ΕΛΛAΔΑ

Μητσοτάκης: Είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας! - Τσίπρας: Υπέρ των κυρώσεων, κατά της αποστολής πολεμικού υλικού

Η Ελλάδα συμπαρατάσσεται με όλες τις δυτικές πρωτεύουσες στις κυρώσεις - Στήριξη της Ουκρανίας και στρατιωτικά - Αλ.Τσίπρας: Ιστορικό πισωγύρισμα για την Ελλάδα

Μητσοτάκης: Είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας! - Τσίπρας: Υπέρ των κυρώσεων, κατά της αποστολής πολεμικού υλικού

Τιμώντας την μνήμη της Μαριέττας Γιαννάκου ξεκίνησε την ομιλία του στην Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συζήτησης με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις για την Ελλάδα. Η ομιλία του Πρωθυπουργού προγραμματίστηκε κατόπιν αιτήματός του, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής. Ο Πρωθυπουργός μίλησε για μια αγωνίστρια της ζωής και μια σπουδαία πολιτικό. "Την αποχαιρετούμε σήμερα με συγκίνηση και ευγνωμοσύνη", ανέφερε.

Τομή στον χρόνο και στην μακρά ιστορία της Ευρώπης χαρακτήρισε αυτό που συντελείται στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας την ξεκάθαρη στήριξη της Ελλάδας προς την Ουκρανία, ανθρωπιστικά και στρατιωτικά.

Τόνισε ακόμα ότι επιχειρείται να ακρωτηριαστεί μια χώρα και η Ρωσία ανατρέπει παγιωμένες ιστορικές και εδαφικές πραγματικότητες. Αμφισβητεί την εδαφική ακεραιότητα μιας χώρας με την οποία η Ρωσία έχει στενούς δεσμούς. Έχει χιλιάδες αθώα θύματα ανάμεσά τους και Έλληνες στην Μαριούπολη. Με πρόσχημα μια ανύπαρκτη απειλή κατά της χώρας εισβάλλει σε μια άλλη, σημείωσε.

Ήμασταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας και αυτό κάνουμε και τώρα

«Πρόκειται για μία βίαιη επιστροφή στην εποχή των ηγεμονιών. Σε έναν τόπο που το ολοκαύτωμα πήρε πολύ σκληρές διαστάσεις και σε έναν τόπο που ενωμένοι Ουκρανοί και Ρώσοι πολέμησαν τους ναζί» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως το ρωσικό πρόσχημα περί αποναζιστοποίησης της Ουκρανίας είναι σαθρό. «Πρόκειται για μία εισβολή παράλογη και ανιστόρητη. Η ρωσική εισβολή έχει ως στόχο να αλλάξει με τη βία την αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη» τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως «οι ρωσικές απειλές κατά Σουηδίας και Φινλανδίας μιλούν από μόνες τους. Η Δύση καλείται να αναβαπτιστεί. Όταν η ρωσική πρόκληση χτύπησε τον πυρήνα της παγκόσμιας γεωπολιτικής ισορροπίας οι καθυστερήσεις στη Δύση ξεπεράστηκαν μέσα σε ημέρες. Κάτι άλλαξε στη Δύση όταν ακούσαμε τον εκλεγμένο ηγέτη μίας ευρωπαϊκής χώρας πως ίσως ήταν η τελευταία φορά που μας μιλά. Τα αποτελέσματα των δυτικών κυρώσεων είναι ήδη ορατά. Η ρωσική Οικονομία συνθλίβεται».

«Η στάση της πατρίδας είναι προϊόν δικών μας ιστορικών βιωμάτων και παγκόσμιων ισορροπιών» συνέχισε ο πρωθυπουργός για να τονίσει: «Ήμασταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας και αυτό κάνουμε και τώρα. Είμαστε και εμείς Δύση και προωθούμε την διεθνή νομιμότητα. Ζούμε με την πληγή της Κύπρου και δεχόμαστε απειλές για τα νησιά μας. Δεν μπορούμε να στεκόμαστε αδιάφορα απέναντι σε αυταρχικούς ηγέτες που θέλουν να ξαναζωγραφίσουν τα σύνορα. Εδώ δεν χωρούν ίσες αποστάσεις».

«Δεν γίνεται μέσω απλοϊκών εικονογραφήσεων να εξισώνουμε τον θύτη με το θύμα. Δεν μπορώ να ακούω αφελή επιχειρήματα για το πώς σκοτώθηκαν ομογενείς μας στην Μαριούπολη. Εγώ ξέρω πως πριν από τη ρωσική εισβολή ζούσαν και τώρα δεν ζουν. Και εάν αυτό το καταλαβαίνει ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν που έκανε tweet στα ελληνικά, δεν μπορεί κάποιοι εδώ να μην το αντιλαμβάνονται. Στο κάτω-κάτω στα ελληνικά έγραψε το tweet. Υπάρχει και στην Ελλάδα μία σύγκλιση των άκρων με στόχο την καθήλωση και την καταπίεση» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως πρέπει να αναγνωρίσουμε πως σε αυτήν την κρίση η Ευρώπη στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.
 

"Η Ευρώπη στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων"

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ακόμα ότι πλέον αναμετρώνται η προοδευτική δύναμη και δράση με ξεπερασμένες ιδεοληψίες. Μίλησε για σύγκλιση των άκρων με στόχο την καθήλωση και την καταπίεση. Στην Ουκρανία, η αλήθεια αποδείχθηκε πιο ισχυρή από την προπαγάνδα, κάτι που υποτίμησε και ο Ρώσος ηγέτες. 

Η Ευρώπη στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Εμείς, είμαστε η σκοτεινή Ήπειρος του 20ου αιώνα. Η ΕΕ γεννήθηκε μέσα από τις στάχτες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου για να μην έχει καμία χώρα ξανά αυτοκρατορικές φιλοδοξίες

Αναφερόμενος στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Ρωσία, είπε ότι αυτό σημαίνει αύξηση του κόστους δανεισμού και η απαγόρευση εξαγωγών θα υπονομεύσει τον ενεργειακό τομέα της. 

Χαρακτήρισε τις κυρώσεις τεράστιο πλήγμα. Είναι το μεγαλύτερο πακέτο που επιβλήθηκε ποτέ από την ΕΕ. Ισως δεν έχει την άμεση ισχύ ενός βομβαρδισμού αλλά τέτοιες ενέργειες αφυπνίζουν την παγκόσμια κοινή γνώμη. 

 

"Όπως δεν υπάρχει ασφάλεια χωρίς δημοκρατία, έτσι δεν υπάρχει και δημοκρατία χωρίς ασφάλεια"

Ο πρωθυπουργός μίλησε για την άυλη δύναμη της Δημοκρατίας. Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν διλήμματα. Για την στάση που έπρεπε να τηρήσουμε απαντούν τα λόγια του Βενιζέλου στο Γερμανό πρέσβη όταν του ζήτησε να υπαναχωρήσουμε από την συμμαχία με την Σερβία: «Το έθνος μου είναι πολύ μικρό για να διαπράξει μια τόσο μεγάλη ατιμία». Είμαστε με το πλευρό της Ουκρανίας. Είμαστε στο πλευρό της ειρήνης και της δημοκρατίας. Η Ελλάδα μάχεται όπως μπορεί με σπουδαία δουλειά από το υπουργείο Εξωτερικών. Διπλωματικά, ανθρωπιστικά και στρατιωτικά. Το κάνει η Γερμανία, η Σουηδία και η Πορτογαλία και δε θα το κάνουμε εμείς όταν δικοί μας ομογενείς χάνουν την ζωή τους από ρωσικές βόμβες; αναρωτήθηκε. 

«Αν δε δείξουμε έμπρακτη αλληλεγγύη σήμερα σε μια χώρα που δέχεται ένοπλη επίθεση από έναν εχθρό της δημοκρατίας και των ελευθεριών με ποιο ηθικό ανάστημα θα ζητήσουμε αν χρειαστεί βοήθεια από τον ελεύθερο κόσμο;» - είπε ο Πρωθυπουργός και κάλεσε τις ΜΚΟ να βάλουν πλάτη. Πρόσθεσε πως «είμαστε έτοιμοι για ασύμμετρες υβριδικού τύπου απειλές στον κυβερνοχώρο. Είμαστε έτοιμοι για κυβερνοεπιθέσεις»

Μιλώντας για την άμυνα ως υπέρτατο σκοπό, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι είναι υπέρτατη εθνική και πανευρωπαϊκή ανάγκη. Όπως δεν υπάρχει ασφάλεια χωρίς δημοκρατία, έτσι δεν υπάρχει και δημοκρατία χωρίς ασφάλεια.

Τόνισε την ανάγκη για αυτονομία της Ευρώπης στον τομέα αυτό. «Δικαιώνονται έτσι όσοι από εμάς μιλούσαμε για την ανάγκη της στρατηγικής διάστασης της Ευρώπης μέσω αμυντικών σχέσεων μεταξύ των χωρών της. Η συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας μπορεί να γίνει πρότυπο», τόνισε. «Όταν κάποιοι χτυπούν τα τύμπανα του πολέμου στην Ευρώπη κάποιοι θα πρέπει να ξανασκεφτούν αν οι φρεγάτες Belharra και τα Rafale έχουν θέση στις ένοπλες δυνάμεις μας»

Ο πρωθυπουργός σε άλλο σημείο της ομιλίας του υπογράμμισε ότι είναι ώριμο το αίτημά μας να ενταχθεί στην συζήτηση για το επόμενο Σύμφωνο Σταθερότητας να εξαιρεθούν οι δαπάνες για τους αμυντικούς εξοπλισμούς. Η άμυνα είναι επένδυση για την ασφάλεια και την ευημερία, τόνισε. 
 

Δεν αποκλείεται ο ενεργειακός εκβιασμός

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στην ενεργειακή διάσταση της κρίσης τόνισε ότι δεν αποκλείεται ο ενεργειακός εκβιασμός της Ρωσίας. Σημείωσε πάντως ότι συμφωνήθηκε ότι αυτό θα είναι το πρόσκαιρο τίμημα για την υπεράσπιση των αξιών της Ευρώπης. Σε εθνικό επίπεδο κινούμαστε ήδη υποστηρικτικά με πάνω από 2 δισ. ευρώ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. 

Μέριμνα υπάρχει, είπε, και για τα αποθέματα φυσικού αερίου και οι εταιρείες έχουν κινηθεί για την εξασφάλιση επαρκών αποθεμάτων LNG. Ο αγωγός ΤΑΠ στην Β. Ελλάδα μπορεί να δεχθεί και άλλα φορτία και μονάδες σε όλη την χώρα μπορούν να μετατρέψουν το καύσιμό τους από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο. 

Επανέλαβε ότι η Κομισιόν θα επεξεργαστεί σχέδιο για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέσω ενός κοινού ταμείου. «Έχει υποχρέωση η Ευρώπη να συγκεντρώσει την δύναμη πυρός της και να στηρίξει τους πολίτες της. Σε βάθος χρόνου η μόνη απάντηση στην ενεργειακή ασφάλεια είναι η γρήγορη απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο αλλά και τους υδρογονάνθρακες», είπε.

Εξηγώντας γιατί ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής να ενημερώσει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι θέλησε έτσι να δώσει το έναυσμα η πατρίδα μας να δώσει το ενωτικό μήνυμα της κοινής στάσης. Η κοιτίδα της δημοκρατίας, η Ελλάδα πρέπει αν δώσει την δική της απάντηση. Αναφερόμενος στην Ουκρανία, είπε για τους δεσμούς που μας ενώνουν εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Στέλνοντας μήνυμα στην Τουρκία και στον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν ο πρωθυπουργός είπε: «Είναι η ρητή μας προειδοποίηση ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν μιμητή του αναθεωρητισμού να δράσει στην περιοχή μας. Τελεία και παύλα»

 

Αλέξης Τσίπρας: Ορθώς συμμετέχουμε στις κυρώσεις αλλά όχι στο πογκρόμ των Ρώσων πολιτών

Αλέξης Τσίπρας

Το λόγο στη συνέχεια, πήρε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας. «Η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία βυθίζει μια ευρωπαϊκή χώρα στο ζόφο του πολέμου, στο αίμα και στην καταστροφή, και επαναφέρει την Ευρώπη -αλλά και ολόκληρη την ανθρωπότητα- σε σκοτεινές και επικίνδυνες εποχές», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις της για την Ελλάδα και σημείωσε ότι «απαιτείται εθνική σύνεση, ανθρωπιστική ευαισθησία, πολιτική ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι απαιτείται εθνική σύνεση, ανθρωπιστική ευαισθησία, πολιτική ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα, απαιτείται το εθνικό να ταυτίζεται με την αλήθεια, με την αυτοσυγκράτηση, με την αποφυγή της παγίδας να μετατρέψουμε μια διεθνή κρίση σε κομματική και μικροκομματική ακρισία. «Φοβάμαι ότι σε πολλά σημεία της τοποθέτησης του πρωθυπουργού το μυαλό του ήταν στους πολιτικούς αντιπάλους του και όχι στον Πούτιν και στον Ερντογάν», σχολίασε. Σημείωσε ότι ωστόσο παρά τις διαφορές πρέπει να υπάρξουν κοινοί στόχοι για όλους στην αίθουσα: Αποκατάσταση της ειρήνης, προστασία των εθνικών μας συμφερόντων σε μια τόσο ρευστή και επικίνδυνη κατάσταση και αλληλεγγύη σε όσους υποφέρουν από τη λαίλαπα του πολέμου σε κάθε πόλη και χωριό της Ουκρανίας.

Υπογράμμισε ότι όλοι οφείλουν να καταδικάσουν απερίφραστα την εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, την παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας της Ουκρανίας, την «απαράδεκτη αναθεωρητική λογική» στην οποία βασίζεται, να εκφραστεί η αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράσταση στον Ουκρανικό λαό και τα θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των ομογενών μας που σκοτώθηκαν κατά τη ρωσική εισβολή. «Οφείλουμε να είμαστε απόλυτα ξεκάθαροι ότι οι ενέργειες του Προέδρου Πούτιν αποβαίνουν και θα αποβούν εις βάρος όχι μόνο της ανθρωπότητας, αλλά και εις βάρος του Ρωσικού λαού και των συμφερόντων του», τόνισε.

Σημείωσε ότι «η διεθνής κοινότητα και ειδικά η ΕΕ οφείλουν να στηρίξουν τον λαό της Ουκρανίας και να αξιοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα διπλωματικά μέσα προκειμένου να τερματιστεί άμεσα η επίθεση, οι ρωσικές δυνάμεις να αποχωρήσουν και να ανοίξει ένας αξιόπιστος δρόμος διπλωματίας και ειρήνης». Τόνισε ότι «οι κυρώσεις πρέπει να είναι εργαλείο για την ειρήνη, και όχι εργαλείο για τη συνέχιση του πολέμου με άλλα μέσα».

Είναι λάθος να στρέφονται οι κυρώσεις εναντίον του ρωσικού λαού

Οι κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας είναι ένα ισχυρό εργαλείο σε αυτήν την κατεύθυνση και ορθώς συμμετέχουμε σε αυτές, σημείωσε ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει να είναι ένα εργαλείο για την ειρήνη. Δεν πρέπει να παρασυρθούμε από πράξεις που θα φέρουν απέναντί μας όχι τον Πούτιν αλλά τον ρωσικό λαό. Οι διώξεις σε Ρώσους φοιτητές, η απαγόρευση ρωσικών καλλιτεχνικών και αθλητικών εκδηλώσεων είναι λάθος.

Πρέπει να στηρίξουμε τον ουκρανικό λαό ενεργά με στοχευμένες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας, αλλά και να στείλουμε ανθρωπιστική βοήθεια στον ουκρανικό λαό και να βοηθήσουμε την Ουκρανία για την ένταξή της στην ΕΕ. Πρέπει να στηρίξουμε τους εταίρους μας στην ανατολική Ευρώπη που ανησυχούν για την ανάπτυξη της Ρωσίας αν και αυτοί δεν το έκαναν στη δική μας περίπτωση.

Να βοηθήσουμε ώστε να δημιουργηθούν οδοί ασφαλούς επαναγκατάστασης των προσφύγων στην Ευρώπη. Ο Αλέξης Τσίπρας καυτηρίασε τις δηλώσεις του υπουργού Μετανάστευσης ότι οι Ουκρανοί είναι πραγματικοί πρόσφυγες ενώ όσοι έρχονται από άλλες χώρες και δεν είναι λευκοί δεν είναι πραγματικοί πρόσφυγες, σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε πάντα τις προσφυγικές ροές.

Στο κατώφλι ενός ψυχρού πολέμου

Όπως είπε η κρίση στην Ουκρανία κινδυνεύει να μας επαναφέρει σε έναν ψυχρό πόλεμο, που θα οδηγήσει σε ένα σκληρό οικονομικό ανταγωνισμό και σε μια βαθιά ενεργειακή κρίση. Όπως είπε μπροστά μας ανοίγονται διλήμματα για τη θέση της Ελλάδας στη νέα συγκυρία.

Στη συνέχεια άσκησε κριτική σε κάποιες από τις πρωτοβουλίες που πήρε η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες που όπως υποστήριξε δεν λαμβάνει υπόψιν την ευαίσθητη χωροταξία της χώρας. Καυτηρίασε το γεγονός ότι η κυβέρνηση έστειλε όπλα στην Ουκρανία, χωρίς καν να συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ και χωρίς να συμπεριλαμβάνεται αυτή η πρωτοβουλία στις πρωτοβουλίες των οργανισμών που συμμετέχουμε.

Χρόνιες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου

Θα ήταν ιστορικό λάθος η χώρα μας να πρωτοστατήσει στο ιστορικό πισωγύρισμα που συντελείται στην Ευρώπη που εισέρχεται σε φάση ψυχρού πολέμου. Αυτές οι εξελίξεις, ο διπολισμός, δεν ωφελούν την ΕΕ ούτε γεωπολιτικά ούτε οικονομικά. Η βασική ευθύνη ανήκει στον Πούτιν αλλά θα ήταν λάθος εάν δεν βλέπαμε τα λάθη και τις ευθύνες της ΕΕ, όπως την παθητικότητά της στις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου διαχρονικά, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην Κύπρο.

Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες στη Δύση για την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου με επεμβάσεις στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και στη Γιουγκοσλαβία. Με αυτές τις εξελίξεις γεωπολιτικά ωφελούνται τρίτοι και οικονομικά ζημιώνεται η ΕΕ, υπογράμμισε. Η ΕΕ πρέπει να επιχειρήσει να παρέμβει στις συνομιλίες Ρωσίας και Ουκρανίας, και να έχει αρκετή απόσταση από το ΝΑΤΟ για να μπορεί να παίξει έναν αυτοτελή ρόλο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι εκμεταλλεύεται την ουκρανική κρίση για μικροπολιτικά οφέλη, θέλοντας να επιδοθεί σε μία νέα κούρσα εξοπλισμών ενώ δεν λαμβάνει πρωτοβουλία για να θέσει η ίδια ατζέντα στην Τουρκία.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι αυτοσκοπός του ΣΥΡΙΖΑ είναι η εδαφική ακεραιότητα της χώρας, η ειρήνη και η προκοπή του λαού.

Τέλος έκανε αναφορά στην ενεργειακή κρίση που αναμένεται να ενταθεί ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έλαβε κανένα μέτρο ενώ με συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές οδήγησαν σήμερα στην ενεργειακή φτώχια. Με τον πόλεμο στην Ουκρανία, χρειάζεται σχεδιασμός για την ενεργειακή επάρκεια και μείωση των τιμών για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Οι θέσεις της αντιπολίτευσης στη συζήτηση στη Βουλή για τον πόλεμο στην Ουκρανία

 

 

Δείτε επίσης:

Κλιμακώνονται οι επιθέσεις - Σε κλοιό το Κίεβο, δεκάδες νεκροί

Στη Βουλή ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις για την Ελλάδα

Υπ. Εξωτερικών: Τα τηλέφωνα επικοινωνίας του Γενικού Προξενείου Μαριούπολης

Ουκρανία: Περισσότερο από μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν φύγει για να γλιτώσουν από τον πόλεμο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση