Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής παραμένουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις παρακολουθώντας λεπτό προς λεπτό τις τουρκικές κινήσεις. Ο τουρκικός στόλος μένει εν πολλοίς αμετακίνητος στη θέση του, παρά τον διπλωματικό πυρετό και την παρέμβαση του Βερολίνου. Μεταδίδονται πάντως πληροφορίες για επιστροφή ορισμένων τουρκικών υποβρυχίων στη βάση τους. Εάν επιβεβαιωθούν θα μπορούσαν να είναι η πρώτη θετική ένδειξη για αποκλιμάκωση της έντασης.
Σε επίπεδο πολιτικής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που χθες είχε μεταξύ άλλων συνομιλία και με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν, ανοίγει σήμερα κύκλο ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών για τις εξελίξεις. Η Αθήνα είναι βεβαίως σε διαρκή επικοινωνία και με τη Λευκωσία. Χθες Ελλάδα και Κύπρος απάντησαν στην παράνομη NAVTEX της Άγκυρας για σεισμογραφικές έρευνες νότια του Καστελόριζου και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με την έκδοση κοινής NAVTEX για την ίδια περιοχή ερευνών. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών πέρασε εκ νέου στην αντεπίθεση προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι το «Oruc Reis» θα πραγματοποιήσει έρευνα σε θαλάσσια περιοχή «η οποία ανήκει σε υφαλοκρηπίδα που η Τουρκία έχει κοινοποιήσει στον ΟΗΕ».
Και ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, ανέλαβε πρωτοβουλία για την αποκλιμάκωση της έντασης και η Κομισιόν κατέκρινε τη στάση της Τουρκίας, προβληματισμό προκαλεί η δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που ενώ κάλεσε την Άγκυρα να απέχει από ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή, έκανε λόγο για «αμφισβητούμενα ύδατα». Η δήλωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση ακόμη και του Αμερικανού Γερουσιαστή, Ρόμπερτ Μενέντεζ.
«Ας είμαστε ξεκάθαροι – η μόνη χώρα που "αμφισβητεί" αυτά τα ύδατα είναι η Τουρκία. Αυτά τα ύδατα ανήκουν στην Ελλάδα, και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρέπει να αναγνωρίσει κατηγορηματικά και δημόσια ότι η Τουρκία μόνη της είναι υπεύθυνη για την ένταση» τόνισε σε ανάρτησή του στο twitter.