ΕΛΛAΔΑ
"Κλείδωσε" το ραντεβού Μητσοτάκη - Μακρόν
Κυβέρνηση για εξοπλιστικά: Είμαστε σε προωθημένες συζητήσεις με τη Γαλλία
SHARE:
Διαβεβαιώσεις για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων παρείχε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος μεταξύ άλλων έκανε λόγο για προωθημένες συζητήσεις με τη Γαλλία.
"Μιλάμε με αρκετές χώρες, όχι μόνο με τη Γαλλία. Η αλήθεια είναι ότι με τη Γαλλία έχουμε πιο προωθημένη συζήτηση" τόνισε, χαρακτηριστικά, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open.
Επανέλαβε δε, ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει την απόφαση ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων, με την προμήθεια τόσο φρεγατών όσο και αεροσκαφών. Μάλιστα, οι σχετικές διαδικασίες έχουν επισπευστεί σημαντικά, λόγω και της συνεχιζόμενης έντασης με την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο.
Την ίδια ώρα, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε και την ανάγκη ενίσχυσης της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας, κάνοντας λόγο για επενδύσεις σε έρευνα, τεχνολογία και ανάπτυξη.
"Δυστυχώς, η αμυντική βιομηχανία τα πολλά τελευταία χρόνια δεν είχε τη σημασία που έπρεπε να της δίνουμε. Διαχρονικά είναι ένας πυλώνας πολύ σοβαρός και για την οικονομία και για την άμυνα και θα ενεργοποιηθεί".
Όσον αφορά το κόστος των παραπάνω πρωτοβουλιών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχθηκε ότι πρόκειται για ένα σεβαστό ποσό, "αλλά πάντα με σύνεση και σεβασμό στα χρήματα των φορολογούμενων".
"Θα ενισχυθεί σημαντικά το κονδύλι που έχει να κάνει με την άμυνά μας. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Θα έχει μία διάρκεια κάποια έτη και θα υπάρξει συνέπεια στην στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά με σύνεση" έσπευσε να προσθέσει, τέλος.
Το ραντεβού στην Κορσική
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το newsbeast, το ραντεβού Μητσοτάκη - Μακρόν κλείδωσε στις 10 Σεπτεμβρίου
Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Μακρόν θα συζητήσουν το ευρύτερο πλαίσιο της ελληνογαλλικής συνεργασίας. Δεν είναι όμως τυχαίο προφανώς το γεγονός ότι την Παρασκευή ο πρωθυπουργός είχε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Υπουργό Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο και τη στρατιωτική ηγεσία για τα εξοπλιστικά, και ακολούθησε και δεύτερη σύσκεψη το πρωί του Σαββάτου, χωρίς φυσικά να ανακοινωθεί καμία από τις δύο.
Η Αθήνα θέλει φυσικά να κρατά χαμηλούς τόνους μέχρι να πέσουν οι υπογραφές αλλά και για να μη δυσαρεστηθούν άλλοι σύμμαχοι όπως οι ΗΠΑ, από τις οποίες βεβαίως επίσης η Ελλάδα θα προμηθευτεί εξοπλισμό, τηρώντας τις αναγκαίες ισορροπίες και καλύπτοντας τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και τις διπλωματικές αναγκαιότητες.
Η στάση του ΝΑΤΟ όμως έχει ενοχλήσει την Αθήνα και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τηλεφώνησε χθες Σάββατο στο ΓΓ της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει αποκλιμάκωση από πλευράς της Τουρκίας.
Η ελληνική πλευρά είχε ήδη απευθύνει στο ΝΑΤΟ σαφές μήνυμα ότι διάλογος δεν μπορεί να γίνει όσο η Τουρκία κρατά το ερευνητικό πλοίο και τον στόλο της στην περιοχή, με αφορμή την πρόταση για τεχνικές συνομιλίες σε επίπεδο στρατιωτικών ακολούθων, την οποία ο Στόλτενμπεργκ παρουσίασε ως έναρξη διαλόγου (κάτι που αναγκάστηκε να «μαζέψει» στη συνέχεια). Αυτό το μήνυμα είχε μεταφέρει στον ΓΓ της Συμμαχίας και ο κ. Παναγιωτόπουλος στο πλαίσιο της πρόσφατης συνάντησης τους στο Βερολίνο, επομένως στην Αθήνα θεωρούν προφανώς αδικαιολόγητη τη στάση του.
Για την πρόταση Στόλτενμπεργκ αναμένονται παρατηρήσεις εντός μίας εβδομάδας. Οι συζητήσεις αυτές σε τεχνικό επίπεδο σε καμιά περίπτωση δεν συνιστούν συμφωνία για συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, ξεκαθαρίζουν όμως από την κυβέρνηση.
Ταυτόχρονα και ενώ ο Ερντογάν μετά τις προσχηματικές δηλώσεις για διάλογο ανεβάζει εκ νέου τους τόνους, η Αθήνα επιμένει στη στρατηγική των χαμηλών τόνων στο διπλωματικό επίπεδο χωρίς να πέφτει στην παγίδα των ρητορικών προκλήσεων. Συνειδητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση έχει επιλέξει να μην απαντά στις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις και την εμπρηστική ρητορική, που εκθέτουν την Τουρκία ενώπιον της διεθνούς κοινότητας, λένε κυβερνητικά στελέχη.
Με την επιστολή του πρωθυπουργού προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρεζ, την οποία εγχείρισε ο κ. Δένδιας στον κ. Γκουτέρεζ την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη, ο κ. Μητσοτάκης παρουσιάζει και τεκμηριώνει την έκνομη δραστηριότητα της Άγκυρας και τις απειλές που αυτή διαμορφώνει για τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Κεντρικό στοιχείο της διπλωματικής στρατηγικής της Αθήνας είναι να αναδείξει το διακύβευμα της τουρκικής συμπεριφοράς για ολόκληρη την περιοχή και τους κινδύνους για την σταθερότητα και την ασφάλεια. Αλλά και την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα τόσο σε επίπεδο ρητορείας, όσο και σε επίπεδο ενεργειών, με την έκδοση νέας παράνομης NAVTEX, η οποία λήγει στις 12 Σεπτεμβρίου, όταν ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, από όπου θα παρουσιάσει το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης και πιθανότατα και το πρόγραμμα ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων.
Και καθώς τίθεται το ερώτημα εάν η Τουρκία τις ημέρες εκείνες, και εφόσον στις 10 Σεπτεμβρίου Μητσοτάκης- Μακρόν υπογράψουν αμυντική συμμαχία, προβεί σε νέες προκλήσεις, από την κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν προς πάσα κατεύθυνση ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να μπει σε διάλογο υπό καθεστώς απειλών, ούτε με δημιουργία τετελεσμένων όπως επιχειρεί η Άγκυρα, καθώς και ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 24ης και 25ης Σεπτεμβρίου, η συζήτηση επί τομεακών κυρώσεων θα αποτελέσει μονόδρομο αν η Τουρκία δεν προχωρήσει σε αποκλιμάκωση.