ΕΛΛAΔΑ
Κορωνοϊός: Τα κρούσματα του Αυγούστου χτυπούν "καμπανάκι"
Νέα μέτρα αν δε μπει «φρένο» στην πανδημία
SHARE:
Κρίσιμες θεωρούνται οι επόμενες ημέρες σχετικά με την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, καθώς οι ειδικοί περιμένουν να δουν αν μετά τη μείωση των κρουσμάτων τις τελευταίες δύο ημέρες, θα αρχίσουν πάλι τα νούμερα να ανεβαίνουν.
Τα κρούσματα που καταγράφηκαν τον Αύγουστο τρομάζουν τους επιστήμονες, καθώς υπήρξαν 5.791 νέα ενώ μέρα με τη μέρα αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που νοσηλεύονται.
Οι διασωληνωμένοι ανέρχονται πλέον στους 35, αριθμός που – σύμφωνα με τους ειδικούς – δεν βρίσκεται σε ανησυχητικά επίπεδα σε σχέση με τον όγκο των κρουσμάτων που καταγράφηκε τον τελευταίο μήνα.
Πόσοι βρίσκονται σε καραντίνα
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή καταγράφονται 3.544 ενεργά κρούσματα και 6.128 επαφές τους που βρίσκονται σε καραντίνα, συνολικά δηλαδή 9.672 άτομα (Δείτε ΕΔΩ).
Αξίζει να σημειωθεί ότι από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, 700-800 άτομα που ήταν σε περιορισμό έχουν εντοπιστεί να σπάνε την καραντίνα και να τους επιβάλλονται και τα ανάλογα πρόστιμα.
Δύο νεκροί σε 24ώρες
Χθες, καταγράφηκαν 2 ακόμα θάνατοι λόγω του κορωνοϊού με τη μαύρη λίστα να έχει φτάσει τους 263 νεκρούς (Δείτε ΕΔΩ).
Μετά το χθεσινό απολογισμό, με τα 157 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ (Δείτε ΕΔΩ τα κρούσματα στην Κρήτη), έσπασε το «φράγμα» των 10.000 συνολικών κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας, φτάνοντας τα 10.134 (Δείτε ΕΔΩ). Το άκρως ανησυχητικό είναι ότι πάνω από τα μισά εξ αυτών των κρουσμάτων είναι μόνο τον Αύγουστο!
Συγκεκριμένα, από την 1η Αυγούστου, έως τις 30 έχουν ανακοινωθεί 5.791 νέα κρούσματα, ενώ από τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν και καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα, έως και τις 31 Ιουλίου είχαν καταγραφεί 4.343. Αυτός είναι -μεταξύ άλλων- και ο λόγος που παρά τη μείωση κρουσμάτων και σήμερα, οι επιστήμονες δεν προτρέχουν να μιλήσουν για υποχώρηση του ιού στη χώρα μας.
Τι λένε οι επιστήμονες για την πορεία της πανδημίας
Οι επιστήμονες παρά τη μείωση των κρουσμάτων σε ημερήσια βάση συνεχίζουν να είναι προβληματισμένοι σημειώνονται ότι για να φανεί η πραγματική εικόνα που επικρατεί στην Ελλάδα πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες ημέρες.
Το μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος, εξήγησε πως είναι θετικό το γεγονός ότι αποφύγαμε την εκθετική αύξηση, που πολλοί φοβόντουσαν και σταθεροποιηθήκαμε περίπου στα 200 νέα κρούσματα ημερησίως ωστόσο πρόσθεσε ότι «θέλει καιρό να αποδώσουν τα μέτρα».
«Θα πρέπει να περάσει ένας μήνας για να έχουμε μια πιο συνολική εικόνα, πριν μπούμε στη δύσκολη και επώδυνη περίοδο του χειμώνα και των κλειστών συγκεντρώσεων, που θα αποτελέσουν πρόβλημα» τόνισε. (Δείτε ΕΔΩ τί είπε για το άνοιγμα των σχολείων).
Νέα μέτρα αν υπάρξει νέα έξαρση με τα κρούσματα
Μπορεί τα κρούσματα να μειώνονται, ωστόσο τόσο στην κυβερνητική, όσο και στην επιστημονική ομάδα δεν υπάρχει κανένας εφησυχασμός.
Αυτό, γιατί η δυναμική των αριθμών αποτελεί το κριτήριο για την επόμενη ημέρα, με τους επιστήμονες και την κυβέρνηση, να εξετάζουν νέα μέτρα για να «σπάσει» η αλυσίδα μετάδοσης του κορωνοϊού, εάν τα υφιστάμενα δεν αποδώσουν.
Όπως αποκάλυψε μιλώντας, στο κεντρικό δελτίο του MEGA ο Χαράλαμπος Γώγος, στο «τραπέζι» υπάρχουν σκέψεις για καθολική χρήση της μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ενδεχόμενη αναζωπύρωση της πανδημίας το φθινόπωρο, συζητείται παράλληλα το ενδεχόμενο να κλείνουν τα πάντα τα μεσάνυχτα, σε όλη την Ελλάδα.
Προβληματίζει η αύξηση των νοσηλειών
Αυτό που προβληματίζει, πάντως, τους επιστήμονες είναι ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία, αφού τυχόν έξαρση των μολύνσεων μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου θα δοκιμάσει τις αντοχές του συστήματος υγείας. Τις τελευταίες ημέρες, εξάλλου, μικρή αλλά σταθερή αύξηση παρουσιάζει και ο αριθμός των βαρέων περιστατικών που χρειάζονται νοσηλεία στην εντατική και διασωλήνωση.
«Έως πριν από περίπου δύο εβδομάδες είχαμε θετικά κρούσματα, που όμως δεν χρειάζονταν νοσηλεία. Έκτοτε, οι κλίνες Covid σταδιακά γεμίζουν. Είναι άνθρωποι που έχουν καθυστερήσει να απευθυνθούν στο νοσοκομείο, γεγονός που ανοίγει τον κίνδυνο μετάδοσης στις επαφές τους» σημείωσε μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» η καθηγήτρια Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, Παρασκευή Κατσαούνου.
Σε κάθε περίπτωση, με την περίοδο επώασης του ιού να διαρκεί από 10-15 ημέρες, οι ειδικοί εκτιμούν πως ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία της πανδημίας θα μπορούν να εξαχθούν μετά την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, οπότε και θα αρχίσει να φαίνεται ο αντίκτυπος της επιστροφής των παραθεριστών του Δεκαπενταύγουστου.