ΕΛΛAΔΑ

Κορωνοϊός: Στο τραπέζι η πρόταση για lockdown από τις 6 το απόγευμα

Κρίσιμη η αποψινή συνεδρίαση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων

No profile pic

Κρίσιμες σε ότι αφορά στη διαχείριση των διαφαινόμενων αυξανόμενων κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας, θεωρούνται οι επόμενες ώρες. Τα μέλη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, που συνεδριάζουν σήμερα το βράδυ, είναι αποφασισμένα να προτείνουν στην κυβέρνηση αυστηρά μέτρα προκειμένου να αποφύγει η χώρα μας ένα τρίτο καταστροφικό κύμα. Ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονται είναι το Lockdown από τις 6 το απόγευμα, η μετάθεση της επαναλειτουργίας Γυμνασίων και Λυκείων σε μεταγενέστερο χρόνο και η επαναφορά του click away στο λιανεμπόριο

Ο αριθμός των σημερινών κρουσμάτων αλλά και ειδικότεροι επιδημιολογικοί παράγοντες που θα εξεταστούν σήμερα αναμένεται να καθορίσουν τις επόμενες αποφάσεις. Η περίοδος θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη αν λάβει κανείς υπόψη ότι οι περισσότερες χώρες βρίσκονται στο «μάτι του κυκλώνα» σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις των εταιρειών στις παραδόσεις εμβολίων.

Στις 22 έφτασαν οι «κόκκινες» περιοχές σε όλη τη χώρα

Όπως ανέφερε μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων στο iefimerida.gr «είναι τόσο γρήγορα τα γεγονότα, η επιδημία τρέχει με τέτοιους ρυθμούς, που δεν προλαβαίνουμε να παίρνουμε αποφάσεις».

Η σημερινή συνεδρίαση της υποεπιτροπής των λοιμωξιολόγων αναμένεται να προετοιμάσει το επιδημιολογικό report που θα κατατεθεί αύριο στην επιτροπή που θα συνεδριάσει με όλα της τα μέλη, ώστε να ληφθούν αποφάσεις. Τα πρώτα στοιχεία για την πορεία της επιδημίας στη χώρα συζητήθηκαν την περασμένη Τετάρτη, όπου οι ειδικοί διαπίστωσαν μεγάλη κινητικότητα και εξέφρασαν ανησυχίες, όχι μόνο για την Αττική αλλά για 22 συνολικά περιοχές στην Ελλάδα.
Εξετάζεται απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί στις «κόκκινες» περιοχές

Η πλειονότητα των μελών της επιτροπής, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες κλείνει προς την κατεύθυνση της λήψης άμεσων και «σκληρών» προληπτικών μέτρων. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται και έχει τεθεί στο τραπέζι η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί στις κηρυχθείσες από αύριο «κόκκινες» περιοχές. Υπενθυμίζεται πως και η Αττική είναι ένα βήμα πριν γίνει «κόκκινη».

«Είχαμε πει στην επιτροπή να παίρναμε τις όποιες αποφάσεις αφού έκλεινε ένα 10ημερο από το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου ώστε να είχαμε πλήρη εικόνα. Αν η Αττική μπει στο «κόκκινο» θα πρέπει κατά την άποψή μου να υπάρξει σημαντικός περιορισμός της κυκλοφορίας. Έχουμε συζητήσει από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί», τονίζει στο iefimerida.gr άλλο μέλος της επιτροπής των ειδικών και διευκρινίζει ότι «όλα θα εξαρτηθούν από τον σημερινό και αυριανό ρυθμό των κρουσμάτων».

Στον «αέρα» το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων

Οι επιπτώσεις από το άνοιγμα των νηπιαγωγείων και των δημοτικών δε φαίνεται να προβληματίζει τους ειδικούς, καθώς η επίπτωση στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας είναι μικρή. Σε αντίθεση όμως με τα μικρότερα παιδιά, τους λοιμωξιολόγους προβληματίζει πλέον η απόφαση που έχει ήδη ληφθεί για το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων. «Κατά την άποψη μου θα πρέπει να επανεξετάσουμε την απόφαση που πήραμε πριν από μέρες για την επανέναρξη των δια ζώσης μαθημάτων σε γυμνάσια και λύκεια. Νομίζω ότι βιαστήκαμε. Προσωπική μου γνώμη είναι ότι δεν πρέπει να ανοίξουν, εκτός από την Γ΄ Λυκείου που τίθεται θέμα πανελλαδικών εξετάσεων», σχολιάζει ένας ακόμη ειδικός της επιτροπής. Πάντως, ακόμα και αν παρθεί απόφαση να μην ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια τα δημοτικά θα παραμείνουν ανοιχτά, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.

Σκέψεις για επιστροφή του click away

Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται αύριο να αποφασιστεί η επιστροφή του click away, ως τρόπου λειτουργίας των καταστημάτων στις περιοχές που παρατηρείται επιδημιολογική επιβάρυνση και να μπει τέλος στη φυσική παρουσία στα καταστήματα. Οι εικόνες συνωστισμού σε γνωστούς εμπορικούς δρόμους, όπως η Ερμού και σε μεγάλα πολυκαταστήματα έχουν προκαλέσει ανησυχία στους επιδημιολόγους, οι οποίοι δεν κρύβουν την αγωνία τους κάνοντας λόγο για «απαράδεκτες καταστάσεις».

Δεν είναι όμως μόνο τα μέλη της επιτροπής του υπουργείου Υγείας που εκφράζουν φόβους για αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες μέρες. Πιθανή αύξηση των διασωληνωμένων με Covid-19 και των νεκρών είχε διαβλέψει πριν από λίγες μέρες, με δηλώσεις του στο iefimerida.gr ο Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Γιάννης Τούντας. Είχε μάλιστα πει ότι με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, η καμπύλη των θανάτων αναμένεται να αντιστραφεί από πτωτική σε ανοδική προς το τέλος της εβδομάδας και των διασωληνωμένων στις επόμενες μέρες.

Μια νέα πίεση στο ΕΣΥ και στις ΜΕΘ θα ήταν καταστροφική

Αυτό που θέλει δια ροπάλου να αποφύγει η κυβέρνηση είναι μια νέα πίεση στο ΕΣΥ και ειδικότερα στις Μονάδες Εντατικής θεραπείας. Για το λόγο αυτό δεν αποκλείεται αύριο, έχοντας ανά χείρας οι αρμόδιοι παράγοντες τα πλέον πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα, να αποφασίσουν τη λήψη δραστικών προληπτικών μέτρων, παρά το γεγονός ότι μόλις πριν από τρεις εβδομάδες, στις 7 Ιανουαρίου, η χώρα προχώρησε στην πρώτη φάση ανοίγματος της κοινωνίας και της οικονομίας. Τα κρούσματα όμως, που τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζουν αύξηση και ξεπερνούν τα 800, έχουν σημάνει συναγερμό.

Διπλασιάστηκαν τις τελευταίες μέρες οι εισαγωγές στο «Σωτηρία»

«Πριν από μια εβδομάδα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σε δηλώσεις του μίλησε για 7 «κόκκινες» περιοχές. Πλέον, είναι 22. Τα κρούσματα σ’ αυτές τις περιοχές παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο αλλά εκφράζονται φόβοι για κλιμάκωση. Δεν είναι όμως μόνο ο αριθμός των κρουσμάτων. Υπάρχει κινητικότητα. Στις αποφάσεις μας θα λάβουμε υπόψη μας και άλλους παράγοντες, όπως η διαθεσιμότητα των ΜΕΘ, των κλινικών κ.α. Στο «Σωτηρία» το τελευταίο διάστημα διπλασιάστηκαν τα περιστατικά. Αυτό είναι μια σημαντική εξέλιξη», σημείωσε το μέλος της επιτροπής, ξεκαθαρίζοντας ότι όλα αυτά ήταν αναμενόμενα λόγω της άρσης των μέτρων αλλά και των εικόνων που παρατηρήθηκαν στην αγορά.

Οι κρίσιμοι παράγοντες που έπαιξαν ρόλο στην «αναζωπύρωση»

«Η δυσμενής αυτή πρόβλεψη οφείλεται στην αναζωπύρωση του δεύτερου κύματος κατά τη διάρκεια των εορτών, στο μέτρο που ο αριθμός των διασωληνωμένων και των νεκρών αντανακλά την έκταση της επιδημίας πριν από 20 – 30 μέρες. Από την άλλη όμως, σ’ αυτά τα δεδομένα δεν συνυπολογίζονται η αρνητική επίδραση από τη διασπορά του νέου και πιο μολυσματικού στελέχους στη χώρα μας, αλλά ούτε και η πιθανολογούμενη θετική δράση της κολχικίνης, που θα αρχίσει να χρησιμοποιείται ευρύτερα για τη μείωση των βαριά νοσούντων και των διασωληνωμένων, τόνισε ο κ. Τούντας. Και σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση «το άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου θα επιβαρύνουν περαιτέρω τα επιδημιολογικά δεδομένα σ’ όλη τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων, καθιστώντας πολύ πιθανή την περιοδική αυστηροποίηση των μέτρων μέχρι να αρχίσει να αποδίδει η ενεργητική ανοσία με τους εμβολιασμούς».

Αν ξεφύγει η επιδημία στην Αττική θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα

Την ανησυχία του, ειδικά για το λεκανοπέδιο της Αττικής, είχε εκφράσει και ο ερευνητής και επικεφαλής του Τμήματος Ανθρωπίνων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών για τον Καρκίνο στις ΗΠΑ, Δρ. Γιώργος Παυλάκης, προειδοποιώντας ότι «αν ξεφύγει η επιδημία δεν μαζεύεται εύκολα. Αυτό θα είναι καταστροφικό. Απαιτεί μεγάλη προσοχή. Το θέμα θα εξαρτηθεί και από το πόσο γρήγορα μπορούν να γίνουν εμβολιασμοί. Δυστυχώς, όμως τα εμβόλια καθυστερούν. Προσοχή, δεν είναι ανάγκη να χαλάσει το καλό κλίμα που υπάρχει στην Ελλάδα στο τελευταίο χιλιόμετρο».

Ο διακεκριμένος ερευνητής είχε σχολιάσει ότι αν υπάρξουν συνωστισμοί θα δούμε πάλι ένα τρίτο αυτή τη φορά κύμα να ογκώνεται γρήγορα. «Το πώς θα συμπεριφερθεί ο κόσμος δεν μπορεί κανένας εκ των προτέρων να το γνωρίζει. Γι’ αυτό και η ελληνική κυβέρνηση προειδοποίησε με νέο lockdown αν ξεφύγει η κατάσταση. Το κόστος όμως θα είναι τεράστιο».

Σε αντίθεση με την πλειονότητα των λοιμωξιολόγων της επιτροπής που εισηγήθηκαν στην παρούσα φάση το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου, υπό όρους και κάτω από αυστηρά μέτρα, ο Δρ. Παυλάκης είχε χαρακτηρίσει την απόφαση ως «υψηλού ρίσκου και κινδύνου». «Η κινητικότητα σημαίνει νέες μολύνσεις. Δεν υπάρχει πιθανότητα με έναν αερομεταδιδόμενο ιό, σαν αυτό που αντιμετωπίζουμε σήμερα και δυστυχώς ίσως έρχονται και νέα στελέχη του ιού πολύ γρήγορα, οι μεταλλάξεις, να τον σταματήσουμε 100%. Οι μάσκες βοηθάνε. Τις φοράνε όμως όλοι; Τις φοράνε συνέχεια;», είχε πει.
 

Φωτογραφία: EUROKINISSI

Πηγή:iefimerida.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση