ΕΛΛAΔΑ
Κουρτς σε Μητσοτάκη: «Είμαι ευγνώμων που η Ελλάδα προστατεύει τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα»
Αισιόδοξος ο Έλληνας πρωθυπουργός ότι τελικά θα βρεθεί κοινός βηματισμός ΕΕ
SHARE:
«Να ευχαριστήσω για τις προσπάθειες που έχετε κάνει ώστε να κάνετε την Ελλάδα ελκυστική και πάλι για επενδύσεις, να προωθήσετε την ελληνική οικονομία. Η Ελλάδα έχει φτάσει σε καλό επίπεδο», τόνισε ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων των δύο ηγετών, μετά την κατ' ιδίαν συνάντησή τους.
Ο Αυστριακός καγκελάριος ευχαρίστησε επίσης την Ελλάδα «και για την προστασία των συνόρων» και επισήμανε:
«Ο κ. Ερντογάν κάνει κατάχρηση των προσφύγων, των μεταναστών που ζουν εδώ και χρόνια στην Τουρκία, τους εκμεταλλεύεται και τους χρησιμοποιεί ως όπλο κατά της ΕΕ. Είμαι ευγνώμων που η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση προστατεύει τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα»
«Ευχαριστώ για τα θερμά λόγια και θερμή υποδοχή στη Βιέννη. Ικανοποίηση που είμαι εδώ. Οι συζητήσεις μας ήταν εξαιρετικά γόνιμες. Απλώθηκαν σε πολλά θέματα» τόνισε από ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντησή του στη Βιέννη με τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.
Το γεγονός ότι αυτές τις ώρες φτάνει στην Ελλάδα η αυστριακή συνδρομή για μεταναστευτικό δηλώνει πολλά, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε: «Το προσωπικό και τεχνικά μέσα που μας διαθέσατε θα βοηθήσουν στην αποτροπή απόπειρας μαζικής εισόδου στα σύνορα από την Τουρκία. Στον Έβρο θα κυματίζει η ελληνική και η αυστριακή και η κυπριακή σημαία και σε λίγο και άλλες σημαίες που συνδράμουν στην πράξη».
Περαιτέρω ο πρωθυπουργός επισήμανε πως ο ελληνικός λαός αναγνωρίζει τη συμπαράσταση της Αυστρίας στην υπεράσπιση των ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων. «Έρχομαι από το Βερολίνο όπου διαπιστώθηκε η κοινή θέση και με την Καγκελάριο Μέρκελ, συμπλήρωσε.
Επίσης, κατέστησε σαφές ότι πρέπει να οδηγηθούμε σε αποκλιμάκωση της κρίσης και στον Έβρο, όπου πρέπει να απομακρυνθούν αυτοί οι άνθρωπο, αλλά και στα νησιά όπου τις τελευταίες ημέρες έχει σημειωθεί πρόοδος καθώς οι ροές ήταν μηδενικές. «Εύχομαι και ελπίζω να συνεχιστεί γιατί θα αποτελεί απόδειξη ότι η Τουρκία συμμορφώνεται» υπογράμμισε.
Η Ελλάδα και η Ευρώπη επιμένουν στη συνεργασία με τη γειτονική χώρα, αλλά με όρους δικαιοσύνης και όχι εκβιασμού, τόνισε ο πρωθυπουργός και διαμήνυσε πως η Τουρκία έχει το καθήκον που απορρέει από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας να συγκρατεί τις ροές. Και αφού το κάνει επιβραβεύεται, συμπλήρωσε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τελικά θα βρεθεί κοινός βηματισμός ΕΕ - Τουρκίας για μια νέα συμφωνία στο μεταναστευτικό.
Αναφερόμενος στα θέματα που συζήτησε με τον Καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και τις τρέχουσες εξελίξεις στη Μεσόγειο. Τη στήριξη της κυπριακής δημοκρατίας και το διικαίωμα να εκμεταλλεύται ενεργειακές πηγές, επισήμανε και ανέφερε πως «επιμένουμε και οι δύο ότι οι κανόνες καλής γειτονίας προυπόθεση για να υπάρχει διατηρήσιμη ειρήνη στην περιοχή μας».
Ανακοινώσεις για τον κορωνοϊό
Αναφερόμενος στο ζήτημα του κοροναϊού, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «η κυβέρνηση έκανε δεκτή την εισήγηση για το κλείσιμο όλων των σχολικών μονάδων, ως απαραίτητο μέτρο πρόληψης για να προλάβουμε τη γρήγορη εξάπλωση του ιού και να μην τρέχουμε πίσω από τετελεσμένα».
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης την ανάγκη «να ενισχύσουμε περισσότερο το εθνικό σύστημα υγείας και να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους». «Είναι στην πρώτη προτεραιότητα της προσοχής μας. Έκκληση σε αυτές τις συνθήκες να παραμένουν στο σπίτι τους. Απαιτώ υπευθυνότητα, σοβαρότητα και αλληλεγγύη. Είναι μια κρίση. Θα την περάσουμε όλοι μαζί ενωμένοι», προσέθεσε.
Οι οικονομικές σχέσεις
Ο κ. Μητσοτάκης, σχετικά με τις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας- Αυστρίας, είπε «μπορούμε να κάνουμε περισσότερα». «Χαίρομαι που ο καγκελάριος αναγνωρίζει την προσπάθεια που κάνουμε. Ειδικά στον τουρισμό μπορούμε να κάνουμε πολλά μαζί. Πάνω από 500.000 Αυστριακοί επισκέπτονται τη χώρα μας χειμώνα καλοκαίρι», ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως οι δύο ηγέτες συζητήσανε «για ανταλλαγή τεχνογνωσίας».
Έκανε, επίσης, λόγο για ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας-Αυστρίας. «Οι σχέσεις των χωρών μας πηγαίνουν αιώνες πίσω» είπε επισημαίνοντας πως «πάρα πολλοί Έλληνες έχουν ενταχθεί στην αυστριακή κοινωνία». και προσέθεσε:
Προσέθεσε πως φιλοδοξία και των δύο ηγετών που προέρχονται από το ΕΛΚ «είναι να αντιμετωπίσουμε το μέλλον με αυτοπεποίθηση, με σιγουριά, δράττοντας τις ευκαιρίες».