ΕΛΛAΔΑ
Κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη - Ιερώνυμου
Σύγκρουση μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας για την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσουν οι ναοί τα Θεοφάνεια
SHARE:
Την πρώτη τους συνάντηση μετά την απόφαση της Εκκλησίας της Ελλάδος να προχωρήσει στον εορτασμό των Θεοφανείων στους ιερούς ναούς, παρά το έκτακτο αυστηρό lockdown, αναμένεται να έχουν σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος.
Η συνάντηση αυτή αναμένεται να πραγματοποιηθεί με αφορμή την ορκωμοσία των μελών του νέου κυβερνητικού σχήματος που προέκυψε από τον ανασχηματισμό της Δευτέρας, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρξει και τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ τους, στη διάρκεια της ημέρας.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως ούτε η Εκκλησία της Κρήτης -όπως έγραψε το Cretalive- υπακούει στα μέτρα για τον κορωνοϊό. Μάλιστα με ομόφωνη απόφασή τους οι Ιεράρχες του νησιού εκφράζουν "τη δυσαρέσκεια και τη θλίψη τους" για την αιφνιδιαστική ανατροπή των συμφωνηθέντων με την πολιτεία, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
"Η αστυνομία θα κάνει τη δουλειά της κι εμείς τη δική μας"
Στο μεταξύ, το στίγμα της αυριανής ημέρας των Φώτων έδωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Ελλαδικής Εκκλησίας Μητροπολίτης Αθηναγόρας μετά την απόφαση της ΔΙΣ να ανοίξει τους ναούς λέγοντας χαρακτηριστικά "η αστυνομία θα κάνει τη δουλειά της κι εμείς της δική μας".
Με φόντο την τροχιά σύγκρουσης που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας η Εκκλησία της Ελλάδος προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας μαζί με τις 82 Μητροπόλεις, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα τελέσει αύριο τον αγιασμό των υδάτων σε ανοιχτή θάλασσα στην περιοχή της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Εκκλησιαστικοί κύκλοι κάνουν λόγο για μία κίνηση του Αρχιεπισκόπου που έχει συσπειρώσει γύρω του όλη την Εκκλησία λίγες εβδομάδες μετά την περιπέτεια της υγείας του στέλνοντας το μήνυμα «ως εδώ», τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρηθούν.
Σε αυστηρό τόνο η αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου ανέφερε: «Ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν» ενώ η Ιερά Σύνοδος δήλωνε «αιφινιδιασμένη» και είχε αποφασίσει οι Εκκλησίες να λειτουργήσουν με τα περιοριστικά μέτρα που ίσχυαν τα Χριστούγεννα.
Από την πλευρά της Εκκλησίας αρχικά αναζητήθηκε λύση απομακλιμάκωσης καθώς τονίστηκε ότι δεν επιθυμούν ο Αρχιεπίσκοπος και ο πρωθυπουργός «να παρασταθούν ως αντίπαλοι», στα Φώτα όπως λένε χαρακτηριστικά εκκλησιαστικοί κύκλοι ενώ η κυβέρνηση στην απόφαση της ΔΙΣ για ανοιχτούς ναούς λέει ότι «ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί».
Να τηρήσει τα συμφωνηθέντα με την Εκκλησία κάλεσε την κυβέρνηση η Ιερά Σύνοδος η οποία αποφάσισε ότι οι ναοί θα παραμείνουν ανοιχτοί τα Θεοφάνεια , όπως προέβλεπε η αρχική ΚΥΑ. Εκκλησιαστικοί κύκλοι λένε ότι λέει η κυβέρνηση οι « ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν θυμίζοντας την 17η Νοεμβρίου και την Πρωτομαγιά με συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις». Ερωτηματικό παραμένει για την Εκκλησίας τι θα γίνει αν αστυνομικές αρχές επιδώσουν πρόστιμα σε πιστούς καθώς οι ιερέας του ανοιχτού ναού θα πληρώσει πρόστιμο αν του επιβληθεί.
Η απάντηση της κυβέρνησης στην απόφαση της ΔΙΣ να μείνουν ανοιχτοί οι ναοί όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση:
«Η Κυβέρνηση σε όλα τα στάδια της πανδημίας βρισκόταν σε διαρκή διαβούλευση με την Εκκλησία για τα θέματα των λειτουργιών, με σεβασμό στη δημόσια υγεία αλλά και την πίστη των ανθρώπων. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν οι λειτουργίες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και προβλέφθηκε η λειτουργία των Θεοφανείων. Η ανάγκη να μην διακυβευθεί η σταθερή πορεία για την καταπολέμηση του ιού, εν όψει ιδίως και της επαναλειτουργίας των σχολείων, επέβαλε για την τρέχουσα εβδομάδα την επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς περιορισμών στην αγορά και την κοινωνία, μεταξύ των οποίων και η πρόβλεψη να γίνει η λειτουργία των Θεοφανείων χωρίς την παρουσία πιστών. Βεβαίως, παραμένει η δυνατότητα παρεμπίπτουσας ατομικής προσευχής των πιστών στους ναούς.
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με την απόφασή της δεν συναινεί στα νέα μέτρα που αφορούν τις λειτουργίες. Όμως ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί. Ευελπιστούμε ότι η Εκκλησία θα αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών για την κοινωνία, όπως έως σήμερα με υπευθυνότητα έπραξε. Η εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης αποτελεί υποχρέωση αλλά και πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης όλων μας».
Η Εκκλησία είπε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο «ως εδώ» καθώς διέβλεψε ότι «αυτοί που χειρίζονται τα θέματα με αυτόν τον τρόπο αν δεν μπει τώρα όριο
» θα είναι χειρότερα τα πράγματα την επόμενη φορά.
Με το βλέμμα στραμμένο στα Φώτα που οι ναοί θα μείνουν ανοιχτοί και θα μπορούν να δεχθούν έως και 25 πιστούς οι ενοριακοί και 50 οι μητροπολιτικοί όπως δηλαδή τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά η Εκκλησία αναζητά αποκλιμάκωση της κρίσης. «Πρέπει να βρεθεί τρόπος παρέμβασης επιπέδου πρωθυπουργού» λένε εκκλησιαστικοί κύκλοι που επισημαίνουν ότι «δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μπει η Εκκλησία και η Πολιτεία σε γραμμή αναμέτρησης».
Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI