ΕΛΛAΔΑ

"Καλπάζει το δεύτερο κύμα, θα είναι μία δύσκολη εβδομάδα"

Χωρίς το Νίκο Χαρδαλιά πραγματοποιήθηκε η ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας

No profile pic

Χωρίς τη συμμετοχή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας η ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα. 

Λίγη ώρα νωρίτερα ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει 2.198 νέα κρούσματα αλλά και δραματική αύξηση των διασωληνωμένων που έφτασαν τους 400. 

"Το δεύτερο κύμα καλπάζει" τόνισε ξεκινώντας την ενημέρωση η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Μέσα στο Σαββατοκύριακο που μας πέρασε χάσαμε δύο μάχιμους συναδέλφους μας γιατρούς. Αυτό δείχνει πόσο ευάλωτοι είμαστε. Μετά από μια κρίσιμη εβδομάδα που πέρασε, μας περιμένει ακόμη μια δύσκολη εβδομάδα. Είδαμε μια εκθετική αύξηση εισαγωγών στις ΜΕΘ. Έπεσε ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων. Αυτά που βλέπουμε σήμερα είναι η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφηκε το τελευταίο 15ημερο», ανέφερε επίσης. 

«Ελπίζουμε ότι την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουμε να χαμογελάμε. Βλέπουμε ήδη μια εικόνα σταθεροποίησης» 

Για τη χρήση της μάσκας

«Πρέπει να δείξουμε την απαραίτητη σύνεση, να περικόψουμε τις άσκοπες μετακινήσεις. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τη μάσκα μέσα και έξω από το σπίτι για αρκετούς μήνες. Η μάσκα μειώνει τη μεταδοτικότητα του ιού» ανέφερε μεταξύ άλλων η καθηγήτρια για την χρήση μάσκας.

 

Για τα παιδιά και το κλείσιμο των σχολείων

Όπως υπογράμμισε η κυρία Παπαευαγγέλου, τα παιδιά περνούν ηπιότερα την ασθένεια σε περίπτωση που νοσήσουν. Στη χώρα μας έχουμε ένα επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο, αλλά τα μικρά παιδιά δεν είναι υπερμεταδότες.

Ωστόσο, το κλείσιμο των σχολείων είναι μονόδρομος, για να περιοριστεί δραστικά η κινητικότητα του πληθυσμού που δημιουργούν τα ανοικτά σχολεία (γονείς, μετακίνηση με ΜΜΜ κλπ.).

«Από την επόμενη Δευτέρα ενδεχομένως τα πρώτα θετικά αποτελέσματα»

Η Παπαευαγγέλου σημείωσε πως «ελπίζουμε με βάση τα δεδομένα του ΕΟΔΥ ότι από την επόμενη Δευτέρα θα αρχίσουμε να χαμογελάμε, και να δούμε μείωση των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων».

Γκίκας Μαγιορκίνης: "Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε"

Την ανάγκη ειδικά οι ευπαθείς ομάδες να ζήσουν για το προσεχές διάστημα του λοκντάουν σε μια «κοινωνική φούσκα», με περιορισμό των κοινωνικών επαφών στο ελάχιστο δυνατό, και με συγχρωτισμό με τους ίδιους ανθρώπους, εξέφρασε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης. «Έχουμε παρά πολύ δρόμο να διανύσουμε. Σε μικρό χρονικό διάστημα είχαμε μαζική επιδημική έκρηξη με πολλά κρούσματα και θανάτους» προειδοποίησε. 

«Οι δείκτες βαρύτητας της νόσου θα αργήσουν πολύ να βελτιωθούν» τόνισε μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για απόκλιση από τα μέτρα.

Αναφορικά με την ηλικιακή διασπορά του ιού, «οι ηλικίες 40 με 65 ετών έχουν μεγαλύτερη επίπτωση, ακολουθούν οι ηλικίες 19 με 39 ετών. Εντός του δεύτερου δεκαημέρου του Οκτωβρίου είχαμε εκθετική αύξηση στις ηλικίες 19 με 39 ετών και μετά στις ηλικίες 40 και άνω» αποσαφήνισε.

«Η πλειοψηφία των διαγνώσεων είναι εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης (...) Υπάρχει διαφαινόμενη πιθανή βελτίωση στην Αττική, ενώ η Θεσσαλονίκη έχει πενταπλάσιο επιδημικό φορτίο. Αν η Αττική ήταν στη θέση της Θεσσαλονίκης θα είχε πάνω από 2.200 διαγνώσεις την ημέρα» δήλωσε δε. 

Πάντως, ο κ. Μαγιορκίνης διευκρίνισε ότι «η Θεσσαλονίκη δείχνει σημεία ταχύτερης βελτίωσης από την Αττική, καθώς είναι μικρότερο αστικό κέντρο, και πιθανώς επειδή τα περιοριστικά μέτρα ελήφθησαν νωρίτερα από την Αττική.

Για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, όπως αυτό της Moderna, δήλωσε ότι έχουν υψηλότατα επίπεδα αποτελεσματικότητας, ανώτερα του εμβολίου της γρίπης, ενώ είναι αντικείμενο ευρύτατων μελετών πόσοι θα εμβολιαστούν.  

«Με 55 εκατομμύρια διαγνώσεις η πανδημία του COVID-19 ενισχύεται σε όλο τον κόσμο» ανέφερε εξάλλου στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό στη χώρα μας ο Γκίκας Μαγιορκίνης και συμπλήρωσε ότι «περισσότερες από 650 χιλιάδες διαγνώσεις καταγράφονται πλέον ανά ημέρα σε παγκόσμια κλίμακα.

«Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα, για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας» υπογράμμισε ο καθηγητής ιατρικής «κατέληξαν περισσότεροι από 10 χιλιάδες άνθρωποι σε μία ημέρα».

«Στην Ευρώπη η επιδημία εξακολουθεί να επεκτείνεται δυναμικά έχοντας ξεπεράσει τις 14 εκατ. διαγνώσεις με το αριθμό των νέων διαγνώσεων να διατηρείται σε υψηλότερα των 200 χιλιάδων ανά ημέρα, ενώ οι άνθρωποι που καταλήγουν ξεπέρασαν τις 4 χιλιάδες ανά ημέρα» τόνισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση