ΕΛΛAΔΑ
Κυβερνητικές πηγές: «Ενωτική πρόταση» ο Κ. Τασούλας
Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού, κυβερνητικά στελέχη τόνιζαν ότι ο κ. Τασούλας είναι μία ενωτική επιλογή και ένας πολιτικός που εκλέγεται για 25 συναπτά έτη.
Από το τιμόνι της Βουλής υποψήφιος για το ανώτατο αξίωμα της χώρας, αυτό του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Κωνσταντίνος Τασούλας είναι η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Η πολιτική αφετηρία έχει μικρότερη σημασία, τα πρόσωπα δίνουν αξία στους θεσμούς», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Για μεγάλη τιμή και ευθύνη μίλησε ο Κώστας Τασούλας, ενώ η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ευχήθηκε καλή επιτυχία στον επόμενο πρόεδρο. Η πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή θα γίνει στις 25 Ιανουαρίου.
Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού, κυβερνητικά στελέχη τόνιζαν ότι ο κ. Τασούλας είναι μία ενωτική επιλογή και ένας πολιτικός που εκλέγεται για 25 συναπτά έτη.
Σύμφωνα με τα ίδια κυβερνητικά στελέχη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης οδηγήθηκε σε μία πολιτική επιλογή, καθώς είναι άλλες οι επιταγές και οι διεθνείς και εσωτερικές προκλήσεις του 2020 και άλλες εκείνες του 2025.
«Έκρινα ότι κατά το επόμενο διάστημα και σε ένα ταραγμένο διεθνές περιβάλλον, η πατρίδα χρειάζεται Πρόεδρο της Δημοκρατίας με μακρά διαδρομή στα κοινά και με σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Όπως σχολιάζουν στελέχη της κυβέρνησης, ο κ. Τασούλας είναι ένας πολιτικός με μεγάλη αποδοχή, που έχει αποδείξει ότι χειρίζεται δύσκολες καταστάσεις, σε μία πολυκομματική Βουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε ο ίδιος χτες την κ. Σακελλαροπούλου για την απόφασή του. Τα κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι επιτέλεσε στο ακέραιο τα καθήκοντά της. Η συνάντηση τους θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.
Σε ερώτηση γιατί δεν υπήρξε μία επιλογή Ευάγγελου Βενιζέλου, κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι, «τα πρόσωπα της Κεντροαριστεράς δεν μονοπωλούν τα πρωτεία της συναίνεσης».
Ο πρωθυπουργός περιέγραψε στο μήνυμά του τα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας: υψηλό κύρος, ευρύτερη αποδοχή εμπειρία, γνώση και έμπρακτο σεβασμό στους θεσμούς. Όπως σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη, «δεν είναι η πρώτη φορά που προτείνεται πρόεδρος απο την ίδια πολιτική δεξαμενή με το κυβερνών κόμμα», αφού το ίδιο συνέβη το 1985 με τον Χρήστο Σαρτζετάκη, το1990 Κωνσταντίνο Καραμανλή και το 2010 με τον Κάρολο Παπούλια.
«Πιστεύω ότι θα πρέπει να είναι εξαετής η θητεία»
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αναφορά του πρωθυπουργού ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έπρεπε να ψηφίζεται για μία και μόνη 6ετή θητεία.
«Έτσι, η συζήτηση για ανανέωση της παραμονής του στο αξίωμα δεν θα άνοιγε, κάθε τόσο, τον χορό των αντιπαραθέσεων. Και ο θεσμός θα έμενε μακριά από τις κομματικές σκοπιμότητες. Πρόκειται για θέση που θα εισηγηθούμε στη Βουλή κατά την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.