ΕΛΛAΔΑ
Ιός Δυτικού Νείλου: Εντοπίστηκαν δύο κρούσματα στην Ηλεία - Σε επαγρύπνηση οι υγειονομικές αρχές
Μέσα σε δύο μήνες έχουν καταγραφεί συνολικά 12 θάνατοι
Στις υγειονομικές μονάδες του νομού Ηλείας έχει δοθεί εντολή και υπάρχει αυξημένη επαγρύπνηση από το ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες του iliaenimerosi δυο (2) κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου εντοπίστηκαν τις τελευταίες ώρες στο νομό Ηλείας. Τα κρούσματα -που είναι και τα πρώτα για το νομό Ηλείας- εντοπίστηκαν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε περιοχές των δήμων Ήλιδας και Ανδραβίδας Κυλλήνης…
Μάλιστα στις υγειονομικές μονάδες του νομού Ηλείας έχει δοθεί εντολή και υπάρχει αυξημένη επαγρύπνηση από το ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό.
Τα παραπάνω αναμένεται να επιβεβαιωθούν -ακόμα και σήμερα (28/8)- μέσω της καθιερωμένης έκθεσης του ΕΟΔΥ…
Σημειώνεται πως από την 21η Ιουνίου, όπου καταγράφηκε το πρώτο περιστατικό της περιόδου 2024 και μέχρι τις 22 Αυγούστου, έχουν διαγνωστεί στην Ελλάδα συνολικά 100 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα 76 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 24 είχαν ήπιες εκδηλώσεις ή δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.
Το ίδιο διάστημα, δηλαδή μέσα σε μόλις 2 μήνες έχουν καταγραφεί συνολικά 12 θάνατοι, ενώ σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ την Πέμπτη (22/8), μόνο μέσα σε μία εβδομάδα δηλώθηκαν 24 νέα κρούσματα.
Πού και πόσα κρούσματα έχουν καταγραφεί έως και τις 21 Αυγούστου 2024
Σύμφωνα με την πρόσφατη καταγραφή του ΕΟΔΥ, από τον ιό του Δυτικού Νείλου έχουν επηρεαστεί φέτος 20 Περιφερειακές Ενότητες, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, μέχρι τις 21 Αυγούστου, έχουν καταγραφεί και διερευνηθεί κρούσματα σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Καρδίτσας, Λευκάδας, Χαλκιδικής, Πέλλας, Σερρών, Κιλκίς, Ημαθίας, Αχαΐας, Θεσπρωτίας, Νοτίου Τομέα Αθηνών, Αργολίδας, Ροδόπης, Δράμας, Έβρου, Ξάνθης, Φθιώτιδας και στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης.
Συστάσεις
Ο ΕΟΔΥ σε ανακοίνωσή του στις 5/8, τόνιζε πως η κυκλοφορία του ιού είναι ιδιαίτερα έντονη κατά την τρέχουσα περίοδο μετάδοσης 2024, με τον αριθμό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων να είναι υψηλότερος σε σύγκριση με τα πέντε προηγούμενα έτη για την ίδια χρονική περίοδο.
Καθώς οι περιοχές εμφάνισης των κρουσμάτων δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια, ο ΕΟΔΥ συστήνει να τηρούνται τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, με συνέπεια, οπωσδήποτε σε περιοχές όπου έχουν ήδη εμφανισθεί περιστατικά της νόσου αλλά και γενικότερα σε όλη την επικράτεια:
Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και χώρου (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες, κατάλληλα (μακριά) ρούχα.
Μην αφήνετε στάσιμα νερά πουθενά.
Σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα συστήνεται ιδιαίτερη προσοχή και συνέπεια στη λήψη των ατομικών μέτρων προφύλαξης από τα τσιμπήματα κουνουπιών, καθώς τα άτομα αυτά κινδυνεύουν περισσότερο να παρουσιάσουν πιο σοβαρή μορφή της νόσου.