από δυο εβδομάδες και ότι αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου παρατηρείται μόνο στη Λακωνία, το Λασίθι και τη Λευκάδα.

Γκ. Μαγιορκίνης: Ο εμβολιασμός το «κλειδί» για την αντιμετώπιση της παραλλαγής Όμικρον

Στην εξέλιξη της πορείας του κορονοϊού, αναφέρθηκε στα πλαίσια της συστηματικής ενημέρωσης, ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως δήλωσε, συνολικά στον κόσμο από την αρχή της πανδημίας έχουν καταγραφεί 272 εκατομμύρια μολύνσεις και 5,3 εκατομμύρια θάνατοι, ενώ οι νέες διαγνώσεις την τελευταία εβδομάδα μειώθηκαν κατά 2%, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 3%.

Στην Ευρώπη μετά από 11 εβδομάδες επιδείνωσης έδειξε σημεία υποχώρησης την τελευταία εβδομάδα, με μείωση 4% στις διαγνώσεις και 1% στους θανάτους, από τις 47 ευρωπαίκές χώρες, μόλις οι 14 έδειξαν επιδείνωση της υγειονομικής κατάστασης.

Ακολούθως τόνισε ότι στην Ελλάδα για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα υπήρξε βελτίωση με 13-14% λιγότερες διαγνώσεις και σταθεροποίηση του αριθμού των θανάτων.

Επίσης επισήμανε ότι το ΕΣΥ βρίσκεται υπό πίεση, αλλά εμφανίζονται τάσεις αποσυμπίεσης και οι εισαγωγές στις ΜΕΘ ασθενών με κορονοϊό μειώθηκαν κατά 16%.

Ως προς την κατάσταση που επικρατεί στο σύστημα Υγείας, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε πως έχουν διατεθεί 76 εκατομμύρια συσκευές self test και τις χρησιμοποίησαν 6,1 εκατομμύρια πολίτες, ενώ έγιναν 210.000 θετικές δηλώσεις.

Ως προς την παραλλαγή Όμικρον, ανέφερε ότι δεν πρέπει να υποτιμήσουμε τη δυναμική τους που αναμένεται να δημιουργήσει αύξηση του αριθμού των διαγνώσεων και σταθεροποίηση του επιπέδου σε υψηλά επίπεδα, αλλά ο εμβολιασμός θα παίξει τον κυρίαρχο ρόλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Πηγές: in.gr, ertnews.gr

Πηγή:in.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση