ΕΛΛAΔΑ

Κρούσμα ιού του Δυτ. Νείλου και στην Αττική

Σε ποιες άλλες περιοχές έχουν δηλωθεί κρούσματα

No profile pic

Στα δέκα έφτασαν τα δηλωμένα για εφέτος κρούσματα λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας. Μάλιστα, ο ιός φαίνεται ότι έκανε την εμφάνισή του και στο Λεκανοπέδιο Αττικής, αφού ένας από τους ασθενείς εκτιμάται ότι μολύνθηκε στην Ανατολική Αττική. Σύμφωνα με την τελευταία εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ - πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ), την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν επιπλέον πέντε κρούσματα της νόσου στη χώρα μας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ατόμων που από τις αρχές του καλοκαιριού έως σήμερα έχουν επιβεβαιωμένα νοσήσει από τον ιό σε δέκα.

Από τους ασθενείς οι πέντε εμφάνισαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα –πρόκειται κυρίως για εκδηλώσεις εγκεφαλίτιδας, άσηπτης μηνιγγίτιδας ή μηνιγγοεγκεφαλίτιδας– και οι υπόλοιποι είχαν ήπιες εκδηλώσεις (κυρίως εμπύρετο νόσημα). Από το σύνολο των ατόμων που εμφάνισαν λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου, οι τρεις τουλάχιστον έως χθες το πρωί νοσηλεύονταν, εκ των οποίων δύο σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Τα κρούσματα που έχουν δηλωθεί έως σήμερα προέρχονται από την Πιερία (Δήμος Κατερίνης), την Ξάνθη (Δήμος Τοπείρου), την Καβάλα (Δήμος Νέστου), τη Λάρισα (Δήμος Λαρισαίων), την Καρδίτσα (Δήμος Σοφάδων) και την Ανατολική Αττική (Δήμος Σπάτων-Αρτέμιδος). Επιπρόσθετα, από το σύστημα επιτήρησης της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου σε ιπποειδή που διενεργεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το 2019 έχουν καταγραφεί δύο περιστατικά πρόσφατης λοίμωξης σε ιπποειδή, σε οικισμό του Δήμου Αβδήρων της Ξάνθης και σε οικισμό του Δήμου Τυρνάβου Λάρισας, που υποδηλώνουν την κυκλοφορία του ιού και σε αυτές τις περιοχές.

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες του ΕΟΔΥ, δεν αποκλείεται η κυκλοφορία του ιού και σε άλλες περιοχές της χώρας, γεγονός που καθιστά επιτακτική τη λήψη ατομικών μέτρων προφύλαξης από τα κουνούπια σε όλη την επικράτεια.

Υπενθυμίζεται ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται στον άνθρωπο με το τσίμπημα κουνουπιού. Το 80% των ατόμων που θα μολυνθούν από τον ιό δεν θα εκδηλώσει κανένα σύμπτωμα. Υπολογίζεται ότι το 19%-20% θα εμφανίσει συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά ενός κρυώματος, δηλαδή πυρετό, πονοκέφαλο, πόνο στους μυς και στις αρθρώσεις, ενώ μπορεί να εμφανιστούν και συμπτώματα από το γαστρεντερικό και εξανθήματα. Σε ποσοστό μικρότερο του 1% οι ασθενείς θα εμφανίσουν τη σοβαρή μορφή της νόσου. Σε αυτή την περίπτωση τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, δυσκαμψία αυχένα, λήθαργο, σύγχυση, αποπροσανατολισμό, και νευρολογικά συμπτώματα όπως αστάθεια, τρέμουλο, παράλυση κ.ά. Οπότε χρειάζεται εγρήγορση εάν εμφανιστούν συμπτώματα έστω και απλής ίωσης να αναζητηθεί ιατρική συμβουλή. Συνήθως, μετά το τσίμπημα από μολυσμένο κουνούπι μεσολαβούν από δύο έως 14 ημέρες μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Αυτά μπορεί να διαρκέσουν από 3-6 ημέρες –στην ήπια μορφή της νόσου– έως και εβδομάδες στη σοβαρή μορφή, στην οποία υπάρχει και το ενδεχόμενο να παραμείνουν μόνιμες νευρολογικές βλάβες (π.χ. παράλυση, διαταραχές κινητικότητας).

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση