ΕΛΛAΔΑ
Κορωνοϊός: Μεγάλο στοίχημα η διαχείριση των εισαγόμενων κρουσμάτων
Έντονος ο προβληματισμός από τη διασπορά του ιού στα Βαλκάνια
SHARE:
Τα εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται συνεχώς -όπως ήταν αναμενόμενο μετά το άνοιγμα των συνόρων αλλά και την τουριστική επανεκκίνηση- και το στοίχημα πλέον για τους αρμόδιους είναι η διαχείρισή τους, από τον έγκαιρο εντοπισμό τους μέχρι την απομόνωση ή και τη νοσηλεία τους αν χρειαστεί. Ενεργή, αλλά με συνεχώς μειούμενη ένταση, παραμένει και η εστία της επιδημίας στην Ξάνθη - χθες έδωσε άλλα τέσσερα κρούσματα, ενώ συνολικά έχουν καταγραφεί περίπου 210 κρούσματα από την αρχή του περασμένου μήνα που ξέσπασε η τοπική επιδημία κορωνοϊού.
Από την 1η Ιουλίου μέχρι και χθες έχουν καταγραφεί 85 εισαγόμενα κρούσματα, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων εντοπίστηκε στις πύλες εισόδου της χώρας - υπάρχουν και 2 περιπτώσεις όπου αναφέρεται ότι τα πρόσωπα που διαγνώστηκαν θετικά στον κορωνοϊό πήγαν μόνοι τους για έλεγχο στις υπηρεσίες υγείας. Σημειωτέον ότι το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουνίου είχαν καταγραφεί 98 εισαγόμενα κρούσματα.
Εχθές, ωστόσο, ο απολογισμός επιφύλασσε δεκάδες κρούσματα, 36, ο αριθμός των οποίων εκτίναξε και την ημερήσια αναφορά - συνολικά 43. Όλα τα τα κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στον Προμαχώνα - πρόκειται ουσιαστικά για την κύρια πύλη χερσαίας εισόδου στη χώρα μας, καθώς οι άλλες από την Αλβανία, τη βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία είναι κλειστές και επιτρέπονται οι διελεύσεις μόνο για ουσιώδεις λόγους. Κλιμάκια του ΕΟΔΥ έχουν ισχυρή παρουσία στην περιοχή και με 12 κινητές Ομάδες διενεργούν τεστ όλο το 24ωρο.
Η πλειονότητα των χθεσινών κρουσμάτων (20 από τα 36) αφορούσε τουρίστες από τη Σερβία. Τα υπόλοιπα (16) αφορούσαν κατοίκους άλλων χωρών.
Πόσοι τουρίστες θετικοί στον κορωνοϊό μπορεί να μπουν στη χώρα
Για τους ειδικούς ο αριθμός των κρουσμάτων, εισαγομένων και εγχώριων, είναι ένα από τα στοιχεία που συνεκτιμούν για την πορεία της επιδημίας της χώρας μας. Περισσότερο επικεντρώνονται στην ταυτότητα τους, καθώς τα «ορφανά» κρούσματα όπως και οι ασυμπτωματικοί ασθενείς είναι ό,τι απεύχονται και φοβούνται. Μάλιστα, το όριο για τα «ορφανά» είναι τα 20-25 την ημέρα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, στην χώρα μπορεί να βρεθούν τους επόμενους τρεις μήνες μερικές χιλιάδες θετικοί στον κορωνοϊό τουρίστες. Η κατάσταση θα θεωρείται ελεγχόμενη αν καταγράφονται έως και 5 θετικά κρούσματα κορωνοϊού ανά 1.000 επισκέπτες που μπαίνουν στη χώρα. Σε ό,τι αφορά δε τα εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού από την Ευρώπη εκτιμάται πως δεν θα υπερβαίνουν τα 3 ανά 1.000 επισκέπτες. Έχει σημασία όμως η εικόνα των κρουσμάτων, αν πχ εντοπίζονται σε οικογένεια, σε γκρουπ, πως θα απλώνονται στον χρόνο, από ποιες χώρες προέρχονται. Και κυρίως, αυτό που έχει σημασία για τη δημόσια υγεία -και τον τουρισμό- είναι να ελεγχθεί η τυχόν διασπορά του κορωνοιού στη χώρα. Η αναχαίτιση του κορωνοϊού εφόσον ο ιός δεν έχει εξαλειφθεί και δεν αντιμετωπίζεται με εμβόλιο, μπορεί να γίνει κυρίως με τα μέσα ατομικής υγιεινής, προστασίας, απόστασης. Η τήρηση των μέτρων είναι ο μόνος τρόπος θωράκισης όλων, αλλοδαπών και ημεδαπών, νέων και ηλικιωμένων, τουριστών και εργαζομένων, έναντι του κορωνοϊού.
Η μελανή επιδημιολογική εικόνα των Βαλκανίων
Η εικόνα των βαλκανικών χωρών αποδεικνύει πια στην πράξη αυτό που ανέφεραν οι ειδικοί ότι το άνοιγμα και το κλείσιμο των ελληνικών συνόρων ιδίως για τον τουρισμό θα εξαρτάται από τα επιδημιολογικά δεδομένα και με βάση αυτά θα λαμβάνονται και οι σχετικές αποφάσεις. Η απαγόρευση εισόδου των Σέρβων υπηκόων στη χώρα μας από χθες το πρωί ήταν μάλλον μονόδρομος και τα στοιχεία για τα 20 εισαγόμενα από Σερβία κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες το απόγευμα επιβεβαίωσαν τα καλά αντανακλαστικά των αρμοδίων στην Ελλάδα.
Στις βαλκανικές χώρες από τις οποίες προέρχονται πολλοί τουρίστες της βόρειας Ελλάδας, η επιδημιολογική εικόνα είναι μελανή, καθώς καταγράφεται σταθερά αυξημένος αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού από την άρση των περιοριστικών μέτρων και μετά.
Στη Σερβία υπάρχει μεγάλη διασπορά κορωνοϊού. Τις τελευταίες ημέρες καταγράφει σταθερά περί τις τρεις εκατοντάδες νέων περιστατικών κορωνοϊού. Και στα υπόλοιπα Βαλκάνια, όμως, δηλώνεται μεγάλος αριθμός περιστατικών με Covid-19. Ενδεικτικά, στη Βουλγαρία, την περασμένη εβδομάδα η ημερήσια καταγραφή ήταν επίσης περίπου 200 κρούσματα. Αλλά και στη Ρουμανία η κατάσταση είναι δραματική, καθώς καταγράφονται εκατοντάδες κρούσματα την ημέρα -τα ενεργά κρούσματα στη Ρουμανία ανέρχονταν χθες σε 7.197 σύμφωνα με το Worldometers. Στον «κόκκινο» κλοιό της Βαλκανικής βρίσκονται επίσης η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία με δεκάδες κρούσματα νέων περιστατικών και θυμάτων του κορωνοϊού.