ΕΛΛAΔΑ

Κορωνοϊός: Προβληματίζουν οι αριθμοί των διασωληνωμένων

Κρίσιμες οι επόμενες μέρες

No profile pic

Με το βλέμμα καρφωμένο στα επιδημιολογικά δεδομένα των προηγούμενων ημερών που προδιαγράφουν την πίεση που θα ασκηθεί στα νοσοκομεία λόγω των ασθενών με λοίμωξη Covid-19 που νοσούν βαριά και χρειάζονται νοσηλεία, έχοντας βρεθεί εν γνώσει τους ή όχι, μέσα στην αλυσίδα της μετάδοσης του κορωνοϊού τις προηγούμενες 14 ημέρες, βρίσκονται οι αρμόδιες υγειονομικές και επιστημονικές αρχές.

Παράλληλα, αγωνιούν όμως για τα επιδημιολογικά στοιχεία που θα καταγραφούν και αυτήν την κρίσιμη εβδομάδα στις "γκρι" περιοχές, δηλαδή στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, οι οποίες βρίσκονται σε ολικό lockdown, έπειτα από την ανεξέλεγκτη κυκλοφορία του κορωνοϊού. Η αναμενόμενη πίεση στο ΕΣΥ είναι πλέον ορατή, με ειδικούς και κυβέρνηση να ευελπιστούν πως οι ανηςυχητικοί δείκτες θα υποχωρήςουν μετά τα νέα μέτρα, που ισχύουν από σήμερα στις δύο περιοχές.

Με ορόσημο το περασμένο Σάββατο οπότε καταγράφηκαν περισσότερα από 2.000 κρούσματα, η χώρα ακολουθεί πια τη διαδρομή της εκθετικής αύξησης της επιδημίας. Υπενθυμίζεται ότι το "φράγμα" των 1.000 κρουσμάτων είχε σπάσει την περασμένη Τρίτη, 27 Οκτωβρίου και χρειάστηκαν μόλις τέσσερις ημέρες για να "σπάσει" και το φράγμα των 2.000 κρουσμάτων και με αγωνία οι ειδικοί αναμένουν τις επιδημιολογικές εκθέσεις των επόμενων ημερών.

Το 1/3 των ημερήσιων κρουσμάτων της χώρας καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη.

Από το περασμένο Σάββατο μέχρι και χθες ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων κορωνοιού ανήλθε στα 4.886 - τα 2.056 δηλώθηκαν προ τριών ημερών, άλλα 1.678 δηλώθηκαν την Κυριακή και 1.152 κρούσματα χθες.

Η φθίνουσα πορεία στα κρούσματα εξηγείται από τον μειωμένο αριθμό των τεστ που γίνονται τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Από αυτά, τα 1.498 καταγράφηκαν στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης - 839 το περασμένο Σάββατο, 449 την Κυριακή και 210 χθες.

Άλλα 144 θετικά κρούσματα κορωνοιού μετράει η έτερη "γκρι" περιφερειακή ενότητα, εκείνη των Σερρών, τις τελευταίες τρεις ημέρες, αριθμός υψηλός και με εκθετική αύξηση.

Αυτός ο ρυθμός αλματώδους αύξηςης της επιδημίας στη Θεσσαλονίκη είναι εντυπωσιακά...απογοητευτικός στην εξέλιξή του. Την 1η Οκτωβρίου η Θεσσαλονίκη μετρούσε μόλις 7 κρούσματα και την 31η περισσότερα από 2.000. Ακόμη και την Κυριακή 18 Οκτωβρίου η Θεσσαλονίκη φαινόταν να ελέγχει την επιδημία, έχοντας μετρήςει 53 κρούσματα κορονοϊού, τα οποία όμως 15πλασιάστηκαν το περασμένο Σάββατο και οκταπλασιάστηκαν χθες.
Όπως έχουν εξηγήσει επανειλημμένα οι ειδικοί η Θεσσαλονίκη πληρώνει βαρύ τίμημα γιατί χαλάρωσαν πολύ όλα τα μέτρα, με τους νέους να γίνονται οδηγοί της επιδημίας και να παρασέρνουν και τους μεγαλύτερους σε ηλικία σε αυτή τη διαδρομή.
Είναι ενδεικτικό ότι χρειάστηκαν μόλις δέκα ημέρες για να αυξηθούν οι ασθενείς στις ΜΕΘ κορωνοιού κατά 40%. Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία, από τους 151 διασωληνωμένους που υπήρχαν χθες βράδυ στο ΕΣΥ, οι 77 βρίσκονταν στα νοςοκομεια της Αττικης. Στη Θεσσαλονίκη οι διασωληνωμένοι έφθασαν τους 43.

Από τους 173 ανθρώπους που εισήχθησαν χθες στα νοςκομεία λόγω του κορωνοιού, μόλις το 44% εισήχθη σε μονάδες της Αττικής.

Στο ερώτημα τι συμβαίνει στην Αττική οι επιςτήμονες απαντούν πως στο λεκανοπέδιο δεν καταγράφεται εκθετική αύξηση, αλλα γρήγορα αυξανόμενη επιδημία. Εκτός από την Αττική που χθες δηλωςε τα περισσότερα περιστατικά, 362 στον αριθμό., σταθερά υψηλούς αριθμούς καταγράφει η Δράμα (59 χθες), μια Περιφερειακή Ενότητα που μόλις τα προηγούμενα 24ωρα πέρασε στο “κόκκινο” επίπεδο του επιδημιολογικού συναγερμού, η Λάρισα με 53 κρούσματα χθες, τα Ιωάννινα (43 περιστατικά), η Ροδόπη με επιπλέον 42 κρούσματα. Από σήμερα το πρωί, λόγω της αυξημένης επιβάρυνσης που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, η Μαγνησία περνάει από τη ζώνη επιτήρησης, στη ζώνη αυξημένου κινδύνου, δηλαδή στο “κόκκινο”, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Συνολικά, στα νοςοκομεία νοσηλεύονται περισσότεροι από 1.410 ασθενείς, εκ των οποίων οι 1.051 σε απλές κλινικές και οι υπόλοιποι σε μονάδες.

Οι ΜΕΘ και το σχέδιο του υπουργείου Υγείας

Σε ολόκληρη τη χώρα, λειτουργούν 974 κλίνες ΜΕΘ στο ΕΣΥ. Από αυτές, οι 312 είναι κλίνες ΜΕΘ-Covid. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το υπουργείο Υγείας, οι 188 είναι κατειλημμένες και οι 124 κενές (ποσοστό κάλυψης 60%).

Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας ξεδιπλώνει σταδιακά το σχέδιο της δέσμευσης γενικών κλινών ΜΕΘ και της παραχώρησης τους ως ΜΕΘ Covid-19, με βάση τις ανάγκες του πληθυσμού λόγω της επιδημίας. Έτςι, οι 312 κλίνες ΜΕΘ για τη λοίμωξη λόγω κορωνοιού την περασμένη Παρασκευή ήταν 290. Την δε επόμενη Παρασκευή πιθανόν να έχουν γίνει 400, εφόσον έχουν αυξηθεί οι ασθενείς με λοίμωξη Covid-19.

Η δέσμευση των γενικών κλινών ΜΕΘ είναι μια συνθήκη έκτακτη λόγω της επιδημίας κορωνοιού, και δημιουργεί δυσλειτουργία και εμπλοκές στο συστημα υγείας καθώς αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία -που πιθανόν συνεπάγονταν παραμονή σε ΜΕΘ μετά τη διενέργειά τους- και εξυπηρετούνται τα απολύτως απαραίτητα και επείγοντα περιστατικά. Με τον ρυθμό που εξελίσσεται η επιδημία, και συνεπώς δεσμεύονται γενικές κλίνες ΜΕΘ, ουδείς μπορεί να εκτιμήσει που θα "κλείσει" αυτή η παραχώρηση κλινών ΜΕΘ για την επιδημία. Πλέον η αναλογία διαμορφώθηκε σε 312 κλίνες ΜΕΘCovid-19 και 662 γενικές κλίνες ΜΕΘ. Προκειται για μια αναλογία που δεν αποκλείεται να αλλάξει, ακόμη και να γίνει 500 ΜΕΘCovid-19 και 500 γενικώς κλίνες ΜΕΘ, καθως όλα εξαρτώνται από την επιδημία και τις ανάγκες που θα προκύψουν.

Οι ΜΕΘ-Covid που εξυπηρετούν τις αυξημένες ανάγκες της Θεσσαλονίκης είναι 85, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας. Από αυτές, 57 είναι κατειλημμένες και 28 κενές (ποσοστό 33%). Πιο αναλυτικά, ανά νοσοκομείο οι ΜΕΘ που έχουν δεσμευτεί για τον κορονοϊό έχει ως εξής:

ΑΧΕΠΑ: 25 κλίνες, εκ των οποίων 16 κατειλημμένες και 9 κενές

Παπανικολάου: 25 κλίνες, όλες κατειλημμένες

Παπαγεωργίου: 6 κλίνες, όλες κατειλημμένες

Γ. Γεννηματάς: 10 κλίνες, εκ των οποίων 9 κατειλημμένες και 1 κενή

Αγ. Δημήτριος: 6 κλίνες, όλες κενές

Αγ. Παύλος: 8 κλίνες, όλες κενές

Χαλκιδική: 5 κλίνες, εκ των οποίων 1 κατειλημμένη και 4 κενές.

Επιπλέον, εντός της εβδομάδας προστίθενται τέσσερις κλίνες στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, καθώς και 12 κλίνες στο νοσοκομείο Καβάλας. Το υπουργείο Υγείας έχει επεξεργαστεί, επίσης, σχέδιο αεροδιακομιδών από τη βόρεια Ελλάδα προς την Αττική ή ακόμη και αλλού, εάν απαιτηθεί λόγω των αναγκών.

Τέλος, στη μάχη κατά του ιού έχουν ριχτεί τουλάχιστον 7.000 γιατροί, , νοσηλευτές, παραϊατρικοό και υποστηρικτικό προσωπικό. Τα τεςτ φτάνουν φτάνουν καθημερινά τα 25.000, τριάντα φορές περισσότερα από το πρώτο κύμα, και συνολικά μέχρι χθες είχαν φτάσει τα 1,8 εκατομμύρια. Παράλληλα, οι Κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ (ΚΟΜΥ) έχουν διενεργήσει περισσότερα από 450.000 τεστ, ενώ και οι δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, συμμετέχουν ενεργά στην αντιμετώπιση της πανδημίας με 185 Κέντρα Υγείας και 42 Περιφερειακά Ιατρεία.

Πηγή:protothema.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση