ΕΛΛAΔΑ
Καλαμάτα: Αθώοι όλοι οι κατηγορούμενοι για τις φονικές πλημμύρες του 2016
Οι κατηγορούμενοι ήταν συνολικά 10
SHARE:
Αθώοι και από τις δύο κατηγορίες, της πλημμύρας από αμέλεια και της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, κρίθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο στην Καλαμάτα οι 10 κατηγορούμενοι για τις φονικές πλημμύρες του 2016, παρά την αντίθετη πρόταση του εισαγγελέως.
Η δίκη, που είχε αρχίσει τον Δεκέμβριο, συνεχίστηκε και το απόγευμα της Πέμπτης εκδόθηκε η απόφαση, με τους κατηγορουμένους να ξεφυσούν ανακουφισμένοι ακούγοντας την αθώωσή τους σύμφωνα με το tharrosnews.gr.
Κατηγορούμενοι ήταν ο τότε δήμαρχος Καλαμάτας και δύο αντιδήμαρχοι, ο τότε πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, ο τότε προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας, ο τότε προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΔΕΥΑΚ, ο γενικός διευθυντής του «Μορέα», ο τότε διευθυντής της Κοινοπραξίας Κατασκευής του αυτοκινητόδρομου «Μορέα», ο τότε αντιδήμαρχος Οιχαλίας και ο τότε πρόεδρος του ΓΟΕΒ Παμίσου.
Οι κατηγορίες που αντιμετώπιζαν ήταν για: πλημμύρα εξ αμελείας δια παραλείψεως από την οποία προκλήθηκε κίνδυνος για ξένα πράγματα και για άνθρωπο και ανθρωποκτονία εξ αμελείας δια παραλείψεως κατά συρροή, καθώς από τις πλημμύρες έχασαν τη ζωή τους δύο γυναίκες σε Καλαμάτα και Πήδημα.
Καταπέλτης ο εισαγγελέας
Στην αγόρευσή του, ο εισαγγελέας ανέφερε ότι η Πελοπόννησος είναι γεωμορφολογικά μια ιδιαίτερη περιοχή και το 2015, έπειτα από χρόνιες μελέτες, όλος ο Νομός Μεσσηνίας χαρακτηρίσθηκε ως περιοχή υψηλού πλημμυρικού κινδύνου.
Οι κατηγορούμενοι, όπως είπε, με τις ιδιότητες που είχαν όφειλαν να λάβουν υπόψη τους όλα αυτά και όταν ήρθε το φαινόμενο, δεν μπορούν να πουν ότι ήταν «κεραυνός εν αιθρία».
«Είχαν χρόνο να ενεργήσουν», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας και εξήγησε ότι δεν διώκονται για ένα εκ δόλου αδίκημα, αλλά για αμέλεια που υπέδειξαν, καθώς από τη στάση τους προέβλεψαν ως πολύ πιθανό να συμβεί ένα μείζον πλημμυρικό φαινόμενο, αλλά πίστεψαν ότι αυτό δε θα συνέβαινε και έμειναν στο γεγονός ότι ήταν πρωτοφανές. Συμπλήρωσε, βέβαια, ότι σε κάποιες περιπτώσεις ενήργησαν και έφτασαν στο έπακρο των δυνατοτήτων τους, όμως υπήρξαν παραλείψεις που δεν περιόρισαν την καταστροφή και προήλθε ο θάνατος δύο ανθρώπων.
Καταλήγοντας λοιπόν, ζήτησε την απαλλαγή από όλες τις κατηγορίες του τότε αντιδημάρχου Οιχαλίας, την απαλλαγή των δύο στελεχών του «Μορέα» από την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, αλλά την ενοχή τους για την κατηγορία της πλημμύρας εξ αμελείας δια παραλείψεως και την ενοχή όλων των υπολοίπων κατηγορουμένων όπως κατηγορούνται.
Απολογίες
Λίγο νωρίτερα όσοι κατηγορούμενοι παρέστησαν έδωσαν τις δικές τους εξηγήσεις στις απολογίες τους.
Πρώτος απολογήθηκε ο τότε δήμαρχος Καλαμάτας, ο οποίος δέχθηκε πάρα πολλές και κρίσιμες ερωτήσεις από την πρόεδρο του δικαστηρίου.
Εξαρχής ο κατηγορούμενος μίλησε για ένα πρωτοφανές γεγονός που δεν είχε συναντήσει ποτέ στη ζωή του και, όπως είπε, ούτε οι περισσότεροι δήμαρχοι έχουν αντιμετωπίσει. Χαρακτηριστικό, σχολίασε, του φαινομένου ήταν οι «πολλοί τόνοι νερού σε σύντομο χρονικό διάστημα, που βομβάρδισαν την περιοχή».
Η πρόεδρος επισήμανε ότι και την προηγούμενη χρονιά, το 2015, είχαν σημειωθεί πλημμύρες στην περιοχή μας, με τον κατηγορούμενο να ανταπαντά ότι ποτέ δε σημειώθηκαν τα ακραία φαινόμενα του 2016. Ωστόσο, η πρόεδρος επέμενε, ρωτώντας τι έργα και τι μέριμνα έλαβε ως δήμαρχος μετά την πλημμύρα του 2015, προκειμένου να μη γίνουν αυτά που έγιναν το 2016.
Ο τότε δήμαρχος απάντησε ότι κάθε χρόνο μέσω της ΔΕΥΑΚ και των Τεχνικών Υπηρεσιών γινόταν το καλύτερο δυνατό και βάσει των χρημάτων που υπήρχαν, όμως η πρόεδρος επανήλθε ζητώντας να ονομάσει συγκεκριμένα έργα και ενέργειες, κι αν είχαν γίνει κάποια πράγματα, όπως καθαρισμοί, και μπορούσε από το έντονο φαινόμενο να υπάρξουν μικρότερες συνέπειες.
Ο κατηγορούμενος απάντησε ότι κάθε χρόνο γίνονταν καθαρισμοί, ενώ αναλυτικά τα έργα μπορούν να τα αναφέρουν οι τότε υπεύθυνοι της ΔΕΥΑΚ και των Τεχνικών Υπηρεσιών. Επίσης, είπε ότι η πόλη της Καλαμάτας έχει αναπτυχθεί σημαντικά και από τα προηγούμενα χρόνια υπάρχουν καταπατήσεις ρεμάτων, αλλά και δρόμοι που έχουν γίνει πάνω σε ρέματα. Πρόσθεσε δε, ότι υπάρχει πλέον μελέτη που προβλέπει να γίνουν μεγάλοι υπόγειοι οχετοί, για να διοχετεύεται το νερό κάτω από την πόλη και να καταλήγει στη θάλασσα
Η δε πρόεδρος τον ρώτησε αν όταν ανέλαβε καθήκοντα γνώριζε αυτές τις παθογένειες, κι αν ναι, αν τις στηλίτευσε.
«Δεν είναι θέμα λόγου, είναι θέμα πράξεων», απάντησε ο κατηγορούμενος και συμπλήρωσε: «Είναι αδύνατον για ένα δήμαρχο, ίσως και για την Πολιτεία, να κάνει κάτι, όταν έχουν χτισθεί ολόκληρες πολυκατοικίες πάνω σε ρέματα». Και ανέφερε ως παράδειγμα πως όταν είχαν πάει να καθαρίσουν το ρέμα «Βέλιουρα», ξαφνικά έφτασαν μπροστά σε ένα τριώροφο που ήταν χτισμένο στην κοίτη από το 1970.
Κλείνοντας την απολογία του ανέφερε ότι ως δήμαρχος είχε συγκεκριμένες αρμοδιότητες που είναι άμεσα συνδεδεμένες με τα χρήματα που υπάρχουν διαθέσιμα, ενώ όλα αυτά τα προβλήματα είναι διαχρονικά και δε λύνονται. Τέλος, δήλωσε περήφανος για τους συνεργάτες του και για τα όσα έκαναν.
Αντιδήμαρχοι
Ο τότε αντιδήμαρχος Οιχαλίας, με αρμοδιότητα τα έργα, είπε στην απολογία του ότι είχε αναλάβει καθήκοντα μόλις 1,5 μήνα πριν από τη φονική πλημμύρα.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, σημείωσε ότι τον προηγούμενο χρόνο οι πλημμύρες δεν ήταν μεγάλες, ενώ κάθε χρόνο από το Δήμο προγραμματίζονται έργα για καθαρισμούς κ.λπ., ανάλογα με τα χρήματα που έχει, που είναι πάντοτε περιορισμένα. Είπε, δε, ότι μετά το 2016 υλοποιήθηκε μεγάλη εργολαβία με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια για καθαρισμούς και άλλα έργα.
Ο τότε αντιδήμαρχος Υποδομών του Δήμου Καλαμάτας ανέφερε στην απολογία του ότι κάθε χρόνο συνεδριάζει συντονιστικό όργανο για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ενώ ορίζεται και επιτροπή που επιβλέπει και αστυνομεύει πού υπάρχουν προβλήματα. Από το Δήμο, όπως είπε, γίνεται συνδυασμός ενεργειών και παρεμβάσεων.
Απαντώντας σε ερωτήσεις σημείωσε ότι τα έργα που δεν ανταποκρίθηκαν σε εκείνη την πλημμύρα είναι έργα που είχαν γίνει πριν από 50 χρόνια.
Μίλησε επίσης για ακραίο φαινόμενο, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι στην περιοχή του Πηδήματος υπάρχει ρέμα που αποκαλείται «του Μουγγού» γιατί ποτέ δεν έχει κατεβάσει νερό, αλλά το Σεπτέμβριο του 2016 κατακλύσθηκε από νερό και κατέβασε 1.300 τόνους αδρανών υλικών. Όπως, επίσης, ότι σε εκείνη την περιοχή είδαν από το βουνό να κατεβαίνει ένα ποτάμι από το πουθενά, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο έτερος τότε αντιδήμαρχος έργων του Δήμου Καλαμάτας υποστήριξε στην απολογία του ότι αρμοδιότητά του ήταν τα έργα, ενώ αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις που είχαν γίνει. Ανέφερε δε, ότι λόγω του πολύ πρασίνου της πόλης (κάνοντας αναφορά και στην πρόσφατη βράβευση της πόλης ως «πράσινης»), τα φρεάτια φράζουν συνέχεια, αν και καθαρίζονται συχνά, γι’ αυτό και ο ίδιος είχε προτείνει κάθε δημότης να «υιοθετήσει» το φρεάτιο που είναι μπροστά από το σπίτι του και να φροντίζει να είναι πάντα καθαρό.
Και ο συγκεκριμένος αναφέρθηκε στο μεγάλο έργο των 80 εκατ. ευρώ, λέγοντας ότι έχει ήδη συμβασιοποηθεί ως ΣΔΙΤ.
Υπηρεσίες
Ο τότε προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΔΕΥΑΚ παρουσίασε τις δυνατότητες και τις αρμοδιότητες της υπηρεσίας και υπογράμμισε ότι αυτό που συνέβη το Σεπτέμβριο του 2016 ήταν ένα ακραίο φαινόμενο, που κανείς τους δεν είχε ξαναζήσει.
Ο κατηγορούμενος ρωτήθηκε τι έκανε η υπηρεσία μετά για να αποτρέψει άλλο τέτοιο φαινόμενο και τι θα γίνει, αν επαναληφθεί.
Στην απάντησή του ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε στο έργο των 80 εκατ. ευρώ, όπως και οι προηγούμενοι, προκειμένου τα νερά να διοχετεύονται κάτω από την πόλη και να μη φτάνουν ποτέ στον οικιστικό ιστό. Εκτίμησε δε ότι αυτό το έργο θα ξεκινήσει σύντομα, καθώς απομένει μόνο η περιβαλλοντική αδειοδότηση, ενώ προβλέπεται και αύξηση της παροχετευτικότητας του ποταμού Νέδοντα με εκβάθυνση και διαπλατύνσεις.
Ο τότε προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας ρωτήθηκε από την πρόεδρο για το τι έργα έγιναν μετά το 2016, με τον κατηγορούμενο να αναφέρει έργα που αφορούσαν ενίσχυση γεφυρών, αποκατάσταση φραγμάτων κ.ά.
Καταθέτοντας την εμπειρία του, είπε ότι δεν έχει υπάρξει παρόμοιο φαινόμενο στην περιοχή, ενώ αυτό επιβεβαιώνεται και από τις δύο πραγματογνωμοσύνες.
Πρόσθεσε δε ότι η ραγδαιότητα του φαινομένου ήταν τόσο μεγάλη, με διάρκεια που επέφερε κορεσμό του εδάφους, με αποτέλεσμα η βροχόπτωση να μην μπορεί να απορροφηθεί από το έδαφος. Ακολούθως, υπήρξε μεγάλη ποσότητα νερού σε σύντομο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα κανένα έργο, όπως είπε, να μην μπορεί να ανταποκριθεί.
Κατέληξε δε λέγοντας πως δεν υπήρχε κάτι που προβλεπόταν από τις αρμοδιότητές του και δεν το έκανε.
«Μορέας»
Τελευταίος απολογήθηκε ο τότε διευθυντής της Κοινοπραξίας Κατασκευής του αυτοκινητόδρομου «Μορέα», ο οποίος ανέφερε ότι η Κοινοπραξία ήταν υπεύθυνη μόνο για την κατασκευή του δρόμου, την οποία εκτέλεσε επακριβώς όπως όριζαν οι μελέτες, ενώ δεν είχε καμία σχέση με τη συντήρηση του έργου. Μάλιστα, είπε ότι στον αυτοκινητόδρομο δεν προέκυψε κανένα πρόβλημα από την πλημμύρα.
Μάλιστα, σε ερώτηση της προέδρου, αν μετά το πλημμυρικό φαινόμενο πιστεύει ότι μέρος του δρόμου έπρεπε να κατασκευασθεί σε υψηλότερο σημείο, απάντησε κατηγορηματικά αρνητικά.
Για το τι πιστεύει ότι έφταιξε, απάντησε ότι συνετέλεσαν η σφοδρότητα του φαινομένου και η ανεπάρκεια της γέφυρας του ΟΣΕ και του φράγματος του Παμίσου. Πρόσθεσε, δε ότι αν αυτά τα δύο σημεία είχαν συντηρηθεί και καθαρισθεί επαρκώς, δε θα είχε δημιουργηθεί πρόβλημα.
Σε ό,τι αφορά τις δύο γυναίκες που έχασαν τη ζωή τους, είπε ότι στην μεν περίπτωση του Πηδήματος το σπίτι της άτυχης γυναίκας πλημμύρισε 750 μέτρα πριν το νερό φτάσει στον αυτοκινητόδρομο, ενώ στην περίπτωση της Καλαμάτας ο αυτοκινητόδρομος απείχε 1,5 χλμ. και, κατά συνέπεια, σε καμιά από τις δύο περιπτώσεις δε θα μπορούσε να επηρεάσει το έργο.