ΕΛΛAΔΑ

Κριτική φορέων στο Ν/Σ για το επιτελικό κράτος

Συνεχίζεται η ακρόαση φορέων στην επιτροπή της Βουλής

No profile pic

Επιτυχημένο ως ιδέα, αλλά προβληματικό ως προς την προοπτική εφαρμογής θεωρεί το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος το Διοικητικό Επιμελητήριο.

Κατά την ακρόαση των φορέων στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο, ο πρόεδρος του ΔΣ. του Διοικητικού Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου είπε χαρακτηριστικά: «To νομοσχέδιο αυτό, όσο πετυχημένο να είναι από πλευράς της δημιουργικής σκέψης μιας ομάδας, έχει προβλήματα ρεαλισμού, δεν πατάει στην πραγματικότητα, γιατί λείπει η βάσανος των υπηρεσιακών στελεχών».

Ο κ. Παπαδημητρίου αναφέρθηκε και στον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, εκφράζοντας αμφιβολίες για το εάν το νέο όργανο που δημιουργείται μπορεί να ανταποκριθεί στα προβλήματα.

«Για να επιτευχθεί συντονισμός, το 1950 είχε δημιουργηθεί υπουργείο Συντονισμού Οικονομικού και υπουργείο Συντονισμού της Διοίκησης. Επί χούντας, δημιουργήθηκε το υπουργείο Προεδρίας της Κυβέρνησης, αργότερα, στα χρόνια της Δημοκρατίας πλέον, έχουμε μια σειρά και το υπουργείο το Κεντρικό και τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού» θύμισε.

«Τώρα δημιουργείται ένα άλλο όργανο, το οποίο εμφανώς έχει τα μεγέθη και τις λειτουργίες ενός υπουργείου -440 άτομα από το Ελεγκτικό Συνέδριο, από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, υπηρεσιακό συμβούλιο για υπαλλήλους- είναι δηλαδή μια νέα μεγάλη δομή», συνέχισε ο κ. Παπαδημητρίου και κατέληξε: «Γιατί πιστεύουμε ότι ένα νέο όργανο θα επιλύσει προβλήματα, τα οποία δεν επιλύθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια; Πώς αντιμετωπίζονται τα ζητήματα που θίγονται στην έκθεση του ΟΟΣΑ: Οι 23.142 διάσπαρτες αρμοδιότητες της κεντρικής διοίκησης, που είναι το μείζον πρόβλημα, που με τη σειρά του δημιουργεί προβλήματα συντονισμού. Επιλύονται αυτά; Η απάντηση είναι όχι. Δεν υπάρχει απάντηση».

Να σημειωθεί ότι σοβαρές ενστάσεις για διάταξη του νομοσχεδίου εξέφρασε και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ζητώντας μάλιστα την απόσυρσή της. Ο ΔΣΑ χαρακτήρισε συγκεκριμένα απαράδεκτη τη διάταξη του νομοσχεδίου, η οποία αφορά τους έμμισθους δικηγόρους που υπηρετούν σε καταργούμενους φορείς.

Υποστηρίει ότι είναι απολύτως άνιση και άδικη η πρόβλεψη λύσης των συμβάσεων των εμμίσθων δικηγόρων που υπηρετούν στους καταργούμενους φορείς, των οποίων οι αρμοδιότητες μεταφέρονται και εντάσσονται στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, όταν για το λοιπό προσωπικό προβλέπεται η μεταφορά αυτού στην ιδρυόμενη αρχή.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση