ΕΛΛAΔΑ
Κ. Τσιάρας: Η αθλητική βία δεν πρέπει να έχει κανένα χώρο εκδήλωσης πλέον
Ο πρωθυπουργός έχει ήδη δρομολογήσει την αλλαγή του νομικού πλαισίου για την οπαδική βία, είπε ο Υπουργός
SHARE:
Για τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα και τις ποινές για τα περιστατικά οπαδικής βίας μίλησε στην ΕΡΤ ο Κώστας Τσιάρας λέγοντας ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε φαινόμενα που δεν έχουν κανένα χώρο σε καμία σύγχρονη ευρωπαϊκή πολιτεία».
Μιλώντας στην εκπομπή “Από τις Έξι” ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι ο Πρωθυπουργός, με δική του πρωτοβουλία, και σε συνεργασία με τους συναρμόδιους υπουργούς έχει δρομολογήσει την αλλαγή συνολικά του θεσμικού πλαισίου για την οπαδική βία μετά τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού.
Nα υπενθυμίσουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προανήγγειλε ότι οι ποινές που θα επιβάλλονται θα είναι χωρίς αναστολή μιας και «είναι καλύτερα κάποιος να μπει μέσα για λίγο παρά να του έχει επιβληθεί ποινή και αυτός να κυκλοφορεί ελεύθερος».
Ο πρωθυπουργός έχει ήδη δρομολογήσει την αλλαγή του νομικού πλαισίου για την οπαδική βία
«Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε συγκεκριμένες αλλαγές που δεν περιορίζονται στο χώρο της αθλητικής Δικαιοσύνης αλλά επεκτείνονται σε πολλές, διαφορετικές κατευθύνσεις: με το νομικό πλαίσιο των Λεσχών, με το φιλτράρισμα του μητρώου των οπαδών που είναι εγγεγραμμένοι σε αυτές τις Λέσχες και με συνολικές δράσεις που πρέπει να αναληφθούν», δήλωσε ο κ. Τσιάρας.
Τόνισε επιπρόσθετα ότι «η αθλητική βία δεν πρέπει να έχει κανένα χώρο εκδήλωσης πλέον» και συμπλήρωσε: «Έχει προαναγγελθεί η αυστηροποίηση του ποινικού πλαισίου που αφορά στη μη δυνατότητα αναστολής όταν επιβάλλονται ποινές για τέτοια αδικήματα. Μία συνολική αυστηροποίηση σε θέματα που αφορούν την επιβολή ποινών για ζητήματα που εντοπίζονται στο χώρο του αθλητισμού».
Mεγιστοποιήσαμε την ποινή για τη ανθρωποκτονία
Αναφερόμενος στα ειδεχθή εγκλήματα που γίνονται, ολοένα και πιο τακτικά στη χώρα μας, είπε πως πρέπει να τιμωρούνται με τις πιο αυστηρές ποινές, γεγονός για το οποίο σχολίασε πως δέχθηκε πολύ αυστηρή κριτική.
«Στο θέμα της οπαδικής βίας γίνεται μια συνολική επεξεργασία εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Το νομοθετικό πλαίσιο ήταν έτοιμο γι’ αυτό και το παρουσιάσαμε από την πρώτη στιγμή», είπε και συμπλήρωσε. «Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς όλα αυτά δεν αντιμετωπίζονται απλά και μόνο με την αλλαγή του ποινικού κώδικα. Είναι ένα θέμα συνολικό, που πρέπει να τύχει μίας γενικότερης στρατηγικής και κοινωνικής διαπαιδαγώγησης, με τη συμβολή όλων των παραγόντων».
Οι ΠΑΕ έχουν κρίσιμο ρόλο όσον αφορά την αδειοδότηση των συνδέσμων
Αναφερόμενος στις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ και τις ποινές το αν έχουν κομμάτι ευθύνης για τα επεισόδια που γίνονται εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων ο υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε: «Και οι ΠΑΕ πλέον έχουν έναν κρίσιμο ρόλο σε σχέση με την αδειοδότηση και των έλεγχο των συνδέσμων». Και όπως τόνισε «προφανώς είναι κρίσιμος ο ρόλος των ΠΑΕ όταν ξέρουμε ότι είναι ελάχιστοι οι αδειοδοτημένοι σύνδεσμοι και εκατοντάδες παραρτήματα λειτουργούν χωρίς κανένα απολύτως έλεγχο».
Χαρακτήρισε το όλο θέμα πολυπαραγοντικό και όπως είπε «δεν αντιμετωπίζεται μόνο με την αυστηροποίηση του ποινικού πλαισίου. Χρειάζεται μια σοβαρή προσπάθεια που να ξεκινάει από χαμηλά». Υπενθύμισε ότι φαινόμενα αθλητικής βίας έχουμε και στον ερασιτεχνικό αθλητισμό. «Πρέπει να εκπνεύσουμε ότι τέτοια φαινόμενα δεν πρέπει να υπάρχουν. Οι ποινές είναι οι αυστηρότερες δυνατές. Όποιος προβεί σε τέτοιου είδους απαράδεκτη συμπεριφορά θα τύχει της μέγιστης δυνατής τιμωρίας».
Μιλώντας για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην απόδοση δικαιοσύνης ο κ. Τσιάρας επισήμανε ότι γίνονται τεράστιες προσπάθειες για να αλλάξει αυτό και να «θεραπεύσουν το μεγαλύτερο πρόβλημα που είναι ο χρόνος απονομής της».
Συμπλήρωσε, «ότι για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια δρομολογούμε την αγορά νέων δικαστικών μεγάρων που θα αναβαθμίσει την απονομή της Δικαιοσύνης».
Τι δήλωσε για την υπόθεση Τοπαλούδη και τα ισόβια
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις των γονιών της Ελένης Τοπαλούδη για τη δίκη στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών που ξεκίνησε σήμερα και τις εκκλήσεις που έκαναν τα ισόβια να είναι πραγματικά και όχι δεκαέξι χρόνια είπε: «Όταν αλλάξαμε τον Ποινικό Κώδικα τα ισόβια τα κάναμε από δεκαέξι χρόνια να είναι τουλάχιστον δεκαοκτώ χρόνια μέσα στη φυλακή. Από εκεί και πέρα θα αποφανθεί το δικαστικό συμβούλιο για το αν συντρέχουν λόγοι πρόωρης αποφυλάκισης».
Με τον όρο ισόβια, διευκρίνισε ο κ. Τσιάρας, ότι σε όλο τον κόσμο εννοούν στην πραγματικότητα την ποινή μεταξύ 20 – 22 χρόνων. «Στην Ελλάδα η ποινή αυτή είναι 25 χρόνια. Αυτό έχει κριθεί από την επιστημονική κοινότητα» είπε και πρόσθεσε ότι πλέον για την ανθρωποκτονία υπάρχει μία και μόνο ποινή, που είναι τα ισόβια. «Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο δίνουμε τη μεγαλύτερη αξία στην ανθρώπινη ζωή για την ανθρωποκτονία που είναι το πιο απεχθές έγκλημα αλλά στέλνουμε το μήνυμα ότι τέτοιες πράξεις δεν μπορούν να μένουν ατιμώρητες».