ΕΛΛAΔΑ

Kυβερνητικό κλιμάκιο στον Βόλο για ενημέρωση στο πρόβλημα με τα νεκρά ψάρια

Kυβερνητικό κλιμάκιο στον Βόλο για ενημέρωση στο πρόβλημα με τα νεκρά ψάρια

Σύσκεψη στο δημαρχείο Βόλου με τον δήμαρχο Αχιλλέα Μπέο είχε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης και συζήτησαν τα αίτια που προκάλεσαν το μεγάλο οικολογικό πρόβλημα-πλήγμα στον Παγασητικό με τα εκατομμύρια νεκρά ψάρια που προέρχονταν από τη λίμνη Κάρλα.

Η πλημμύρα που προκάλεσε ο Daniel, η δημιουργία μιας νέας υπερδιπλάσιας της κανονικής Κάρλας και η υπερτροφία των ψαριών ήταν η αιτία της μεγάλης αύξησης του πληθυσμού τους, που με την απότομη μείωση της στάθμης του νερού κατέληξαν τελικά νεκρά στον Παγασητικό, ανέφερε μεταξύ των άλλων ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θ. Σκυλακάκης.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Περιβάλλοντος είπε ότι «εμείς έχουμε ερευνήσει τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας. Είναι εν μέρει φυσικό φαινόμενο, δημιουργήθηκε μία νέα λίμνη στην Κάρλα μετά τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου, πολλαπλασιάστηκαν τα ψάρια και μπορεί να δημιουργήθηκε το πρόβλημα μετά τη μείωση της στάθμης απότομα. Αυτό δεν είχε προβλεφθεί από κανέναν. Όποια παρανομία υπάρχει θα επισημανθεί».

Οταν ρωτήθηκε για τα νεκρά ψάρια που είχαν εμφανισθεί από τα μέσα Αυγούστου και τη διαχείριση που έπρεπε να γίνει, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι «αυτό αφορά τη διαχείριση των αρδευτικών υδάτων και είναι ένα θέμα με το θυρόφραγμα, το οποίο θα το κρίνει η δικαιοσύνη, η οποία εν μέρει έχει κάνει επισημάνσεις. Αυτό που προέχει είναι να μην ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο και το τι θα γίνει εάν υπάρξει μία πολύ μεγάλη πλημμύρα ξανά. Το θέμα είναι να διαχειριστούμε καλύτερα την άλλη φορά ένα παρόμοιο ζήτημα.Δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι για τη διαχείριση των υδάτων στην Κάρλα. Με τον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας θα γίνει αυτό».

Επίσης ο υπουργός διευκρίνισε ότι θα χρειαστεί περίπου ένα έτος, έως ότου αναλάβει επί της ουσίας καθήκοντα ο νέος φορέας που θα προκύψει για τη διαχείριση των υδάτων και αφού θα πρέπει προηγουμένως να προηγηθεί η ένταξη των ΤΟΕΒ στον ΟΔΥΘ.

Λίγο νωρίτερα στο δημαρχείο του Βόλου είχαν βρεθεί και οι υφυπουργοί Κλιματικής Κρίσης και Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Τριαντόπουλος και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστος Κέλλας.

Στο θέμα των αποζημιώσεων αναφέρθηκε ο κ. Τριαντόπουλος και τόνισε πως έχουν ενεργοποιηθεί τέσσερα μέτρα για επιχειρήσεις, στα οποία περιλαμβάνεται έκτακτη επιχορήγηση και αποζημίωση, επέκταση του Thessaly Pass και το 2025 αλλά και ενίσχυση του σημερινού προγράμματος, αναστολές ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων και ενισχυμένη προβολή του Παγασητικού και συμπλήρωσε ότι οι αποζημιώσεις θα είναι ανάλογες με τη ζημιά που έχει υποστεί η κάθε επιχείρηση με το κατώτερο ύψος να είναι τα 3.000 ευρώ και το ανώτερο να φθάνει τα 300.000 ευρώ.

Ο Χρήστος Κέλλας είπε ότι «η κυβέρνηση θα δώσει αποζημιώσεις εκεί που χρειάζονται και θα περιλαμβάνεται και η αλιεία και η ζημιά που έγινε δεν είναι θέμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης,αλλά είναι θέμα διαχείρισης από τον ΟΦΥΠΕΚΑ, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον ΟΛΒ».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση