ΕΛΛAΔΑ

Καταπέλτης ο Κ. Λαγουβάρδος για την υπαγωγή του Αστεροσκοπείου στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας

«Εμείς πάντα μιλάμε με στοιχεία και αριθμούς, εάν σε κάποιους δεν αρέσουν δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι», αναφέρει στο Cretalive ο Κρητικής καταγωγής επιστήμονας

Καταπέλτης ο Κ. Λαγουβάρδος για την υπαγωγή του Αστεροσκοπείου στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας

Σοβαρές ενστάσεις κι επιφυλάξεις, αναφορικά με τη μετακίνηση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, στην οποία υπάγεται μέχρι σήμερα, στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, διατυπώνει ο Διευθυντής Ερευνών στο Ε.Α.Α. κ. Κώστας Λαγουβάρδος.

Ο ίδιος με απτό, διαυγή και κατηγορηματικό τρόπο ανέλυσε γιατί η επιλογή της κυβέρνησης κινείται αδιαμφισβήτητα προς τη λάθος κατεύθυνση.

«Το Ε.Α.Α. υπάγεται στην Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας πολλές δεκαετίες τώρα. Ξαφνικά, μόνο το Αστεροσκοπείο, αποκόπτεται από την Γραμματεία και πηγαίνει μόνο του. Αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα επαφών με τα υπόλοιπα ερευνητικά κέντρα. Υπάρχουν αβεβαιότητες εάν σε ένα μήνα θα μπορούμε να υποβάλλουμε προτάσεις σε εθνικό επίπεδο όπως π.χ. στο Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας το οποίο δίνει χρηματοδοτήσεις σε πανεπιστήμια και ερευνητικούς φορείς της Γενικής Γραμματείας Έρευνας», εξήγησε.

Ο διακεκριμένος συντοπίτης μας (με καταγωγή από το Αμάρι Ρεθύμνου) εκφράζει τις αμφιβολίες του για την αναστάτωση που προκαλεί η εν λόγω μετακίνηση ενώ ταυτόχρονα αποκαλύπτει ότι, ενώ οι ίδιοι οι ερευνητές έχουν θέσει εαυτόν και τα επιστημονικά δεδομένα στη διάθεση της κυβέρνησης για συνεργασία στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, μία τέτοια προσέγγιση δεν έχει καταστεί εφικτή μέχρι σήμερα.

«Πάμε σε αχαρτογράφητα νερά. Δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί όλη αυτή η μετακίνηση μας που περιγράφεται σε ένα άρθρο 15 γραμμών. Δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει με τόσο επιφανειακή προσέγγιση μια τέτοια αλλαγή» αναφέρει.

Ταυτόχρονα αποκαλύπτει ότι ούτε για την υπαγωγή στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει προηγηθεί οποιαδήποτε διαβούλευση μαζί τους.

«Εμείς ξαφνικά φεύγουμε από την Γραμματεία και βρισκόμαστε σε ένα Υπουργείο όπου -στο μεγαλύτερο τμήμα μας- δεν έχουμε καμία σχέση για να λύσουμε ένα πρόβλημα το οποίο θα μπορούσε να λυθεί με έναν πολύ πιο απλό τρόπο. Το Αστεροσκοπείο Αθηνών ασχολείται και με άλλους ερευνητικούς τομείς, όπως η Κοσμολογία, η Αστρονομία, η Αστροφυσική, οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση και δεν έχουν κάτι να προσφέρουν στην Πολιτική Προστασία», διευκρινίζει.

Ο κ. Λαγουβάρδος αναλύει ότι «αν το Υπουργείο θεωρεί -και ορθώς- ότι μπορούμε σε ένα μέρος των δραστηριοτήτων του Αστεροσκοπείου, που άπτονται της κλιματικής αλλαγής, των έντονων καιρικών φαινομένων και της καλύτερης παρατήρησης και πρόγνωσης των φαινομένων αυτών θα μπορούσε κάλλιστα να ξεκινήσει εδώ και καιρό -όπως το ζητάμε κι εμείς εδώ και καιρό- μία πολύ στενή συνεργασία πάνω σε αυτό το θέμα χωρίς να δημιουργούνται όμως αναστατώσεις και αλλαγές οι οποίες προβλήματα θα δημιουργήσουν και δε θα λύσουν το πρόβλημα που υποτίθεται ότι προσπαθούν να λύσουν».

Στην ερώτηση εάν η υπάρχει ενδεχόμενη συσχέτιση της μετακίνησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και της αποκοπής του από την Γενική Γραμματείας Έρευνας με την «κόντρα» που υπήρξε τέλη του καλοκαιριού ανάμεσα στους δύο φορείς αναφορικά με τα στοιχεία για τις καμένες εκτάσεις στην Ελλάδα ο Διευθυντής Ερευνών του Ε.Α.Α. είναι κάθετος «εμείς πάντα μιλάμε με στοιχεία και αριθμούς, όπως κάνουν οι ερευνητές σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα, αν σε κάποιους δεν αρέσουν οι αριθμοί εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Έχουμε χρέος -και υποχρέωση μας και από το Σύνταγμα- να λέμε την άποψη μας η οποία θα στηρίζεται σε επιστημονικά αποτελέσματα».

Σημειώνει ακόμα ότι ακόμα και το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας, ένα όργανο θεσμοθετημένο από το κράτος για την παρακολούθηση της έρευνας στη χώρα μας, το οποίο διορίζεται μάλιστα από την κυβέρνηση, είναι τελείως αντίθετο σε αυτή την μετακίνηση. «Όπως επίσης και χιλιάδες συνάδελφοι από το εξωτερικό, επιστήμονες από 65 χώρες, λένε ότι αυτό δεν έχει ξανασυμβεί πουθενά αλλού» επισημαίνει.

Ακούστε τον Διευθυντή Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών κ. Κώστα Λαγουβάρδο να εξηγεί στα Livetalks ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν για το παλαιότερο ερευνητικό ίδρυμα στη χώρα μας, το οποίο συμπληρώνει 181 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στην ερευνητική δράση και τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης:

 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση