ΕΛΛAΔΑ

Το κυβερνητικό σχέδιο για μετά το lockdown

Τι θα ανοίξει πρώτο στη χώρα μας, σύμφωνα με την κυβέρνηση

No profile pic

Σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού βρίσκεται η χώρα μας εξαιτίας της τεράστιας διασποράς του κορωνοϊού, καθώς καθημερινά δημιουργούνται νέα δεδομένα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ βρισκόμαστε ήδη για δεύτερη φορά σε καθεστώς lockdown.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, μπορεί η άρση του lockdown επίσημα να θεωρείται ότι θα γίνει στις 30 Νοεμβρίου, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται εφικτό με δεδομένα τα κρούσματα του κορωνοϊού, τους διασωληνωμένους και τους θανάτους.

Τα στοιχεία δείχνουν εκθετική αύξηση του κορωνοϊού κάτι που θα αποτυπωθεί στα κρούσματα των επόμενων ημερών, που θα υπάρξει κορύφωση στους αριθμούς και πίεση στο σύστημα υγείας.

Πρώτα ανοίγουν τα σχολεία

Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου, όταν το επιτρέψει η πανδημία, είναι να ανοίξουν πρώτα τα σχολεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, ενώ έπειτα θα ακολουθήσει το λιανεμπόριο.

Η κυβέρνηση εμμένει στη θέση της ότι για την κατάσταση της πανδημίας στη χώρα, δεν ευθύνεται το άνοιγμα του τουρισμού. Επισημαίνουν ότι έγινε ένα «πείραμα», σε ολόκληρο τον κόσμο, προκειμένου να δούμε να μπορούμε να ζήσουμε με τον κορονοϊό και ανοιχτή την οικονομία. Όπως λένε οι ίδιες πηγές, το «πείραμα» αυτό απέτυχε παγκοσμίως. Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, οι Αρχές είχαν εντοπίσει ότι τα πάρτι οδήγησαν στη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων, με κυβερνητικές πηγές να τονίζουν ότι είχαν ειδοποιηθεί οι τοπικές Αρχές και η αυτοδιοίκηση. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για σταδιακή άρση των περιορισμών με στόχο τα Χριστούγεννα να εορταστούν με την κοινωνία ανοιχτή μεν, αλλά με μεγάλους περιορισμούς.

«Περιμένουμε σταθεροποίηση κρουσμάτων»

 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι την εβδομάδα που διανύουμε περιμένουμε σταθεροποίηση των κρουσμάτων, ενώ από την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσει η πτώση. «Προσδοκούμε ότι κατά το τέλος της εβδομάδας η σταθεροποίηση θα αρχίσει να φαίνεται και σε μικρή κάμψη και μια ραγδαία υποχώρηση των κρουσμάτων από το τέλος αυτής της εβδομάδας αρχές της επομένης».

Το σχέδιο άρσης του lockdown

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η υποχώρηση θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να κάνει έναν πρώτο σχεδιασμό για την άρση των περιοριστικών μέτρων. «Στις προθέσεις του Μαξίμου είναι στις 30 Νοεμβρίου να αρθούν κάποια μέτρα του lockdown, με τους μαθητές να είναι οι πρώτοι που θα επιστρέψουν στα σχολεία». Ακολούθως -όπως είπε- θα ανοίξει το λιανεμπόριο, ενώ τελευταία στη λίστα είναι η εστίαση.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να μείνουν κλειστά τα σχολεία μέχρι τα Φώτα. Το οριστικό πλάνο θα το παρουσιάσουμε στους πολίτες στις αρχές της άλλης εβδομάδας» πρόσθεσε. Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι σε περίπτωση που υπάρχει αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, σταδιακά θα υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα, πάντα με περιορισμούς, αλλά όχι στη βάση του lockdown. Μάλιστα, επεσήμανε πως τα καταστήματα αναμένεται, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, να ανοίξουν μετά το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.

Σημαντικός παράγοντας προς αυτή την κατεύθυνση είναι να «τηρούμε όλοι τα μέτρα». «Σκοπός δεν είναι να μείνουμε πάντα κλεισμένοι αλλά να επιστέψουμε στην κανονική ζωή».

Πίεση στο σύστημα Υγείας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι σύστημα υγείας θα εξακολουθεί να πιέζεται και την επόμενη εβδομάδα, καθώς σηκώνει το βάρος των προηγούμενων 15 ημερών, ενώ ακτίδα φωτός αποτελούν τα εμβόλια τα οποία αναμένονται στη χώρα μας στο τέλος του 2020.

Όσον αφορά τις μονάδες ΜΕΘ αλλά και το υγειονομικό προσωπικό, ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι οι ΜΕΘ αυξάνονται συνεχώς την ώρα που γίνονται προσπάθειες για να επανδρωθούν με προσωπικό είτε από την ανακατανομή των υγειονομικών είτε από τη συνεισφορά ιδιωτών γιατρών. «Πραγματικά είμαστε σε έναν πόλεμο» κατέληξε.

Πώς θα ανοίξει σταδιακά εστίαση και λιανεμπόριο

Από την 1η Δεκεμβρίου σχεδιάζεται το άνοιγμα της αγοράς, αρχικά με το λιανεμπόριο και την εστίαση, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης. Εξήγησε ότι η κατάσταση φαίνεται ότι σταθεροποιείται και θα υπάρξει μια σοβαρή μείωση της διασποράς, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν και εναλλακτικά σχέδια.

Κανείς δεν είπε ότι θα ανοίξουμε την αγορά χωρίς αυστηρά μέτρα ή πριν την 1η Δεκεμβρίου, εμείς ακούμε την επιστημονική γνώση, μας είπαν 3 εβδομάδες, 3 εβδομάδες εφαρμόζουμε, σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Ο κ. Παπαθανάσης εξήγησε ότι το σχέδιο θα βασίζεται στην εμπειρία της άνοιξης, οπότε η επανεκκίνηση έγινε με το άνοιγμα αρχικά των μικρών καταστημάτων, μια εβδομάδα μετά το λιανικό εμπόριο, σε δύο εβδομάδες ξεκίνησε η εστίαση και στις τρεις εβδομάδες, άνοιξαν οι εσωτερικοί χώροι.

Τόνισε, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ότι στην παρούσα φάση μπορεί να υπάρξει σύμπτυξη της επανεκκίνησης με αυστηρά μέτρα και διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να ξεχυθεί ο κόσμος στους δρόμους.

Στην ερώτηση εάν θα έχουμε ανοιχτά καταστήματα και υποχρέωση αποστολής SMS για την μετακίνηση των πολιτών, είπε ότι αυτό θα απαντηθεί την τελευταία εβδομάδα. Τόνισε ότι αυστηρότερα μέτρα μπορεί να εφαρμοστούν σχετικά με την πυκνότητα των ατόμων που μπορούν να βρίσκονται μέσα στα καταστήματα, στην εστίαση ή στα εμπορικά κέντρα.

Για το πρόγραμμα επιδότησης αγοράς θερμαστρών για εξωτερικούς χώρους, είπε ότι αναμένεται η έγκρισή του από την επιτροπή έως το τέλος της εβδομάδας.

Διπλάσιοι οι διασωληνωμένοι άνδρες

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, πάντως, δείχνουν πως οι άνδρες που έχουν διασωληνωθεί είναι διπλάσιοι από τις γυναίκες και στις δύο ηλικιακές ομάδες, 40-64 χρόνων και 65 και άνω. Ειδικότερα, και σύμφωνα με τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα, είναι διασωληνωμένοι 143 άνδρες και 60 γυναίκες ηλικίας 40-64 χρόνων καθώς και άλλοι 154 άνδρες και 76 γυναίκες της ακόμη πιο ευάλωτης ηλικιακής ομάδας, εκείνης των ατόμων 65 χρόνων και άνω.

Τα αισιόδοξα μηνύματα για την Θεσσαλονίκη

Από την χθεσινή ημέρα προκύπτουν ωστόσο και αισιόδοξα μηνύματα, όσον αφορά κυρίως την Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με μελέτες του ΑΠΘ, φαίνεται πως από την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει επιπέδωση της καμπύλης στα λύματα, δείγμα πως έχει αρχίσει να σταθεροποιείται ο αριθμός των κρουσμάτων στην πόλη.

Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει κρίσιμη για τις επόμενες δέκα ημέρες, καθώς όπως τόνισε ο επίκουρος καθηγητής ΑΠΘ Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας στο ΑΧΕΠΑ, Συμεών Μεταλλίδης, η κατάσταση στην Θεσσαλονίκη είναι «δύσκολη, με υγειονομικούς που έχουν υπερβεί τον εαυτό τους, με γεμάτα κρεβάτια στις ΜΕΘ και λύσεις ανάγκης».

«Πήραμε κρεβάτια από άλλες κατηγορίες ασθενών και δανειστήκαμε κρεβάτια από τον ιδιωτικό τομέα, που φτάνει κι αυτός στα όριά του. 'Ολη η πόλη μάχεται μαζί. Θα βάλουμε πλάτη και θα πάμε να βγάλουμε την πόλη από αυτή την κρίση. Θα είναι δύσκολες ημέρες. Για τις επόμενες 10 ημέρες θα είμαστε σε μεγάλες ροές ασθενών μέχρι να τηρηθούν τα μέτρα», ανέφερε χθες.

Πηγή:ethnos.gr

Σχετικά Tags

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση