Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών η ΟΓΕ απευθύνεται στις εργαζόμενες και άνεργες, στις νέες μητέρες, στις φοιτήτριες και μαθήτριες αναφέροντας σε σχετική ανακοίνωση:
"Σας καλούμε να παλέψουμε ενάντια στην πολιτική που μας θέλει ναρκωμένες και συμβιβασμένες με τη σημερινή βαρβαρότητα, γεμάτες ανασφάλεια, που διαχωρίζει τα ναρκωτικά σε “σκληρά” και “μαλακά”, ανοίγοντας μεθοδικά το δρόμο για τη νομιμοποίηση της κάνναβης, ως νέο πεδίο κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.
Σας καλούμε να δυναμώσουμε τον αγώνα ενάντια στην κυρίαρχη πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ, που στηρίζεται στη μείωση της βλάβης που προκαλούν τα ναρκωτικά αντί της μείωσης της χρήσης τους. Κυρίαρχος στόχος τους είναι η διατήρηση των χρηστών σε ένα επίπεδο στοιχειώδους "λειτουργικότητας" και όχι η απεξάρτησή τους.
Σε αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση επιλέγει να δώσει τη χαριστική βολή στην όποια Πρόληψη και Απεξάρτηση με ένα νομοσχέδιο-οδοστρωτήρα, το οποίο:
- Καταργεί όλους τους εγκεκριμένους φορείς πρόληψης και Θεραπείας που λειτουργούν στη χώρα μας, πολλοί εκ των οποίων εντάσσονται στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, όπως το ΚΕΘΕΑ, 18 Άνω.
- Συνενώνει όλες τις δομές πρόληψης και θεραπείας σε ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, που θα λειτουργεί με όρους οικονομικής αυτοτέλειας. Εκεί τα "στεγνά" θεραπευτικά προγράμματα θα λειτουργούν πλάι στα προγράμματα χορήγησης υποκαταστάτων και τις δομές μείωσης βλάβης.
- Ενισχύει την εμπορευματοποίηση και την περαιτέρω υποβάθμιση των δημόσιων και δωρεάν παρεχόμενων υπηρεσιών.
Η ΟΓΕ απορρίπτει το απαράδεκτο νομοσχέδιο.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ!
Νέα γυναίκα, μαθήτρια, σπουδάστρια, φοιτήτρια
Γνωρίζουμε ότι ασφυκτιάς στα πλαίσια ενός σχολείου που σε εξοντώνει και δε σε μορφώνει, με τους “κόφτες” της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, των δύσκολων θεμάτων στις πανελλαδικές, με την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων.
Καταλαβαίνουμε την ανασφάλειά σου για το μέλλον μετά τις σπουδές. Ξέρουμε ότι αναζητάς τρόπους να αξιοποιήσεις τον ελεύθερο χρόνο σου δημιουργικά, αλλά ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, οι διακοπές, η αναψυχή είναι ακριβοπληρωμένα εμπορεύματα.
Αυτοί που σου στερούν το δικαίωμα στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή με δικαιώματα…
Προβάλλουν ως «ατομικό δικαίωμα» τη χρήση ουσιών, ως «αναλγητικό» στα αδιέξοδα και τις συνέπειες της ανυπόφορης καθημερινότητας που βιώνουμε. Οι «στιγμές» φυγής από την καθημερινή βαρβαρότητα προβάλλονται ως «ελεύθερη επιλογή», που καταβαραθρώνουν την ουσία της ανθρώπινης υπόστασης και καταλήγουν σε μια ζωή αφόρητη, καταστροφική.
Το πολυπαραγοντικό φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης είναι βαθιά κοινωνικό: συνδέεται με τις οικονομικές, κοινωνικές συνθήκες εργασίας και ζωής. Αναπαράγεται στην “αρένα” της σύγχρονης εκμεταλλευτικής κοινωνίας με τις σάπιες αξίες του ανταγωνισμού, του ατομισμού, του εγωιστικού τρόπου σκέψης και στάσης ζωής, στο έδαφος της απομόνωσης και της αλλοτρίωσης.
Γι αυτό χρειάζεται να αντιμετωπίζεται, με έμφαση στην Πρόληψη -τη Θεραπεία- την Επανένταξη και όχι να ιατρικοποιείται.
Έλα να παλέψουμε μαζί ενάντια στην εκμετάλλευση και την καταπίεση, ενάντια στην εξάρτηση και την υποταγή, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.
Ο αγώνας μας για μια ζωή με δικαιώματα στη μόρφωση, στη δουλειά, στον ελεύθερο χρόνο είναι και αγώνας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά!
Η ΟΓΕ ενώνει τη φωνή της με το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών, με τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στην πρόληψη και την απεξάρτηση, τα μέλη των θεραπευτικών προγραμμάτων και τις οικογένειές τους, με εκατοντάδες εργατικά σωματεία, συλλόγους γονέων και διεκδικεί:
- Καμία κατάργηση-συγχώνευση προγραμμάτων, φορέων, υπηρεσιών στον χώρο της απεξάρτησης και της πρόληψης. Να αποσυρθεί το απαράδεκτο νομοσχέδιο.
- Ολόπλευρη ενίσχυση και στελέχωση των υπαρχουσών δομών θεραπείας με πόρους και προσωπικό, δημιουργία νέων προγραμμάτων θεραπείας των εξαρτήσεων με βάση τις τοπικές, πληθυσμιακές και επιστημονικές ανάγκες και με αποκλειστική ευθύνη του κράτους για τη χρηματοδότησή τους.
- Υιοθέτηση των «στεγνών» προγραμμάτων ως κύρια μορφή θεραπείας της εξάρτησης.
- Αποφασιστική ενίσχυση των Κέντρων Πρόληψης, δημιουργία νέων όπου δεν υπάρχουν, με Ενιαίο Θεσμικό Πλαίσιο λειτουργίας.
- Καμία εμπλοκή ΜΚΟ και ιδιωτών στην πρόληψη-θεραπεία-κοινωνική επανένταξη.
- Εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης κατά των εξαρτήσεων σε όλες τις σχολικές βαθμίδες, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στα στρατόπεδα.
- Μέτρα για την αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής, την προστασία των ανέργων και των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. Ενίσχυση της δωρεάν αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητας των νέων ανθρώπων."