ΕΛΛAΔΑ
Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τα 30 τα κρούσματα στην Ελλάδα
Εικοσιτρία νέα κρούσματα ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας - Καθηγητής από την Κρήτη προειδοποιεί πως αν τα σχολεία κλείσουν εγκαίρως, η εξάπλωση του ιού πιθανότατα θα μειωθεί
SHARE:
Στους 31 ανέβηκε ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας. Άλλοι 21 βρέθηκαν θετικοί στον ιό από τους 24 που ελέγχθηκαν και ήταν στο ταξιδιωτικό γκρουπ που επέστρεψε από το Ισραήλ. Από αυτούς 3 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Ο 66χρονός είναι με πιο βαριά νόσηση πνευμονίας και οι άλλοι δυο έχουν εμφανίσει πνευμονία. Έξι είναι σε παρακολούθηση με καλή κλινική εικόνα.
«Να μην σπείρουμε επιδημία πανικού, η επιδημία του φόβου είναι χειρότερη από την πραγματική επιδημία» επισήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας. Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε ότι είναι υψηλός ο κίνδυνος έξαρσης της επιδημίας, ιδίως μέσω των ταξιδιωτών. Μίλησε για υποδιάγνωση του ιού λέγοντας ότι ο αριθμός διασποράς του είναι πολύ υψηλός, κάτι το οποίο θα συνεχιστεί.
«Ο εργαστηριακός έλεγχος, όσο αυξάνουν τα περαστικά, θα πραγματοποιείται μόνο στα περιστατικά που εμφανίζουν σοβαρή συμπτωματολογία και όχι ήπια», γνωστοποίησε ο κ. Τσιόδρας.
Ο ίδιος τόνισε ότι ο αριθμός των χωρών με κρούσματα είναι ήδη μεγάλος και θα συνεχίσει να αυξάνεται. Ήδη 80 χώρες καταγράφουν συνολικά 96.000 κρούσματα, αλλά «ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι δεκάδες ή και εκατοντάδες φορές μεγαλύτερος». Ο ιός παρουσιάζει μια δυναμική που ξεπερνά τα σύνορα με μεγάλη ευκολία, είπε και σημείωσε ότι «δεν είναι πιο θανατηφόρος από άλλους αλλά μεταδίδεται με μεγάλη ευκολία, ακόμη και από άτομα με ελαφρά συμπτωματολογία».
«Αναμένουμε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων και στη χώρα μας. Σύμφωνα με μαθηματικά μοντέλα και λαμβάνοντας υπόψη τον καιρό, εκτιμούμε ότι φέτος μπορεί να νοσήσει το 5% του πληθυσμού. Ενδεχομένως του χρόνου το χειμώνα να προσβληθεί το 10-15% του πληθυσμού» εκτίμησε ο κ. Τσιόδρας.
Όσον αφορά το 9ο περιστατικό στην Πάτρα και τους άλλους εκδρομείς στο Ισραήλ, έχουν ιχνηλατηθεί πάνω από 400 επαφές από το περιβάλλον των ταξιδιωτών. «Το Ισραήλ ήταν από τις χώρες με λιγοστά κρούσματα. Η ομάδα επέστρεψε στις 27 Φεβρουαρίου και αυτό δείχνει τη δυναμική του ιού να ξεπερνά τα σύνορα» είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου. Όταν ρωτήθηκε αν έγιναν όλα σωστά από τα νοσοκομεία που υποδέχθηκαν τα περιστατικά, εξήγησε ότι «τηρήθηκε το πρωτόκολλο, αλλά ο ιός περνά κάτω από τη μύτη μας».
Τέλος ανέφερε ότι συμπτώματα όπως ο πυρετός και ο βήχας πρέπει να μας κρατούν στο σπίτι για να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους και αυτούς με τα χρόνια νοσήματα.
Κρητικός καθηγητής προειδοποιεί: Αν τα σχολεία κλείσουν εγκαίρως, μειώνονται ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού
Τα μέτρα πρόληψης της ιταλικής κυβέρνησης κατά του κορωνοϊού σχολίασε ο Έλληνας καθηγητής του Yale Νικόλας Χρηστάκης.
Ο κ. Χρηστάκης ανέφερε ότι καλά έκανε η ιταλική κυβέρνηση και έκλεισε τα σχολεία τώρα που είναι ακόμα νωρίς, καθώς δεν πρέπει να περιμένει να εξαπλωθεί ο ιός και στους πανεπιστημιακούς και σχολικούς χώρους.
Συγκεκριμένα, ο Έλληνας καθηγητής αναφέρει ότι, αν τα σχολεία κλείσουν πριν εμφανιστεί ο ιός σ' αυτά, τότε οι πιθανότητες να εξαπλωθεί μειώνονται κατά 26% και η εξάπλωσή του καθυστερεί 16 ημέρες.
Δείτε αναλυτικά τα tweets:
The *longer* that school closings and other non-pharmaceutical interventions (NPI) were applied in each of 43 US cities during the 1918 influenza pandemic, the lower was the ultimate mortality rate. #COVID19 #schoolclosure 5/ pic.twitter.com/UYKxo1SsWY
— Nicholas A. Christakis (@NAChristakis) March 4, 2020
Detailed modeling of NPI in 2006 @nature paper shows that if school closure is *reactive* (waiting for first case and then closing 100% of schools), with moderately transmissible virus, cumulative cases decline 26% & epidemic peak is delayed 16 days. https://t.co/pSdjUOp1uA 7/
— Nicholas A. Christakis (@NAChristakis) March 4, 2020
Yet studies show that school closures are one of the most beneficial 'non-pharmaceutical interventions' (NPI) that can be employed, more effective even than reactive quarantines or banning of public gatherings. Partly, the reason is that *parents* also stay home as a result. 2/
— Nicholas A. Christakis (@NAChristakis) March 4, 2020
An inventive 2007 study by @HowardMarkel et al in @JAMA_current examined impact of school closures and other NPI, and their precise timing, in the 1918 influenza pandemic, looking at 43 major USA cities. https://t.co/aAiWm0PrZy 3/
— Nicholas A. Christakis (@NAChristakis) March 4, 2020