Καθαρή εντολή στο εσωτερικό, ισχυρή φωνή στην Ευρώπη

Ο Υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης γράφει στο Cretalive για το διακύβευμα των ευρωεκλογών

Του Κυριάκου Πιερρακάκη*

Όταν το περασμένο καλοκαίρι είχα την τύχη να γυρίσω την Κρήτη ανάμεσα στις δύο εθνικές εκλογές, η κοινή συνισταμένη όσων μας έλεγαν οι πολίτες ήταν ότι η χώρα πρέπει να κινηθεί σταθερά και με ταχύτητα προς το μέλλον. Λίγες ημέρες μετά, το μήνυμα της κάλπης της 25ης Ιουνίου 2023 ήταν ακριβώς το ίδιο: μια ξεκάθαρη εντολή στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συνεχίσουν ακόμα πιο αποφασιστικά, ακόμα πιο γρήγορα όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις ώστε η Ελλάδα να κλείσει τις εκκρεμότητες με το χθες και να αλλάξει οριστικά σελίδα.

Δέκα μήνες μετά, στις φετινές μας επισκέψεις στην Κρήτη, μπορούμε να κοιτάζουμε τους πολίτες στα μάτια και να τους λέμε ότι αυτή η εντολή γίνεται κάθε ημέρα πράξη. Εμβληματικές μεταρρυθμίσεις νομοθετούνται και υλοποιούνται σε κάθε τομέα πολιτικής. Την ίδια στιγμή, το σύνολο των Υπουργείων βρίσκεται στο πεδίο, επιλύοντας μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα και βελτιώνοντας, έτσι, την καθημερινότητα όλων των πολιτών.

Εστιάζοντας στο χαρτοφυλάκιο της Παιδείας, έχουμε ήδη θεσπίσει δύο ιδιαίτερα σημαντικούς νόμους για την ενίσχυση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και για την αναβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης και, ιδίως, την ενδυνάμωση των δημοσίων Πανεπιστημίων μας.

Όσον αφορά στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, στόχος μας είναι να την καταστήσουμε πρώτη και αξιόπιστη επιλογή για όσο το δυνατόν περισσότερους νέους μας. Γι’ αυτό προχωρήσαμε σε μια συνολική αναδιάρθρωση των ΙΕΚ (που, πλέον, ονομάζονται ΣΑΕΚ), καθιερώνοντας περισσότερους από 130 νέους οδηγούς κατάρτισης – που ουσιαστικά σημαίνει 130 νέες, σύγχρονες ειδικότητες. Παράλληλα, μέσα από την ίδρυση των Κέντρων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στοχεύουμε στην ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ όλων των δομών της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και τη σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας και την τοπική οικονομία. Και, τέλος, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, εκσυγχρονίζουμε τις υποδομές των Εργαστηριακών Κέντρων με εξοπλισμό ύψους 114 εκατομμυρίων ευρώ.

Στο πεδίο της ανώτατης εκπαίδευσης, κάναμε νόμο του κράτους μια σειρά από προτάσεις της Συνόδου των Πρυτάνεων για την ενίσχυση του αυτοδιοίκητου και τη βελτίωση της λειτουργίας των δημόσιων Πανεπιστημίων. Με τις αλλαγές αυτές τα ΑΕΙ μας πλέον μπορούν να κινούνται με περισσότερη ελευθερία και μεγαλύτερη ταχύτητα. Επιπλέον, ενθαρρύνουμε την εξωστρέφεια των ιδρυμάτων μας ενισχύοντας τη δυνατότητα δημιουργίας κοινών προγραμμάτων σπουδών με μεγάλα ξένα πανεπιστήμια. Και, βέβαια, αυξάνοντας σταθερά εδώ και πέντε χρόνια την τακτική χρηματοδότηση των δημοσίων Πανεπιστημίων (αύξηση που συνολικά ανέρχεται στο 50% της τακτικής χρηματοδότησης του 2018), αλλά και με τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που εισάγουμε, δίνουμε στα ΑΕΙ τους πόρους για να αναβαθμίσουν τις υποδομές, τα προγράμματα σπουδών και το (ήδη πολύ υψηλού επιπέδου) ανθρώπινο δυναμικό τους.

Στον νόμο για την ανώτατη εκπαίδευση περιλαμβάνονταν, επίσης, οι διατάξεις για τη δυνατότητα εγκατάστασης στην Ελλάδα μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων. Πέρα από την αυτονόητη διεύρυνση των εκπαιδευτικών δυνατοτήτων για τους νέους μας, οι συγκεκριμένες διατάξεις έχουν και μια προστιθέμενη συμβολική αξία: αποτυπώνουν στο κείμενο του νόμου την εντολή των πολιτών ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει άλλο για να κλείσει εκκρεμότητες από το παρελθόν.

Υπάρχει, όμως, και η καθημερινότητα στον χώρο της εκπαίδευσης, στην οποία παρεμβαίνουμε διαρκώς, με στοχευμένες δράσεις. Η Εθνική Στρατηγική για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού φιλοδοξεί να περιορίσει το φαινόμενο του bullying, που τα τελευταία χρόνια έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. Μέσα από τα νέα παιδαγωγικά μέτρα επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές σχολικό περιβάλλον, ενώ με την πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr προτρέπουμε γονείς και μαθητές να σπάσουν τον κύκλο της σιωπής, αναφέροντας περιστατικά τα οποία στη συνέχεια ερευνώνται από τα αρμόδια όργανα.

Η πιο πρόσφατη παρέμβασή μας έχει να κάνει με το «Ψηφιακό Σχολείο». Θέλουμε να δώσουμε στους μαθητές όλων των τάξεων τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν την τεχνολογία για τη βελτίωση των επιδόσεών τους. Ένα από τα νέα ψηφιακά εργαλεία είναι και το «Ψηφιακό Φροντιστήριο», που δίνει ήδη στους μαθητές όλων των τάξεων του Γυμνασίου τη δυνατότητα να ανατρέξουν, μέσα από σύντομα βίντεο, στο σύνολο της διδακτέας ύλης στα μαθήματα της Γλώσσας και των Μαθηματικών, ενώ από τον Σεπτέμβριο θα προστίθεται όλα τα μαθήματα, σε όλες τις τάξεις από την Α΄ Δημοτικού μέχρι και τη Γ΄ Λυκείου.

Ειδικά, μάλιστα, για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, θα προσθέσουμε μια ακόμα δυνατότητα: του «Ψηφιακού Φροντιστηρίου» μέσω σύγχρονης τηλεκπαίδευσης κατά τις απογευματινές ώρες. Επιδιώκουμε, έτσι, να ελαφρύνουμε το οικονομικό βάρος των οικογενειών για την προετοιμασία των παιδιών. Και, τέλος, μιας και βρισκόμαστε στην Κρήτη, από τον Σεπτέμβριο στη Γαύδο και σε όλες τις ιδιαίτερα απομακρυσμένες περιοχές της χώρας – όπου, δηλαδή, δεν υφίστανται οι προδιαγραφές λειτουργίας σχολείου – θα βρίσκονται τρεις εκπαιδευτικοί (φιλόλογοι, μαθηματικοί, φυσικών επιστημών ή πληροφορικοί), για να διδάσκουν στα παιδιά τα μαθήματα του αντικειμένου τους. Για όλα τα υπόλοιπα μαθήματα, οι μαθητές θα συνδέονται ζωντανά με σχολείο της οικείας διεύθυνσης εκπαίδευσης και θα πραγματοποιούν το μάθημα μέσω τηλεκπαίδευσης, μαζί με τους συνομηλίκους τους.

Τα παραπάνω αποτελούν τις κυριότερες από τις παρεμβάσεις μας αυτούς τους δέκα μήνες της δεύτερης θητείας μας. Στην ερώτηση αν όλα αυτά αρκούν, πρώτοι εμείς απαντάμε πως όχι. Η Παιδεία αποτελεί τον βασικό ιμάντα κοινωνικής κινητικότητας και οφείλουμε να εργαζόμαστε διαρκώς για την αναβάθμισή της, που συνεπάγεται περισσότερες ευκαιρίες για όλους και, ιδίως, για τα παιδιά των πιο αδύναμων κοινωνικά στρωμάτων.

Για να έχουμε τη δυνατότητα να συνεχίσουμε στον ίδιο ρυθμό υπάρχει μια διπλή συνθήκη: στις 9 Ιουνίου οι πολίτες να επιβεβαιώσουν την εντολή που μας έδωσαν το περασμένο καλοκαίρι και να ενισχύσουν τη φωνή της Ελλάδας στην Ευρώπη. Και αυτό διότι η σταθερότητα στο εσωτερικό και η ισχυρή εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο αποτελούν αναγκαίες συνθήκες ώστε η Ελλάδα να παραμείνει σε μεταρρυθμιστική τροχιά και να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στη διαμόρφωση ενωσιακών πολιτικών.

Πέρυσι το καλοκαίρι η νίκη της Νέας Δημοκρατίας και στις τέσσερις εκλογικές περιφέρειες της Κρήτης (για πρώτη φορά από το 1974) αποτέλεσε εμβληματικό κομμάτι της εντολής που λάβαμε. Στις 9 Ιουνίου, στην κάλπη των ευρωεκλογών, ζητάμε από τους πολίτες να μας δώσουν την αναγκαία ώθηση να φέρουμε τη χώρα εκεί που αξίζει και εκεί που όλοι επιθυμούμε: σταθερά, πιο κοντά στην Ευρώπη.


*Ο Κυριάκος Πιερρακάκης είναι Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ