ΕΛΛAΔΑ

Ιώσεις: Γιορτές στο «κόκκινο» θα περάσουν οι Έλληνες -Έξαρση τον Ιανουάριο "βλέπει" ο Ν. Τζανάκης

«Με βαριές μικροβιακές λοιμώξεις στο ΠΑΓΝΗ δύο κοπέλες κάτω των 20 ετών», λέει ο πνευμονολόγος

Ιώσεις: Γιορτές στο «κόκκινο» θα περάσουν οι Έλληνες -Έξαρση τον Ιανουάριο "βλέπει" ο Ν. Τζανάκης

Γιορτές στο «κόκκινο» θα περάσουν οι Έλληνες, με τις ιώσεις να «θερίζουν» μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Τα κρούσματα αυξάνονται μέρα με τη μέρα και, όπως αποκαλύπτει στο iefimerida.gr ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, πιθανότατα μέσα στον Ιανουάριο να φτάσουμε τις 100.000 με 120.000 γριπώδεις συνδρομές ημερησίως.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχει με επιτυχία το προγνωστικό μοντέλο του κ. Τζανάκη, η κορύφωση του φετινού κύματος των ιώσεων αναμένεται πολύ συντομότερα από άλλες χρονιές.

«Προβλέπουμε ότι θα φτάσουμε στο πικ των κρουσμάτων μέσα στον Ιανουάριο, λίγο μετά τις γιορτές και όχι στα τέλη Ιανουαρίου με μέσα Φεβρουαρίου, όπως συνέβαινε άλλες χρονιές. Η κορύφωση αυτή πιθανότατα θα συνοδευτεί με 100.000 έως 120.000 κρούσματα σε ημερήσια βάση», αναφέρει ο διευθυντής της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΠΑΓΝΗ και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.


Θερίζει η γρίπη -Υπερδιπλάσια τα πραγματικά κρούσματα, καθώς δεν δηλώνονται

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το κύμα των ιώσεων ξεκίνησε φέτος πολύ νωρίτερα στη χώρα μας. Με τα σημερινά δεδομένα, και σύμφωνα πάντα με τον καθηγητή, καθημερινά εκδηλώνονται 50.000 γριπώδεις συνδρομές, γεγονός που σημαίνει ότι σε ένα μήνα θα έχουμε 1,5 εκατ. Έλληνες που θα έχουν περάσει μία από τις τρεις ιώσεις (Covid-19, γρίπη και αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV).

«Καταγράφουμε περίπου 50.000 κρούσματα την εβδομάδα, αλλά επί της ουσίας είναι 150.000 γιατί δεν δηλώνονται. Από τα 100 περιστατικά, τα 30 είναι κορωνοϊός, τα 40 γρίπη, περίπου 10 με 20 RSV και τα υπόλοιπα αφορούν σε άλλες ιώσεις, αδενοοϊούς, ρινοϊούς κ.λπ.».


Τις 800 με 900 φτάνουν οι εισαγωγές ημερησίως στα νοσοκομεία -Ανησυχούν οι επιλοιμώξεις με άλλα μικρόβια

Αποτέλεσμα είναι τα νοσοκομεία και ειδικά τα τμήματα επειγόντων περιστατικών να δέχονται μεγάλη πίεση, που αναμένεται να γίνει ακόμα μεγαλύτερη τις επόμενες μέρες.

«Τα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων βρίσκονται στο ''κόκκινο'' και πλέον αρχίζουν να γεμίζουν και οι πνευμονολογικές και παθολογικές κλινικές. Καθημερινά έχουμε περίπου 200 εισαγωγές από Covid-19 και 600-700 εισαγωγές από άλλες ιώσεις, συμπεριλαμβανομένων των παιδιατρικών εισαγωγών», τονίζει ο Νίκος Τζανάκης.

Από τους ασθενείς που προσέρχονται στα νοσοκομεία, την πιο άσχημη συμπτωματολογία και βεβαρημένη εικόνα, όπως λέει, εμφανίζουν οι ανεμβολίαστοι με γρίπη. Επίσης, αυξάνονται και τα περιστατικά των δευτεροπαθών επιλοιμώξεων με άλλα μικρόβια. «Στρώνει» ο ιός τον δρόμο, καταστέλλει το ανοσοποιητικό, με αποτέλεσμα να έχουμε επιδρομή άλλων βαρύτερων λοιμώξεων, μικροβιακών πνευμονιών εν συνεχεία.

«Αυτή τη στιγμή νοσηλεύω στην κλινική στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) δύο κοπέλες κάτω των 20 ετών με βαριές μικροβιακές λοιμώξεις», λέει ο Νίκος Τζανάκης.

Σημειώνεται ότι πάνω από 300 παιδιά προσήλθαν για εξέταση στα επείγοντα του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» κατά την τελευταία εφημερία και περίμεναν έως και 6 ώρες προκειμένου να εξεταστούν από γιατρό.

Τα κρούσματα κορωνοϊού ήταν ελάχιστα, ενώ, αντιθέτως, η συντριπτική πλειονότητα των παιδιών εμφάνιζε συμπτώματα γρίπης, πνευμονίας και βρογχολίτιδας.

Οι γιατροί κάνουν λόγο για μια πολύ δύσκολη κατάσταση, που ξεπερνά την εικόνα των ιώσεων με την οποία έρχονταν αντιμέτωποι πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού.
 

Άλλαξε η ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ

Ενδεικτικό της πίεσης που δέχεται το ΕΣΥ είναι το γεγονός ότι ήδη από χθες άλλαξε η έκθεση του ΕΟΔΥ, η οποία πλέον δεν περιλαμβάνει στοιχεία μόνο για την πορεία του κορωνοϊού αλλά και για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ, καταγράφηκε περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στην κοινότητα. Η αύξηση αφορούσε στις ηλικιακές ομάδες 5-14 και 15-64 ετών, ενώ στις ηλικίες κάτω των 5 ετών και τις ηλικίες 65 ετών και άνω η αναλογία των ατόμων με γριπώδη συνδρομή στο σύνολο των επισκέψεων ήταν σχετικά σταθερή.

Πηγή:iefimerida.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση