ΕΛΛAΔΑ
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα για το ελληνικό «Predatorgate»
Σύμφωνα με το Euractiv, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει ξεκινήσει να ερευνά τη χρήση του παράνομου λογισμικού Predator για υποκλοπές στην Ελλάδα.
Έρευνα για τη χρήση του διαβόητου παράνομου λογισμικού Predator για υποκλοπές στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) σύμφωνα με το Euractiv. Το γνωστό ευρωπαϊκό Μέσο επικαλείται μια σειρά από πηγές που επιβεβαιώνουν την έναρξη της έρευνας κατόπιν αιτήματος της επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η έρευνα διεξάγεται σε όλη την ΕΕ, ενώ διερευνώνται διάφορες πτυχές του σκανδάλου.
Πού έχει επικεντρωθεί η έρευνα
Η έρευνα της Επιτροπής PEGA επικεντρώθηκε στην παράνομη εξαγωγή λογισμικού κατασκοπείας Predator από την Ελλάδα σε χώρες της Ασίας, της Αφρικής και αλλού, καθώς και σε ισχυρισμούς ότι οι εταιρείες που εμπλέκονται στο λεγόμενο «Predatorgate» εμπλέκονταν σε φοροδιαφυγή.
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία δεν σχολίασε το δημοσίευμα του Euractiv όταν της ζητήθηκε.
«Κατά γενικό κανόνα, δεν σχολιάζουμε τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, ούτε επιβεβαιώνουμε δημόσια σε ποιες υποθέσεις εργαζόμαστε. Αυτό γίνεται για να μην τεθούν σε κίνδυνο οι συνεχιζόμενες διαδικασίες και το αποτέλεσμά τους», σημείωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.
«Όποτε μπορούμε να πούμε κάτι για οποιαδήποτε από τις έρευνές μας, θα το κάνουμε», σημείωσε ο εκπρόσωπος.
Τι εξετάζεται σε νομικό επίπεδο
Σε νομικό επίπεδο, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία εξετάζει κατά πόσον η ελληνική κυβέρνηση παραβίασε τον κανονισμό της ΕΕ 2021/821 για τα λεγόμενα προϊόντα «διπλής χρήσης» (δηλαδή προϊόντα για τα οποία απαιτείται ειδική άδεια εξαγωγής επειδή μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να προκαλέσουν βλάβη) για να ευνοήσει την ελληνική εταιρεία Intellexa.
«Τεράστια» φοροδιαφυγή
Μια άλλη πηγή δήλωσε στο Euractiv ότι οι πληροφορίες που έλαβε η ομάδα της εισαγγελέως της ΕΕ, Λάουρα Κοβέσι στην Αθήνα αποκαλύπτουν «τεράστια φοροδιαφυγή» από τις εταιρείες που εμπλέκονται στο σκάνδαλο παρακολούθησης.
«Αδήλωτες πληρωμές, πλαστά τιμολόγια και τριγωνικές συναλλαγές είναι μερικά από τα σοβαρά φορολογικά εγκλήματα που φαίνεται να έχουν διαπραχθεί από τις ελληνικές εταιρείες Intellexa και Krikel, την ιρλανδική εταιρεία Thalestris και τις κυπριακές εταιρείες που συνδέονται με αυτές», δήλωσε η δεύτερη πηγή.
«Εκατοντάδες πλαστά τιμολόγια και φορολογικές δηλώσεις έχουν υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για να τεκμηριωθεί η απάτη και πώς επηρεάζονται τα συμφέροντα της ΕΕ», πρόσθεσε η πηγή στο Euractiv.
Τα στοιχεία οδηγούν στην Chadera Enterprises Limited, μια εταιρεία εγγεγραμμένη στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Euractiv.
Η Chadera ανήκει στον Ταλ Ντίλιαν, πρώην αξιωματικό του ισραηλινού στρατού, ο οποίος κατέχει το 65% της ελληνικής εταιρείας Intellexa. Το υπόλοιπο 35% της Intellexa ανήκει στην κυπριακή εταιρεία Santinomo Limited.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε να καταθέσει συμβάσεις που είχαν υπογραφεί μεταξύ αυτών των εταιρειών και υπουργείων σε ειδική κοινοβουλευτική εξεταστική επιτροπή για το σκάνδαλο των υποκλοπών, σημειώνει το Euractiv.