Ξεκινώντας τη συνέντευξη από τον μεγάλο βραχνά των Ελλήνων, την ακρίβεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «είναι το πρώτο πρόβλημα που απασχολεί το νοικοκυριό», συμπληρώνοντας ότι «η Ελλάδα έχει χαμηλότερο πληθωρισμό 5ετίας στην ΕΕ και το επίπεδο τιμών μετά τα χρόνια της κρίσης είναι υψηλό».
«Στον πληθωρισμό των τροφίμων έχει ρόλο μεγάλο και το ελαιόλαδο, τόνισε το οποίο είναι ένα χρηματιστηριακό αγαθό. Η κυβέρνηση έχει πάρει παρεμβατικά μέτρα στην αγορά, είπε ακόμα και έχουν φέρει κάποιο αποτέλεσμα αλλά όχι αυτό που περίμεναν οι πολίτες και εμείς», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο ζήτημα των πολυθενικών, υπογραμμίζοντας ότι ζητά ευρωπαϊκή παρέμβαση.
«Τα προϊόντα αυτά είναι πολυεθνικών και πρέπει να γίνει διάκριση με τα προϊόντα της λαϊκής. Και έχουμε να διαχειριστούμε και την κλιματική κρίση. Διαπιστώσαμε ότι οι πολυεθνικές έχουν χωρίσει την Ευρώπη σε ζώνες και ζήτησα από την Κομισιόν να έχουμε μια ευρωπαϊκή απάντηση για να λειτουργεί στην πράξη η ενιαία αγορά».
Πρόσθεσε ότι κανένα μέτρο δεν θα λύσει από μόνο του το πρόβλημα και σημείωσε ότι είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε κάτι από αυτή την παρέμβαση.
«Όχι στην μείωση του ΦΠΑ – Δεν αντέχουμε δημοσιονομικά»
Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε για τον ΦΠΑ και απάντησε: «Έχουμε βάσιμες υποψίες ότι η μείωση του δεν θα περάσει στον καταναλωτή αλλά δεν θα το αντέξουμε και δημοσιονομικά. Το κάνουμε και για τα έσοδα και όποιος εισηγείται μειώσεις να μας πει που θα βρει τα 2,5 δισ. Έχω ζητήσει κοστολόγηση από το ΓΛΚ για όσα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ».
Και πρόσθεσε: «Τα επιδόματα που δίνουμε είναι στοχευμένα και αν η αντιπολίτευση θέλει να έρθει να μας πει ποια θα κόψουμε. Έχουμε συζητήσει μειώσεις φορολογικών συντελεστών αλλά πρέπει να υλοποιήσουμε τον προϋπολογισμό σε ένα δύσκολο περιβάλλον. Η Ελλάδα δεν θα θέσει σε κίνδυνο την δημοσιονομική σταθερότητα».
«Δεν αντέχει σε κριτική αυτό που λέει ο κ. Κασσελάκης ότι δεν θέλουμε να μειώσουμε τις τιμές των προϊόντων; Πως είναι δυνατόν να είναι πολιτική επιλογή η ακρίβεια», είπε.
«Αν επιμείνουν στο “Μακεδονία”, θα μας βρουν απέναντι»
«Δεν αντέχουμε δημοσιονομικά να μειώσουμε τον ΦΠΑ», δήλωσε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι επιμένει στις αυξήσεις των μισθών. «Τα χειρότερα του πληθωρισμού τα έχουμε αφήσει πίσω μας», είπε και πρόσθεσε ότι «θα αγωνιστούμε για εντατικούς ελέγχους στην αγορά».
Την ίδια ώρα, αναφερόμενος στις απανωτές προκλήσεις της Βόρειας Μακεδονίας, επανέλαβε το ξεκάθαρο μήνυμα ότι «η συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να τηρηθεί». «Όσοι επιμένουν να χρησιμοποιούν την ονομασία “Μακεδονία”, θα μας βρουν απέναντί τους», τόνισε σε αυστηρό τόνο και συνέχισε: «Τα ζητήματα που αφορούν την ονομασία, δεν αλλάζουν».
«Αφελείς δεν είμαστε, ξέρουμε πως να διαχειριζόμαστε παιχνιδάκια μικροκομματικά», υπογράμμισε και επανέλαβε πως «δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια».
«Θα δώσουμε πάτημα στα Σκόπια, αν το κάνουμε… Πρέπει να σκληρύνουμε τη στάση μας και όχι να κυρώσουμε τα μνημόνια», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
«Η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη, τα Σκόπια είναι»
«Η προεκλογική περίοδος τελείωσε και ήρθε η ώρα να σοβαρευτούν και να σεβαστούν την συνθήκη, εφόσον θέλουν να μείνουν στον ευρωπαϊκό δρόμο. Η Ελλάδα δεν είναι μόνη. Βεβαίως και ζήτησα παρέμβαση από την Ευρώπη και η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη. Τα Σκόπια είναι. Και πιστεύω ότι θα προσαρμοστούν», υπογράμμισε.
Και συμπλήρωσε: «Υπάρχει δυνατότητα να συζητήσουμε το μέλλον της συμφωνίας και αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ασκήσουμε πίεση για να αντιληφθούν ότι οδηγούνται σε διεθνή απομόνωση.
Είναι και ανιστόρητοι. Βλέπαμε ότι το VMRO έρχεται στην εξουσία και είπαμε ότι σε αυτή την συγκυρία δεν πρόκειται να προχωρήσουμε στην κύρωση των μνημονίων. Αν κυρώσουμε τα μνημόνια θα τους δώσουμε πάτημα να συνεχίσουν να συμπεριφέρονται όπως θέλουν. Σε αυτή την συγκυρία δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια», επανέλαβε.
«Ασυνάρτητος ο λόγος Κασσελάκη»
Ερωτηθείς αν θα ενισχυθούν Ελληνική Λύση και Νίκη, ο πρωθυπουργός είπε ότι «θα μπορούσα να πω ότι θα σκίσω την Συμφωνία και προειδοποίησα τον λαό ότι αν κυρωθεί δεν θα αλλάξει. Εφάρμοσα την συμφωνία αλλά σήμερα οι εθνικισμοί ξυπνούν στα Βαλκάνια».
Για τη συγγνώμη που τον καλεί να ζητήσει ο κ. Κασσελάκης τόνισε: «από ποιους και για ποιο λόγο; Εκφράζεται με λόγο ασυνάρτητο και ίσως επειδή έλειπε να ενημερωθεί και να μην είναι απλοϊκός για να κρατήσει εσωκομματικές ισορροπίες. Εγώ θα κρίνω τις πολιτικές του θέσεις και θα κριθεί από τον ελληνικό λαό. Επανέλαβε τα περί απολιτικ lifestyle λαϊκισμού και επειδή γενικά αποφεύγω τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς γι’ αυτό επιμένω στην πολιτική κριτική».
«Λίγη σεμνότητα και λιγότερη αυταρέσκεια δεν βλάπτει»
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης και το αποτύπωμά του στην καθημερινότητα τόσο στην παιδεία όσο και στις υποδομές και την υγεία.
Ερωτηθείς αν θέτει το Μητσοτάκης ή χάος είπε: «η αντιπολίτευση θέλει την επομένη να μην έχουμε νομιμοποίηση, εσείς τι λέτε δεν θα σηκώσουμε το γάντι; Προφανώς συγκρίνουμε ευρωεκλογές με ευρωεκλογές. Θύμισε ότι το 1981 σε μια ημέρα το ΠΑΣΟΚ πήρε 48% στις εθνικές και 40% στις ευρωεκλογές.
Εμείς βάλαμε έναν πήχη. Τώρα ποιο ποσοστό θα μας αφήσει έκθαμβους είπε αφήνοντας αιχμή για τον κ. Κασσελάκη, δεν ξέρω.
Αυτοί που αμφισβητούν το 41% μας το έδωσαν οι πολίτες δεν το κλέψαμε από κάπου αλλά είπα το ίδιο βράδυ ότι είναι μια επιταγή εμπιστοσύνης και όχι αλαζονείας. Προσβάλλουν τον ελληνικό λαό και όσους μας ψήφισαν. Δεν το υφαρπάξαμε. Δεν έχω δείξει ότι είμαι αλαζόνας και δεν τιμώ τον ελληνικό λαό. Ας είναι λίγο προσεκτικοί όσοι μπήκαν τώρα στην πολιτική Δεν είναι καν βουλευτής. Δεν θα βγει καν με σταυρό. Λίγη σεμνότητα και λιγότερη αυταρέσκεια δεν βλάπτει στην πολιτική. Αλλά όταν μετατρέπουμε τα τρολ σε επίσημη θέση είναι επικίνδυνο. Και έφερε ως παράδειγμα την κριτική για το νοσοκομείο αναφοράς ενόψει του τελικού του Conference League. «Είναι στις συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας», είπε χαρακτηριστικά.
Η χώρα έχει αξιωματική αντιπολίτευση και θα την έχει έως τις επόμενες εκλογές, είπε ερωτηθείς για το ποιος θα είναι δεύτερος. Θα ασκώ λελογισμένη κριτική στην αντιπολίτευση και θα εφαρμόζω το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης».
«Το τι κάνει η Ελλάδα στην ζώνη κυριαρχίας της δεν αφορά την Τουρκία»
Παράλληλα, ξεκάθαρο ήταν το μήνυμά του και προς την Άγκυρα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το τι κάνει η Ελλάδα εντός της ζώνης κυριαρχίας της, δεν αφορά την Τουρκία».
Για τον συμβιβασμό στον οποίο αναφέρθηκε ο Ερντογάν ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα δεν άλλαξε πολιτική και από το «Μητσοτάκης γιοκ» πήγαμε σε μια κανονικότητα. Πλέον διαφωνούμε πολιτισμένα και χωρίς ακρότητες. Δεν έχουμε παραβιάσεις, καλύτερη συμφωνία στο μεταναστευτικό, για την γρήγορη βίζα στα νησιά και ένα πλαίσιο πολιτικού διαλόγου για να συζητήσουμε τη μεγάλη μας διαφορά στο Αιγαίο και την Μεσόγειο για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Αυτό δεν λύνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Τα νησιά μας έχουν ΑΟΖ και υφαληκρηπίδα.
Η Τουρκία δεν έχει κυρώσει την σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας άρα το πρώτο είναι να συμφωνήσουμε τους κανόνες. Συγκρατώ ως θετικό ότι το τελευταίο διάστημα δεν έχουν κλιμακώσει. Είπε ακόμα ότι η λύση πακέτο δεν συζητείται από την Ελλάδα.
Διαφωνούμε και για το πως βλέπουμε την ευρύτερη γειτονιά μας αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν συνομιλούμε με τον Τούρκο πρόεδρο.
Μερικές φορές αισθάνομαι ότι και στην Ελλάδα και στην Τουρκία υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι θρέφονται πολιτικά από την ελληνοτουρκική ένταση και κάνουν την τρίχα τριχιά.
Για τα θαλάσσια πάρκα είπε: Δεν αφορά την Τουρκία τι κάνει η Ελλάδα για το περιβάλλον της όπου ασκεί κυριαρχία. Η άσκηση κυριαρχίας και προστασίας των ζωνών μας και του φυσικού περιβάλλοντος δεν μπαίνει σε διαπραγμάτευση.
Από που προκύπτει ότι εμείς διαρκώς υποχωρούμε, διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη είναι παρούσα στα σύνορά μας και η Ελλάδα έχει εντάξει τα ελληνοτουρκικά στα συμπεράσματα του ευρωπαϊκού συμβουλίου. Αν πάμε στην σκληρή αποτροπή θα βρεθώ στο Λοριάν στα ναυπηγεία όταν θα μεταβώ στη Νορμανδία για τις 3 υπερσύγχρονες φρεγάτες μας που ναυπηγούνται εκεί. Η ισχυρή αποτροπή είναι απαραίτητη για μια εξωτερική πολιτική αυτοπεποίθησης.
Για το αν έχει αλλάξει ο Ερντογάν είπε είναι άκομψο να μιλώ για συζητήσεις που διακατέχοντα από διπλωματικούς κανόνες. Η Τουρκία έχει αντιληφθεί ότι η προηγούμενη πολιτική της την οδηγούσε σε αδιέξοδο και δεν της βγήκε και κάνει προσαρμογή στον ρεαλισμό που είναι καλοδεχούμενη.
«Δεν δέχομαι τη θεωρία περί συγκάλυψης – Κι εγώ συναντώ συγγενείς θυμάτων των Τεμπών αλλά δεν το διαφημίζω»
«Είναι στενάχωρο να αμφισβητείται η θεσμική επάρκεια του κράτους να αντιμετωπίσει ένα τόσο σοβαρό θέμα είπε ερωτηθείς για τα Τέμπη. Η υπόθεση είναι στη δικαιοσύνη και υπάρχουν πολλοί κατηγορούμενοι αλλά υπάρχει και μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στην αλήθεια και τα fake news τα οποία ρίζωσαν σε ένα κομμάτι της κοινωνίας. Δεόχομαι τις ευθύνες μας αλλά δεν δέχομαι την άθλια θεωρία περί συγκάλυψης. Είναι ντροπή και βαθιά προσβλητικά και για εμένα προσωπικά. Εργαλειοποιούν τον πόνο των συγγενών. Κι εγώ τους συναντώ συχνά αλλά δεν το λέω. Θα συναντηθώ ιδιωτικά με όποιον θέλει να με δει αλλά δεν θα κρυφτώ από το πρόβλημα.
Ποτέ δεν κρυφτήκαμε από την ευθύνη είπε και πρόσθεσε ότι είμαστε εδώ για να τα συζητήσουμε όλα στη Βουλή».
Για ανασχηματισμό
«Έχουμε ακόμα 17 ημέρες έως τις εκλογές», είπε ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού. «Κάποια στιγμή θα πέσετε μέσα. Κάθε κυβέρνηση μπορεί να γίνει καλύτερη. Όταν υπάρχουν τομείς όπου δεν υπάρχει πρόοδος μπορώ να κάνω παρεμβάσεις.
Οι κυβερνητικές αλλαγές δεν προαναγγέλλονται αλλά σας έχω δώσει δείγματα γραφής».
«Ο τελικός πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο στο ΟΑΚΑ με φιλάθλους»
«Έχω πει ότι μακάρι προφανώς να έχουμε για πρώτη φορά νικητή ελληνική ομάδα στο Conference League και στον τελικό δυο ελληνικές ομάδες όσον αφορά στην ευρωλίγκα.
Ερωτηθείς αν θα πάει είπε θα ξεκλέψω λίγο χρόνο και θα πάω ως Έλληνας πρωθυπουργός να γιορτάσω μια μεγάλη επιτυχία του ελληνικού μπάσκετ.
Το ζήτημα του τελικού Κυπέλλου αφορά την ΕΠΟ. Ο τελικός πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο στο ΟΑΚΑ με φιλάθλους. Αυτή είναι η πρότασή μου για τον επόμενο τελικό και να είναι πάγιο. Στο ΟΑΚΑ κάνουμε μεγάλες παρεμβάσεις και στο προπονητήριο και στο κυρίως στάδιο.
Φωτογραφίες via EUROKINISSI