ΕΛΛAΔΑ
Κικίλιας: «25 drone πετούν όλο το το 24ωρο στους 3 ορεινούς όγκους της Αττικής – Το μέτρο θα επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα»
Αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, προκειμένου η Πολιτεία να είναι έτοιμη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου, μίλησε σήμερα (18/06), ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος αναφέρθηκε στις φωτιές και στα μέτρα που έχουν παρθεί για την αντιμετώπισή τους.
«Είμαστε λίγο πριν τον κόκκινο συναγερμό. Εθελοντές πυροσβέστες, στρατός, αστυνομία έχουν διασπαρεί για να καταπολεμήσουν τις φωτιές» τόνισε αρχικά ο κ. Κικίλιας, με τον ίδιο να υπόσχεται «μάχη, μάχη, μάχη» ενάντια στις φλόγες. «Θα πρέπει όλοι να δείξουμε την δέουσα προσοχή. Να ανακοινώσω από το δελτίο σας, ότι χρησιμοποιούμε πλέον την τεχνολογία. Συνολικά 25 drone με κέντρα επιχειρήσεων, πετούν 24 ώρες το 24ωρο στους 3 ορεινούς όγκους της Αττικής και σε όλες τις ημιδασικές περιοχές. Αυτό το μέτρο, αφορά κυρίως την πρόληψη, και θα επεκταθεί σύντομα σε όλη την Ελλάδα».
Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ευχαρίστησε τους δωρητές-δημάρχους των drone και δήλωσε πως «δεν θα καταφέρει να λύσει όλα τα προβλήματα, αλλά θα εντοπίζει γρήγορα τις εστίες. Οι συνθήκες είναι ανυπέρβλητα δύσκολες».
Αναφορά με τον καθαρισμό των οικοπέδων, τόνισε πως περισσότερα από 140.000 οικόπεδα έχουν καθαριστεί. «Ο κόσμος έχει μεγάλη συνεισφορά σε σχέση με πέρσι. Υπάρχουν και κάποιοι που αδιαφορούν, αλλά για αυτό υπάρχει ο νόμος και τα πρόστιμα».
Ερωτηθείς από τον κ. Χατζηνικολάου εάν υπάρχουν αρκετά πυροσβεστικά αεροσκάφη, κι εάν είναι όλα ετοιμοπόλεμα, ή υπάρχουν ελλείψεις σε ανταλλακτικά όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, κι εάν χρειάζεται καλύτερος τεχνολογικός εξοπλισμός, ο κ. Κικίλιας απάντησε:
«Θα θέλαμε να έχουμε υπερπολλαπλάσιο πάντα. Χωρίζονται σε 2 κατηγορίες, στα εθνικά μέσα, τα Canadair 215 που είναι 50 ετών, και τα 415 που είναι μίας 30ετίας, και τα μισθωμένα που είναι 49. Ποτέ δεν είναι αρκετά. Με το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ φιλοδοξούμε από το 2025 να έχουμε τα δικά μας εναέρια μέσα».