ΕΛΛAΔΑ
ΚΕΠΑ: Έρχεται προκήρυξη τον Μάιο για περίπου 700 ιατρούς
Τις προσλήψεις προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων του υπουργείου Εργασίας, Νίκος Μηλαπίδης
Έρχεται προκήρυξη τον Μάιο για περίπου 700 ιατρούς στα ΚΕΠΑ. Όπως προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων του υπουργείου Εργασίας, Νίκος Μηλαπίδης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα θα προσληφθεί ιατρικό προσωπικό στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) που λειτουργούν στη χώρα από το 2011.
Πρόκειται για τα κέντρα στα οποία πιστοποιείται η αναπηρία, όπου προσέρχονται οι πολίτες ούτως ώστε να έχουν πρόσβαση σε συνταξιοδοτικές, επιδοματικές, οικονομικές παροχές και οικονομικές και κοινωνικές διευκολύνσεις, όπως για παράδειγμα, κάρτα αναπηρίας για πάρκινγκ κτλ, σύμφωνα με τον κ. Μηλαπίδη.
Για τα ΚΕΠΑ
«Τα ΚΕΠΑ πλέον έχουν αλλάξει τη λειτουργία τους. Η αίτηση γίνεται και εκεί ηλεκτρονικά. Αυτό οδηγεί σε μια ενιαία γνωμάτευση όπου τελικά μπορεί ο πολίτης να απολαύσει μια σειρά από παροχές ανάλογα με τα ποσοστά αναπηρίας. Επειδή οι αιτήσεις είναι πάρα πολλές και εκεί σημειώνονταν καθυστερήσεις, ένας από τους βασικούς λόγους ήταν ότι έχουμε λίγους γιατρούς που υπηρετούν στα ΚΕΠΑ. Σήμερα στη χώρα υπηρετούν περίπου 500 γιατροί. Όμως τα περιστατικά είναι πολλά. Είναι στα Κέντρα Πιστοποίησης, στα κατά τόπους και είναι και στα κατ’ οίκον ραντεβού, δηλαδή σε περιπτώσεις που είναι βαριά τα περιστατικά και δεν μπορεί ο ασθενής να μετακινηθεί, δεν επαρκεί ο αριθμός των γιατρών, συν το ανάγλυφο της χώρας, η νησιωτικότητα, η ορεινότητα, οι διαφορετικές περιοχές, είχαμε ζητήματα καθυστερήσεων», σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας.
Πολύ σύντομα, λοιπόν, μέσα στον Μάιο, βγαίνει η προκήρυξη, σύμφωνα με τον κ. Μηλαπίδη, Έχουν υπογραφεί και οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις, με την οποία υπερδιπλασιάζεται ο αριθμός των γιατρών.
«Θα φτάσουμε περίπου τους 1.200 γιατρούς με πολλές νέες ειδικότητες και αυξάνονται και 50% οι αμοιβές που αντιστοιχούν στους γιατρούς. Άρα θέλουμε να προσελκύσουμε περισσότερους γιατρούς κυρίως στον ιδιωτικό τομέα, να υπηρετήσουν στα ΚΕΠΑ, προκειμένου οι άνθρωποι που θέλουν να πιστοποιήσουν την αναπηρία τους και ενδεχομένως ζουν στο περιθώριο ή βιώνουν ένα αποκλεισμό πολύ γρήγορα να εξυπηρετηθούν και νομίζω ότι είναι σημαντικό να προχωρήσουν» σημείωσε ο κ. Μηλαπίδης.