ΕΛΛAΔΑ
Ηφαίστειο Σαντορίνης: Βίντεο αναπαράστασης της έκρηξης που συγκλόνισε την ανθρωπότητα

Ενδεικτικά, ο καθηγητής φυσικών καταστροφών Κωνσταντίνος Συνολάκης ανέφερε τη Δευτέρα πως «κατά πάσα πιθανότητα, αν το μάγμα φτάσει ως την επιφάνεια, δεν πρόκειται να έχουμε μία μεγάλη έκρηξη όπως ήταν η μινωική. »Θα έχουμε μια έκρηξη σαν και αυτήν, αυτό είναι εικασία, σαν τις εκρήξεις του ’50 ή του 1922. Η Σαντορίνη κάνει μικρές εκρήξεις, ιστορικά, κάθε περίπου 50 χρόνια κατά μέσο και κάνει μεγάλες εκρήξεις κάθε 10.000 – 15.000».
Τι είχε συμβεί όμως πίσω το 1613;
Το κρίσιμο ορόσημο για το ηφαίστειο της Σαντορίνης είναι το έτος 1613 π.Χ. όταν συνέβη η πιο ισχυρή έκρηξη ηφαιστείου που γνωρίσει ποτέ ο κόσμος.
Ειδικά για το συγκεκριμένο νησί, από την έκρηξη κατακρημνίστηκε σύσσωμος ο μαγματικός θάλαμος, δηλαδή το σώμα του ηφαιστείου. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργήθηκαν τα τρία βασικά νησιά του συμπλέγματος, η Θήρα, η Θηρασιά και το Ασπρονήσι, ενώ ανάμεσά τους «έχασκε» πλέον η καλντέρα.
«Η ισχύς της έκρηξης του 1613 π.Χ. ήταν τεράστια. Ήταν η μεγαλύτερη ηφαιστειακή έκρηξη, που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα, σαν πολλές ατομικές βόμβες Χιροσίμα μαζί. Τα πρώτα 24ωρα της έκρηξης σταμάτησε κάθε είδος ζωής σε ακτίνα 100 χλμ! Και κατόπιν ξεκίνησαν τα τσουνάμι», έχει υποστηρίξει ο έγκριτος ηφαιστειολόγος δρ. Γιώργος Βουγιουκαλάκης.
Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε μια αναπαράσταση της έκρηξης.