ΕΛΛAΔΑ
Η ρευματοκλοπή ήταν… σπρέι για σφήκες! – Η υπόθεση έφτασε στα Δικαστήρια
Οι παραβιασμένοι μετρητές εξετάζονται σε εργαστήριο του ΔΕΔΔΗΕ , παρουσία τεχνικού εκπροσώπου του εναγόμενου
Ψέκασε τον μετρητή του ηλεκτρικού ρεύματος με εντομοκτόνο για να εξολοθρεύσει μια σφηκοφωλιά και βρέθηκε κατηγορούμενη για ρευματοκλοπή κατ’ εξακολούθηση, που της ζητούσε αποζημίωση χιλιάδων ευρώ.
Η πρωτοφανής υπόθεση, όπως αναφέρει το pelop.gr, δικάστηκε πρόσφατα στο Ειρηνοδικείο Πατρών, με την επιχείρηση που διαχειρίζεται το δίκτυο ηλεκτροδότησης σε θέση ενάγουσας, να ζητά από την ατυχή γυναίκα το χρηματικό ποσό των 10.000 ευρώ ως αποζημίωση.
Το συμβάν έλαβε χώρα στην Καλλιθέα Μεσσάτιδας (έξω από την Πάτρα), τον Ιούλιο του 2018, όπου η γυναίκα διατηρούσε δευτερεύουσα κατοικία. Eνα πρωινό πήγε στην περιουσία της για να φροντίσει τα ζώα και τον χώρο, και όταν επιχείρησε να ανοίξει την ηλεκτρική εξωτερική αυλόπορτα, διαπίστωσε ότι είχε τεθεί εκτός λειτουργίας.
Η γυναίκα έσπευσε να δει τι συμβαίνει στον μετρητή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, όπου διαπίστωσε ότι η ασφάλεια ήταν πεσμένη και στο εσωτερικό του είχε εγκατασταθεί μια αποικία με σφήκες που είχαν φτιάξει φωλιά.
Η ιδιοκτήτρια του σπιτιού θεωρώντας ότι η πτώση της ασφάλειας οφειλόταν στην ύπαρξη της σφηκοφωλιάς, άνοιξε το κουτί του μετρητή και ψέκασε με εντομοκτόνο το εσωτερικό του, προκαλώντας όμως από αμέλεια βραχυκύκλωμα.
Κατόπιν δικής της κλήσης την επόμενη ημέρα πήγε συνεργείο για να αποκαταστήσει την βλάβη, αλλά οι τεχνικοί βλέποντας την παρέμβαση που είχε γίνει στον μετρητή, τον αφαίρεσαν και τον έστειλαν στο εργαστήριο που έχει η εταιρεία στο Ρίο. Εκεί, διαπιστώθηκε ότι οι σφραγίδες του καλύμματος του μετρητή δεν υπήρχαν, το κάλυμμα ήταν ανοικτό, η πινακίδα, ο απαριθμητήρας και ο δίσκος του μετρητή έφεραν γρατζουνιές, στο εσωτερικό του δίσκου υπήρχαν ξένα σώματα (ακαθαρσίες, μία σαύρα και αυγά), το σασί και ο δίσκος ήταν μαυρισμένα από βραχυκύκλωμα και τα πηνία ήταν βραχυκυκλωμένα, γεγονότα που κατά την επιχείρηση τεκμηρίωναν παράνομη παρέμβαση, ενώ στοιχειοθετούσαν και διαπιστωμένη ρευματοκλοπή κατ’ εξακολούθηση υποβάλλοντας και σχετική μήνυση.
Μάλιστα, η εταιρεία με βάση μια μεθοδολογία που εφαρμόζει σε αυτές τις υποθέσεις, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η υποτιθέμενη ρευματοκλοπή γινόταν για διάστημα 1.249 ημερών, από τον Μάιο του 2015, έως τον Ιούλιο του 2018, και ότι η κατανάλωση που είχε γίνει χωρίς καταγραφή, ανέρχονταν σε 18.238 kwh που αντιστοιχούσαν τότε, στο χρηματικό ποσό των 4.449,76 ευρώ.
Κατέθεσαν και αγωγή σε βάρος της, ζητώντας επιπλέον ως αποζημίωση το χρηματικό ποσό των 5.000 ευρώ, «για πρόκληση βλάβης στη φήμη και στο κύρος της, αλλά και στην εμπιστοσύνη του κοινού προς αυτήν και την ικανότητα της περί ομαλής και δίκαιης διαχείρισης του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, δεδομένου ότι παρουσιάζεται προς τους τρίτους ως υπεύθυνη για τα περιστατικά ρευματοκλοπών και τη συνακόλουθη ζημία που υφίσταται ο τελικός καταναλωτής».
Μετά τη συζήτηση της αγωγής και πριν εκδοθεί η απόφαση, η γυναίκα υποχρεώθηκε να πληρώσει το ποσό των 4500 ευρώ προς αποφυγή πλήρους διακοπή της ηλεκτροδότησης, ακόμα και σε άλλο ακίνητο ιδιοκτησίας της.
Το δικαστήριο της Πάτρας, ωστόσο που έγινε πριν από λίγο καιρό, απάλλαξε τη γυναίκα από τις κατηγορίες, καθώς το Ειρηνοδικείο δέχθηκε ότι δεν τελέστηκε καμία πράξη ρευματοκλοπής από την εναγόμενη και ότι η παρέμβαση της στη συσκευή του μετρητή, δεν οφείλετο σε ρευματοκλοπή, αλλά, αντίθετα, σε αμελή πράξη που είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση τεχνικής βλάβης